Singurul scop realist al motiunii de cenzura

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 07:07
11631 citiri
Singurul scop realist al motiunii de cenzura

Motiunea de cenzura pe care Opozitia tot anunta ca o va depune poate fi un instrument decisiv daca este pusa in cheia corecta. Si cheia corecta nu este una antiPSD, ci una antiDragnea. Acolo unde suntem in acest moment nu exista conditiile concrete, realiste pentru o schimbare din temelii, dar poate fi ceasul al XII-lea pentru a salva Romania de dezastrul Dragnea.

Si nu e vorba doar despre Justitie. Previziunea pentru anul viitor este de un PIB de 1.000 de miliarde de lei. Sunt estimarile cele mai optimiste pe care le-a vazut vreodata Romania si care, dupa exemplul de anul acesta, este greu de crezut ca pot fi sustinute in mod real.

In plus, PSD+ALDE vor sa faca un fond de investitii din care sa dea bani pentru proiectele autoritatilor locale. Pentru infrastructura si alte investitii care ar fi putut sa fie finantate si cu bani de la UE, dar pe care nu i-ar fi putut sifona. Deci e clar ce destinatie vor avea acesti bani.

De unde vor fi luati efectiv acesti bani a spus CP Tariceanu cu seninatate. Din "buffer-ul" constituit in Trezorerie, adica acel fond de rezerva de 7 miliarde, tinut pentru ca in conditii speciale, de criza, tara sa poata functiona o luna de zile.

Se anunta, asadar, un jaf generalizat si o impovarare a Romaniei pentru cine stie cati ani. Ceea ce se strica acum va fi extrem de greu de reparat si, de aceea, stricaciunea trebuie oprita.

Din punct de vedere politic, trebuie sa fim realisti, nu exista, dincolo de pura teorie, o majoritate alternativa la cea actuala. Practic, nu ai cum sa armonizezi pentru o guvernare coerenta PNL - ALDE - USR - UDMR - Pro Romania - PMP - minoritati.

Ar fi cel mai sigur mod de a distruge imaginea partidelor din reala Opozitie in inevitabile lupte la baioneta in jurul sutelor de subiecte de controversa. Cu atat mai mult cu cat ar fi vorba de un an electoral in care cel putin ALDE si PNL vor avea candidati cu ambitii reale, daca nu cumva si USR, si Pro Romania.

Si ce ar prelua? Toate bombele amorsate din economie si buget de Dragnea, suma promisiunilor sale nefezabile, pe care vor fi nevoiti sa le elimine in timp ce pesedistii vor striga de pe margine cum ar fi reusit ei sa le indeplineasca, daca ar fi fost lasati.

Apoi, exista o singura modalitate de a uni un PSD din ce in ce mai faramitat si tulburat: sa il ameninti cu pierderea guvernarii. Teoretic, in fata promisiunilor nefezabile pe care le-ai lansat cel mai eficient este sa te retragi in Opozitie pentru a acuza pe altcineva de nerealizarea lor, dupa cum aratam mai sus.

Dar PSD nu a trait niciodata intr-o logica politica sofisticata. Cand Dragnea a retras PSD de la guvernare dupa Colectiv, a facut-o nu din cine stie ce calcul savant, ci pentru a-l termina pe Victor Ponta si avand garantia ca va pastra, de fapt, puterea, prin majoritatea parlamentara, prin esaloanele doi si trei din ministere si prefecti, plus, desigur, autoritatile locale.

PSD nu va accepta niciodata sa plece din macelarie pentru ca, oricat de saraca ar fi ea, tot gasesti mai mult de ros decat afara. O functie, un contract, un fond, tot mai sunt. Cu ceea ce imparte isi si cumpara Dragnea puterea in CEx.

Confruntati cu riscul real al pierderii guvernarii, pucisti si nepucisti, pesedistii se vor strange in jurul lui Dragnea.

Asadar, daca tragem linie, singurul scop realist al acestei motiuni nu este sa schimbe guvernarea PSD cu o guvernare non PSD. Asta nu se poate in acest moment. Singurul scop realist este inlaturarea lui Liviu Drangea si continuarea pana la alegeri cu o alta formula pesedista, cu un premier decent si cat de cat competent, o guvernare care macar sa nu fie letala pentru Romania cum este actuala, timp in care tot PSD sa deconteze nerealismul propriilor promisiuni.

Se poate ajunge la ea? Pornind de la o conditie sine qua non: pesedistii sa aiba garantia pastrarii guvernarii, pe care sa o primeasca de la singurul nivel de putere care o poate oferi pentru ca face desemnarea. Adica de la presedinte.

Sigur ca in jocul acesta ar trebui sa intre si UDMR, care a ridicat conditia teoretica a motiunii care sa fie insotita de premier si program alternativa. Ceea ce cred eu este ca maghiarii, ascunzandu-se in spatele acestei conditii principiale nerealiste, transmit ca vor ceritudini in privinta viitorului, pentru ca ei nu sunt genul care sa dea vrabia din mana pentru umbra unei ciori.

Nu stiu daca in conditiile unei negocieri serioase, in care sa primeasca mai mult decat au acum, UDMR ar ramane agatat de Liviu Drangea si Viorica Dancila, care reprezinta si pentru Uniune un balast de imagine, pentru ca nici maghiarii nu sunt fericiti cu aceasta guvernare.

Se vorbeste despre conditia adoptarii proiectului de lege care prevede o autonomie speciala pentru teritorii din Transilvania. Dar orice negociator bun pune pe masa intai conditia maximala, nu pe cea ultima. Iar maghiarii sunt buni negociatori.

Are cine sa conduca o negociere pragmatica cu spectrul non PSD? Asta mi se pare intrebarea cea mai grea, la care din pacate nu gasesc raspuns, pentru ca acolo unde ar fi know-how nu e suficienta autoritate pentru a da garantii, iar unde ar fi autoritatea nu prea vad know-how. Si, totusi, aici cred ca e cheia.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#motiunea de cenzura opozitie , #presedinte PSD