TeleormanLeaks PSD, la vanatoare: Cum se transeaza bugete, contracte si functii in timp ce sunt ucise sute de animale

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 10:53
6856 citiri
TeleormanLeaks PSD, la vanatoare: Cum se transeaza bugete, contracte si functii in timp ce sunt ucise sute de animale
Foto: Rise Project

Partidele de vanatoare din Teleorman nu erau un simplu "sport" pe care il practicau barbatii social-democrati, in frunte cu Liviu Dragnea, si sefii Tel Drum. Intre uciderea a sute de mistreti, iepuri, fazani si alte vietati, acolo se puneau la cale contracte de milioane si milioane de lei.

Jurnalistii de la Rise Project au publicat, luni, un nou episod din #TeleormanLeaks.

In valiza ascunsa in vara lui 2017, chiar inaintea perchezitiilor DNA la Tel Drum, si ajunsa in posesia Rise, au fost gasite si aproximativ 400 de pagini din registrele Asociatiei de Vanatoare si Pescuit Sportiv (AVPS) Turris Turnu Magurele, fondata de Liviu Dragnea la sfarsitul anilor '90, predata apoi lui Petre Pitis, directorul Tel Drum.

Aceste cifre, corelate cu fotografii si clipurile sangeroase gasite in hard disk-ul pe care erau datele din computerul de serviciu al directorului comercial Tel Drum, Nicoleta Pene, arata un tablou sumbru, unde atat animalele sangereaza, cat si bugetele publice.

Politisti, avocati, jurnalisti, primari - toti la vanatoarea PSD

Registrele de vanatoare ale AVPS Turris, obtinute de jurnalisti, inventariaza si cadavrele din padure - 1.128 de animale -, dar si numele celor care le-au masacrat. Sefii Politiei Judetene sau cei de frontiera, primari, functionari, seful spitalului judetean, sotul presedintelui tribunalului, soferi de la parchete, avocati, contabili, oameni de afaceri si chiar si producatorul TVR Cristian Zgabercea apar in catastif, alaturi de nume grele din PSD si sefii Tel Drum.

Printre liderii PSD pe care ii regasim pe liste sunt Nicusor Constantinescu, Paul Stanescu (actual vicepremier si ministru al Dezvoltarii), Marian Oprisan, Marcel Ciolacu, Nicolae Badalau, Gabriel Vlase (actual sef al SIE), Claudiu Manda (presedintele Comisiei de control al SRI), Dumitru Buzatu si multi altii.

Amintim ca Manda, Vlase si Badalau au fost chemati saptamana trecuta la DNA ca martori, in dosarul Tel Drum, procurorii chestionandu-i chiar in legatura cu astfel de partide de vanatoare.

"Am fost acolo la invitatia asociatiei de vanatoare. Am fost si audiat la DNA pe subiectul asta, chiar saptamana trecuta. M-am intalnit la vanatoare si cu Manda, da, e prietenul meu.

Cu Liviu Dragnea nu cred, ca el nu avea dreptul de port-arma pe vremea aia, ca avea proces si permisul retras. Credeti ca eu ii cunosc pe directorii de la Tel Drum? Cine dracu' e Pitis pentru mine? Pentru dumneavoastra posibil ca e, dar pentru mine nu e nimeni. Sa fie sanatos! Tel Drum asta ce e, vreun minister? Nu e vreo vedeta nationala. Eu sunt politician, nu-i stiu", a declarat Badalau pentru Rise Project.

Dragnea a mintit public?

Liviu Dragnea a vanat de cel putin 32 de ori la el in judet, in ultimii 9 ani, si de 31 de ori a mers in padure insotit de directorul Tel Drum, Petre Pitis. De patru ori s-a dus si cu Marian Fiscuci. Amintim ca, la inceputul lunii, cand Rise Project a publicat primul episod din Teleorman Leaks, Dragnea a declarat public ca "nu m-am mai vazut cu Petre Pitis de 10-15 ani".

Ultima partida de vanatoare in care Dragnea apare in registre a fost in 2014. Dupa aceea, dosarele penale l-au lasat fara permis de arma.

Citeste si Dragnea, lucrat cu "valiza": Un masacru vanatoresc demonteaza minciuna ca nu s-a vazut cu Petre Pitis de 10-15 ani

"Catre final, Dragnea a bifat doua iesiri si cu socrul sau de atunci, Petrache Prodana, in padurile Mandra si Turnu Magurele. A doborat un mistret si-un iepure, sub privirile admirative ale directorul Pitis, cumatrului Radan si soferului Ionita", scriu cei de la Rise Project.

