Sedinta degeaba de la Baile Herculane

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 22:00
11915 citiri
Sedinta degeaba de la Baile Herculane

In opinia mea, este dezastruos pentru un partid politic sa fie parasit de un intelectual tanar, asa cum este recent demisionarul Sorin Moisa, care socoate ca principiile sale ideologice s-au indepartat de ale liderului. La fiecare plecare de acest fel, partidul ramane tot mai singur si mai izolat, oricat de numerosi ar fi membrii ramasi. Latinul spunea non multa, sed multum.

In acest context, mi se pare ca merita o anumita atentie observatia colegului sau, europarlamentarul Catalin Ivan, cu privire la recenta demisie din PSD: "un partid sanatos, democratic, nu ar da un Sorin Moisa nici pe o suta de Liviu Dragnea".

Asa sunt vazute lucrurile privite de la Bruxelles. Privite de la Bucuresti, sunt altfel. Ca sa zic asa, de-a-ndoaselea. Aici, liderul parasit nu pare deloc singur si izolat. Dimpotriva, yesmenii si lingaii din preajma liderului suprem fac zid in jurul lui, lingusitorii si vaxuitorii de cizme ii preamaresc faptele, iar adulatorii ii exacerbeaza intelepciunea cuvintelor goale.

Ei s-au pretat deunazi la un spectacol de circ, adunandu-se cu totii la Baile Herculane, nu ca sa discute situatia creata in tara dupa raportul evident negativ la adresa Romaniei al unei Comisii din Bruxelles (MCV), nu ca sa analizeze scrisoarea de demisie din partid a europarlamentarului Moisa sau sa dezbata cauzele pentru care, in 2018 salariile bugetarilor nu vor mai creste cu 25%, asa cum fusese prevazut, ci cu cel mult 4%.

S-au adunat ca sa mai aplaude inca o data cresterea economica, si sa cada de acord cu privire la "mitingurile de sustinere", care sa-l proslaveasca pe Liviu Dragnea in asa fel incat sa iasa totodata si modest, si proslavit.

Nu stiu cine a nascocit ideea mitingurilor. S-ar putea sa nu fie strain de ea sociologul Liviu Plesoianu, care se intreaba provocator: daca partidele de guvernamant din Polonia si Ungaria au organizat mitinguri cu sute de mii de oameni, PSD, care a obtinut un scor urias, de ce n-ar fi in stare?

La randul lui, secretarul general adjunct al partidului Codrin Stefanescu cere inca din iarna trecuta organizarea unor manifestatii care sa contracareze protestele de strada antiguvernamentale.

Asta are iz de contramanifestatie, asta aminteste de mineriadele dlui Ion Iliescu, iar daca fostul presedinte mai face si astazi prozeliti in persoana unui Stefanescu, fara indoiala vinovati se fac cei care nu i-ai pedepsit nici pana astazi pe vinovatii mineriadelor.

Mi se pare derizoriu sa vad ca, tocmai cand partidul este parasit de un lider marcant si tanar, liderii deturneaza problemele majore ale tarii si le expediaza in directia aplauzelor pentru cresterea economica si in cea a interesului pentru mitinguri sau contramitinguri dubioase.

Tematica lansata de dl Sorin Moisa ar merita incomparabil mai multa atentie din partea partidului, decat cea acordata de grupul Dragnea-Stefanescu-Vasilescu-Plesoianu & Co. Caci iata ce idei abordeaza recent demisionarul:

* Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a dezgropat, reactivat si adaptat la contextul actual al Romaniei o parte dintre reflexele indelung cultivate in anii national-comunismului pe care le speram definitiv depasite.

* Lipsa halucinanta de empatie, individuala sau de grup, aratata cu prilejul aniversarii lui Liviu Dragnea in ziua comemorarii celor doi ani de la #Colectiv este zguduitoare - scrie dl Moisa - lipsa de consideratie pentru victimele #Colectiv si Romania este absolut inacceptabila.

* Autostrada Targu Mures-Iasi, durerea Moldovei, leaganul electoral al PSD, este total neglijata. Programul de guvernare abia daca aminteste niste studii prealabile in acest deceniu.

* Lupta impotriva coruptiei. Europarlamentarul arata ca are "un istoric profesional important in a construi exact mecanismele care sa permita stoparea impunitatii" si ca il va prezenta in bilantul de final de mandat.

* Cazul TelDrum. In opinia europarlamentarului, chiar daca in final s-ar dovedi nevinovatia dlui Liviu Dragnea pozitia lui in fruntea partidului si a Parlamentului n-ar fi acceptabila nicaieri in lumea civilizata. Asocierea OLAF cu ancheta DNA este devastatoare.

* Teoria complotului "Statului Paralel si ilegitim", vehiculata in ultima vreme de tandemul Dragnea & Tariceanu este de domeniul ridicolului si trebuie explicata opiniei publice, pentru ca aceasta sa nu fie indusa in eroare.

N-am facut decat sa punctez cateva din cele explicate de dl Moisa in scrisoarea sa de demisie. Nu ma fac avocatul diavolului, nici macar nu-i sustin punctul de vdere, dar imi pun fireasca intrebare: sa fi fost oare tematica dezbatuta de PSD la Baile Herculane mai importata decat acest palmares major al europarlamentarului Sorin Moisa?

In opinia mea, scrisoarea este o palma pe obrazul PSD si al dlui Dragnea personal. Iar daca cel care primeste palma se face ca ploua, asta il priveste, chiar daca ingamfata Olguta Vasilescu si-a permis sa se exprime ca pe maidan la adresa celui care, pana la demisie, i-a fost coleg: "Pentru PSD el nu exista! Simplu!".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#raportul MCV, #Sorin Moisa demisie, #Sorin Moisa Statul Paralel, #Liviu Dragnea TelDrum , #PSD