Un membru CSM cere apararea justitiei, dupa ce fostul judecator CCR Lazaroiu a spus ca Dragnea e condamnat politic

Joi, 04 Iulie 2019, ora 17:22
10625 citiri
Un membru CSM cere apararea justitiei, dupa ce fostul judecator CCR Lazaroiu a spus ca Dragnea e condamnat politic
Foto: Facebook/ Bogdan Mateescu

Unul dintre membrii CSM, magistratul Bogdan Mateescu, solicita sefei CSM, Lia Savonea, ca Sectia pentru judecatori din CSM sa apere independenta justitiei in cazul declaratiilor facute de fostul judecator CCR, Petre Lazaroiu, care afirma ca sentinta definitiva de condamnare a lui Liviu Dragnea a fost una politica, potrivit unor surse din magistratura.

Potrivit surselor citate, Mateescu ii mai cere Liei Savonea sa ia o pozitie institutionala in acest caz, avand in vedere afirmatiile grave facute de Petre Lazaroiu, al carui mandat la CCR s-a terminat in luna iunie.

Judecatorul ar arata in cerere adresata Liei Savonea ca atunci cand o persoana califica o decizie judecatoareasca, care a fost decisa la cel mai inalt nivel - Inalta Curte de Casatie si Justitie - drept politica, duce in derizoriu infaptuirea actului de justitie, sustin sursele citate.

Potrivit acestei solicitari, Mateescu vrea ca aceste lucruri sa fie discutate in prima sedinta a Sectiei pentru judecatori din cadrul CSM.

Contactat de Ziare.com, Bogdan Mateescu a confirmat ca a facut o astfel de cerere de aparare a independentei Justitiei, dar nu a vrut sa ofere mai multe detalii.

Lazaroiu, mandat record

Petre Lazaroiu a fost judecator la CCR pentru o perioada record de 11 ani. El a fost numit in functie in anul 2008, de catre presedintele Romaniei, pentru un mandat de 2 ani, iar de la 2 iunie 2010 pentru un mandat de 9 ani.

O controversa in jurul duratei mandatului lui Petre Lazaroiu a aparut anul trecut, dupa ce chiar Curtea Constitutionala a decis ca judecatorii nu pot adauga un mandat intreg la un rest de mandat si ca limita maxima este de 9 ani, asa cum prevede legea fundamentala.

"Cu siguranta"

Fostul judecator CCR, a declarat miercuri dupa-masa la Antena 3, ca magistratii Curtii au amanat in mai multe randuri decizia legata de conflictul dintre Parlament si ICCJ din cauza presiunilor. Lazaroiu sustine ca in cazul lui Liviu Dragnea a fost vorba despre o condamnare politica.

"Cu siguranta, nu am nici o indoiala, pentru ca si raportul meu, chiar daca nu a fost negru pe alb facut de admitere, raportul meu a fost cu stanga cu dreapta, cu aratat care sunt argumentele pro, care sunt argumentele contra, dar oricum indica, sau ducea spre o admitere, pentru ca sunt doua chestiuni simple in joc, aici este vorba de... deci Inalta Curte a considerat, eu am pus intrebarea doamnei Tarcea in sedinta publica si am intrebat daca acel articol se mai respecta sau nu, sau trebuie sa se mai respecte si a spus ca in principiu nu ar trebui. Si a cazut in desuetitudine.

Ori lucrurile sunt doua chestiuni, ori legea trebuie modificata, ori Inalta Curte trebuie sa aplice legea, nu trebuie sa faca ea alta lege. Aici este chestiunea de fond.

Ori Inalta Curte a spus: nu ma intereseaza ca legea nu e modificata, nu ma intereseaza, pe mine ma intereseaza ca legea asta chiar daca nu produce efecte negative, sa zic, ea nu trebuie aplicata. Ori asa se va lasa Inalta Curte sa hotarasca in locul Parlamentului, este deja un derapaj mare de la regulile statului de drept".

Potrivit fostului judecator CCR, Liviu Dragnea are in acet moment motive de revizuire si de contestatie in anulare: "Eu nu cred ca tinta a fost bagarea lui Dragnea in puscarie, ci disparitia lui de pe scena politica".

Inregistrarea interventiei lui Petre Lazaroiu, pe site-ul Antenei 3.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Bogdan Mateescu lia Savonea, #bogdan Mateescu Petre Lazaroiu, #Petre Lazaroiu Liviu Dragnea , #condamnat