Jurnalistii povestesc si arata imagini si de la o partida de la inceputul lui 2013, ce a avut loc imediat dupa Revelion, pe 5 ianuarie, langa Padurea Mandra.

"Echipat corespunzator cu cizme inalte de cauciuc, sapca si surtuc maronii, Liviu Dragnea a patronat evenimentul", potrivit publicatiei.

Azi la vanatoare, maine dam contractul mare

Datele colectate si puse cap la cap de jurnalistii de investigatie arata legatura dintre partidele de vanatoare si traseul banilor publici. Acestia dau si cateva exemple.

"De pilda, Marian Oprisan a redirectionat 100 de milioane de euro, fonduri europene, catre Tel Drum si doi parteneri, intr-un contract-mamut semnat in 2011, pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa in judetul Vrancea.

Si Constanta a cotizat. In 2010, Nicusor Constantinescu a acordat Tel Drum un contract de 30,7 milioane de lei pentru modernizarea a doua drumuri judetene prin procedura de licitatie restransa accelerata.

Vecinul Paul Stanescu e alt exemplu. In 2013, a trimis 7,2 milioane de lei catre Tel Drum, prin cerere directa de oferta, pentru 'lucrari de constructii si drumuri' in judetul Olt, chiar la o luna dupa o vanatoare de pomina in Teleorman, cu cei mentionati mai sus", scriu cei de la Rise.

Acestia povestesc si de doua contracte semnate de Olguta Vasilescu dupa castigarea Primariei Craiova. Aceasta a dat Tel Drum in 2013 39,9 milioane de lei pentru 'reabilitarea infrastructurii rutiere pe relatia Nord-Sud-Est a Polului de Crestere Craiova' si in 2014 2,4 milioane de lei pentru "lucrari pentru conducte de alimentare cu apa".

Claudiu Manda, actualul sef al comisiei de supraveghere a SRI, parlamentar de Dolj, si partener al Olgutei Vasilescu, a participat de patru ori la vanatoare pe domeniile Tel Drum.

Ioan Nicolae, vanator impatimit

Si magnatul Ioan Nicolae a fost pe domeniile de vanatoare din Teleorman. Registrele consemneaza o partida din 4 ianuarie 2014, unde nicolae a participat alaturi de Liviu Dragnea, Petre Pitis, Costel Comana si cativa lideri locali.

"In acel an, o entitate de-a lui Nicolae, numita Organizatia de Desecare si Drenaj Interagro, a primit de la Guvernul Ponta fonduri pentru imbunatatiri funciare ca sa transforme terenuri inundabile in arabile. Banii publici au venit la Interagro prin Programul National de Dezvoltare Rurala, celebrul PNDR aflat la dispozitia ministrului Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea.

Sase luni mai tarziu, organizatia Interagro a redirectionat 7,2 milioane de lei catre Tel Drum, prin doua contracte semnate in aceeasi zi din iunie 2014 pentru 'constructii de conducte de irigatii'. Pe 1 noiembrie, patronul Interagro a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare, in prima instanta, pentru cumparare de influenta si instigare la evaziune si spalare de bani", scriu cei de la Rise.

"Pai ce ati vrea, sa mergem cu dusmanii la vanatoare, sa ne impuscam intre noi?"

Experienta vanatorii este descrisa plastic de deputatul PSD de Teleorman Valentin Boboc, care a vorbit cu jurnalistii publicatiei citate. Pus in fata datelor din registre, n-a avut incotro si a recunoscut ca a fost la vanatoare cu Dragnea.

"Singurul care poate face invitatie este directorul fondului de vanatoare. Nu pot sa nu spun ca nu am fost cu domnul Dragnea la vanatoare, pentru ca apare pe lista de participare pe care vad ca o aveti. Pai ce ati vrea, sa mergem cu dusmanii la vanatoare, sa ne impuscam intre noi? Normal ca mergem cu prietenii, colegii.

Intr-o partida de vanatoare se invita de obicei cunoscuti si oameni de incredere. Trebuie incredere pentru ca e un sport destul de riscant. Eu nu-mi aduc aminte sa participe si de la alte partide politice. V-am zis. De regula, vanatoarea se face intre prieteni. Trebuie sa ai mare incredere in oamenii cu care participi", a explicat Boboc.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Teleorman Leaks Dragnea vanatoare, #contracte bugete vanatoare Dragnea PSD , #Tel Drum
Comentarii