Vladimir Tismaneanu: Jocurile nu sunt definitiv facute, orice ar crede Dragnea si mafia pe care o conduce

Joi, 21 Iunie 2018, ora 12:27
41547 citiri
Vladimir Tismaneanu: Jocurile nu sunt definitiv facute, orice ar crede Dragnea si mafia pe care o conduce
Foto: Hepta.ro

Cu toate eforturile puterii politice aflate in mainile lui Liviu Dragnea de a diviza societatea, de a exploata ura, de a-i arata cu degetul pe cei critici, numindu-i "sobolani", asa cum nazistii ii desemnau pe evrei, in pofida dezlanturii lui Tariceanu contra institutiilor europene, jocurile nu sunt definitiv facute, crede politologul Vladimir Tismaneanu.

PSD isi da arama pe fata: uraste memoria si e incapabil sa se deziliescianizeze, spune Vladimir Tismaneanu.

Liviu Dragnea i-a numit pe cei care il critica sobolani. Calin Popescu Tariceanu a aratat cu degetul institutii europene si a indraznit sa compare sistemul de justitie din Romania cu oroarea comunista.

Cat de departe pot merge in incercarea de a se salva colectiv, cum a spus-o Varujan Vosganian la votul de luni seara din Parlament, un vot care sa ii scape pe ei, dar sa arunce in haos tara?

Cine creeaza acest limbaj nou in laboratoarele puterii, in care capata existenta o sintagma atat de ireala, cum e "statul parelel"?

Despre ideologia partidului care se vrea unic inca de la desprinderea din FSN, dar si despre mecanismele pe care societatea le are pentru a functiona mai departe in democratie am vorbit cu profesorul Vladimir Tismaneanu, un bun cunoscator al anatomiei puterilor dictatoriale.

-

De la golani si lichele la sobolani: cum arata acest lucru si ce semnifica?

Este vorba de adoptarea unui limbaj exterminist, de sorginte bolsevico-fascistoida.

Pentru comunisti, "chiaburii", burghezii, aristocratii, clericii erau insecte patogene, buruieni, trebuiau suprimati, nimiciti. Pentru nazisti, evreii erau pestilentiali, plosnite, sobolani.

Este vorba de negarea umanitatii celuilalt, de diabolizarea sa, de dez-umanizarea lui, o premisa pentru lichidari in masa, deci pentru genocid.

- In discursul puterii politice de la Bucuresti se remarca o uzurpare a unor concepte, a unor termeni, un proces de resemantizare. De pilda, spune domnul Tariceanu: "Dupa aderarea Romaniei la UE, s-a creat aici un sistem represiv asemanator cu modelul Securitatii din anii '50. Semnele existentei acestui sistem cu radacini staliniste sunt indiscutabile - arestari abuzive, plimbarea oamenilor incatusati prin fata camerelor de luat vederi, scurgerea catre mass-media de informatii din dosare".

Cum va explicati acest lucru? E un fel de legitimare rasturnata, dar cui se adreseaza?

Oamenii acestia sunt ventriloci, rostesc fraze gaunoase, aglutineaza vorbe pe care le rostogolesc intr-un vid semantic. Tariceanu habar nu are despre ce bate campii, asemeni, sa zicem, lui Ponta atunci cand ne numea, pe Mircea Cartarescu, pe Horia Patapievici si pe mine fascisti.

Nu exista nicio legatura intre adevarurile factuale, empiric verificabile, si delirul lexical al unor Dragnea si Tariceanu.

- Puterea de la Bucuresti, PSD in mod special, a reusit sa creeze practic un nou limbaj, sa repete anumite concepte pana la epuizare. Este exemplul "statului paralel". Cand reuseste un astfel de limbaj sa intre in dictionarul social?

Minciunile repetate ad nauseam ajung sa-i convinga, poate, pe emitatorii lor. La urma urmelor, Hitler si Goebbels erau convinsi ca evreii controleaza lumea, ca Stalin, Churchill si Roosevelt nu erau decat niste penibile marionete manipulate de "iudeo-plutocrati" (identici, absurd si paradoxal, cu "iudeo-bolsevicii").

