Victoria lui Tudose si parastasul PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 06:41
28029 citiri
Victoria lui Tudose si parastasul PSD

Va dati seama in ce derizoriu sinistru a reusit Liviu Dragnea sa tarasca cel mai mare partid din Romania dupa numai 10 luni de la zdrobitoarea victorie de anul trecut? Sedinta de joi seara a CEx, care a depasit orice limita a absurdului si a ridicolului, da masura catastrofei.

Iar disperarea de pe fetele participantilor atunci cand au iesit din sediu ca de la parastas arata constientizarea acestei catastrofe.

Deznodamantul a fost exact cel pe care l-am anticipat inca de joi dimineata: Dragnea a pierdut.

Pentru ca dincolo de spectacolul de urlete si voturi, de lacrimi si rugaminti, de adeziuni si furii, pe scurt aceasta este concluzia. Dragnea a pierdut.

Din secunda in care dna Shhaideh va iesi pe usa Ministerului Dezvoltarii, pentru el va incepe numaratoarea inversa. Mai lunga sau mai scurta in functie de ceea ce va reusi la CEx-ul de azi si de eficienta politica a lui Mihai Tudose.

Liviu Dragnea a pierdut ce era mai important: controlul banilor pentru primari, mana lunga prin care controla activitatea Executivului si legenda atotputerniciei. Da, mai are oameni in toate ministerele, mai are parghii, dar acestea sunt ramasitele puterii.

Tehnic, dnele Shhaideh si Plumb au refuzat sa mearga mai departe, pentru ca nu mai rezista, ceea ce nu pot sustine ca ar fi fals. Dar, practic, nici nu exista o alta solutie.

Pe de-o parte, Mihai Tudose nu putea da inapoi. Daca pleca in genunchi din sedinta CEx si ramanea in functie fara remanierile de care o conditionase, era terminat. Ca din acest moment in fotoliul de premier s-ar fi aflat domnia sa ori o matura, nu era nicio diferenta. Cizma lui Liviu Dragnea ar fi fost chiar mai apasatoare decat atunci cand, pentru ca nu a mai suportat-o, a pornit acest atac.

Deci fara remanieri pentru dl Tudose nu exista decat varianta demisiei. Dar asta ar fi insemnat intoarcerea la presedintele Iohannis, care a lasat sa se inteleaga deja ca este foarte probabil sa nu mai desemneze premierul stabilit de PSD.

In plus, ceea ce a spus dl Tudose despre reactiile de la Bruxelles in privinta celor doua suspecte de coruptie care gestioneaza fonduri europene nu e minciuna. Mesajul i-a fost adus, din informatiile mele, de ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, dupa o intalnire recenta cu vicepresedintele CE, Frans Timmermans. Dl Tudose stia, asadar, ca fara aceste schimbari, pe relatia cu CE vor urma probleme majore.

Pe de alta parte, daca dnele Plumb si Shhaideh nu ar fi plecat de bunavoie, ci ar fi fost demise de CEx, se complica situatia in coalitie pentru ca ALDE nu vrea sa renunte la ministrul Ilie, aflat intr-o situatie aproape similara cu a Rovanei Plumb.

In plus, era greu spre imposibil ca PSD sa voteze demiterea unor ministri pe motiv de DNA. Deci demisia ramanea singura solutie acceptabila.

Tusele de umor involuntar sunt fara comparatie. Cum e sa vorbesti tu, presedinte PSD, despre "cumpana partidului", provocata din afara acestuia, avandu-l alaturi, umar la umar, pe cel care a provocat cumpana.

Cum sa spui tu, premier, ca te-ai opus demisiilor celor doua doamne ministru cu probleme penale, cand tu insuti ai spus la televizor ca ele trebuie sa plece pentru ca provoaca probleme pe relatia cu Bruxelles-ul, ca le intelegi ca om si coleg, dar ca premier nu poti avea alta optiune?

Dl Tudose este un invingator de etapa. Dar runda a doua este la fel de importanta: stabilirea inlocuitorilor ministrilor demisionari.

Nu am nicio indoiala ca Liviu Dragnea va face tot ce ii sta in putinta sa isi plaseze, mai ales in locul dnei Shhaideh, un apropiat.

Si, daca va reusi, dl Tudose nu va fi obtinut decat o victorie de palmares. Dar aici deja premierul poate avea sprijinul institutional al presedintelui, care are ultima semnatura pe numirea oricarui nou ministru.

In aceste conditii, cred ca va fi ales un personaj dintre tabere, care sa asigure un oarecare echilibru. Dar echilibrul acesta nu poate fi decat asteptarea momentului pentru a alege tabara care castiga razboiul.

Dl Tudose nu isi poate permite sa devina imediat un nou Dragnea. Baza sa de putere e fragila, unii dintre cei care-i jurau credinta au tradat in CEx si, poate cel mai complicat, primul motiv invocat pentru eliminearea dnelor Shhaideh si Plumb a fost cel penal, adica un argument cu care in PSD te faci rapid indezirabil.

De aceea, probabil ca, dupa CEx, dl Tudose a si sucit-o.

Dar daca va sti sa foloseasca argumentul guvernarii si sa atraga alaturi de el baronetul, nu va trece mult timp pana cand Liviu Dragnea va fi devenit istorie. Si figura lui Liviu Dragnea dupa CEx spune ca si-a privit viitorul in ochi.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Liviu Dragnea Mihai Tudose demisii PSD, #Sevil Shhaideh demisie, #Rovana Plumb demisie , #Mihai Tudose