"Statul paralel" este un mit politic, a fost inventat cu scopul de a gasi tinta pentru defularea urilor colective. Aceasta este una din functiile acelor fantasme ale salvarii pe care le-am explorat intr-o carte aparuta la Princeton University Press inca in 1998, acum doua decenii, si tradusa la Polirom. De la croatul Franjo Tudjman si sarbul Slobodan Milosevici la maghiarul Viktor Orban si romanul Liviu Dragnea ne intalnim cu un continuum al demagogiei etnocentric-populiste.

- Pana in momentul mitingului organizat de guvern, dusmanul absolut sau macar tapul ispasitor era George Soros, care, nu-i asa? manipuleaza justitia, presa, ONG-urile di Romania. La miting insa au fost aratate cu degetul institutii europene, Comisia Europeana, NATO. Ce i-a facut sa renunte la toate precautiile?

Convingerea ca au vantul in pupa, ca momentul international actual, cu Trump la Casa Alba, le este favorabil, ca Uniunea Europeana si NATO trec prin clipe critice, deci ca pot spune acum lucruri pe care le-au gandit mereu.

- In acest context, arata plauzibil un scenariu al puterii politice de a scoate Romania de pe acest parcurs european?

Hannah Arendt il cita candva pe Churchill, care a scris ca dintre toate lucrurile despre care i s-a spus in scoala ca se vor intampla in timpul vietii sale, cele mai multe nu au avut loc. La fel, dintre cele despre care i s-a spus ca nu se vor petrece, multe s-au intamplat.

Este bine sa nu excludem niciun scenariu, dar se ne pastram cumpatul si sa nu ne panicam fara rost. UE si NATO sunt institutii durabile, solide, cu un viitor mai putin intunecat decat il schiteaza profetii neo-apocaliptici.

- Pentru ca sunteti specialist in felul in care dictaturile se insinueaza, sunt in Romania semne de asa-ceva sau e o exagerare?

Din nefericire, este mai mult decat o insinuare. PSD a urmarit inca din prima sa incarnare, ca FSN, succesorul direct al PCR, sa intemeieze dictatura Partidului Mare.

Au urmat deceniile de confruntari, alternantele, consolidarea unor institutii care limiteaza coruptia si stavilesc apetitul de putere al acestor indivizi. Sunt si eu dezgustat de ceea ce se petrece, dar nu sunt adeptul resemnarii. Jocurile nu sunt definitiv facute, orice ar crede Dragnea si mafia pe care o conduce.

- Sobolani, brigazi albe care sa ne scape de sobolani, tricouri albe - ce inseamna acest amestec de simboluri? Are PSD o ideologie de putere sau avem de-a face mai degraba cu un amestec fara mesaj?

Ideologia PSD se rezuma la aceste cuvinte: putere absoluta in plan politic, economic si informational. Mai direct, distrugerea, emascularea statului de drept.

Oricine se opune acetui libret liberticid este automat catalogat drept strain de neam, agent, spion, tradator, renegat etc.

- Suntem in zilele comemorarii mineriadei, probabil cel mai negru episod din biografia postdecembrista. Autocarele cu oameni adusi la mitingul PSD au amintit de alte veniri la Bucuresti, in sprijinul puterii. Mizeaza PSD pe o memorie sociala precara sau pur si simplu nu poate sa faca altfel?

PSD nu poate sa se angajeze intr-o reala deziliescianizare. Mineriada din iunie 1990 a definit natura acestei formatiuni dictatorial-cleptocratice. Violenta, verbala si fizica, fac parte din insusi ADN-ul sau.

Cat priveste memoria, PSD este mnemofob, o detesta, o neaga, o desfigureaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PSD Dragnea Tariceanu UE sobolani, #FSN Iliescu mineriada , #presedinte PSD