Scandalul Nobel: Jean-Claude Arnault contesta condamnarea pentru viol

Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 09:37
2884 citiri
Scandalul Nobel: Jean-Claude Arnault contesta condamnarea pentru viol
Foto: captura video/AFP

Jean-Claude Arnault, francezul aflat in centrul scandalului sexual care a provocat amanarea premiului Nobel pentru Literatura in 2018, a facut apel la Curtea Suprema din Suedia impotriva sentintei pentru viol, a anuntat joi cea mai inalta instanta judecatoreasca din aceasta tara.

Personalitate influenta in peisajul cultural suedez, Jean-Claude Arnault (72 de ani) a fost condamnat pentru viol, la inceputul lunii decembrie, la doi ani si sase luni de inchisoare.

Arnault a facut apel impotriva sentintei si a "cerut Curtii Supreme sa respinga acuzatiile in totalitate", a precizat instanta intr-un comunicat, citat de AFP.

Curtea Suprema i-a dat lui Arnault, care fusese condamnat in prima instanta la inceputul lunii octombrie, termen pana la 28 ianuarie pentru a aduce argumente noi in sprijinul cererii sale. Curtea Suprema nu judeca decat cazurile care pot constitui un precedent judiciar sau pe cele care prezinta motive exceptionale pentru revizuirea sentintei.

Jean-Claude Arnault nu a dat nicio declaratie publica.

Scandalul care a zguduit Academia Suedeza a izbucnit in noiembrie 2017, la o luna dupa dezvaluirile despre violurile si agresiunile sexuale imputate producatorului american de film Harvey Weinstein.

Arnault, casatorit cu Katarina Frostenson, membra a Academiei Suedeze, avea legaturi stranse cu institutia care decerneaza din 1901 Nobelul pentru Literatura.

Jean-Claude Arnault era directorul artistic al Forum, un club select pe care l-a infiintat in 1989 si pe care il frecventau editori, scriitori, dramaturgi, muzicieni precum si numeroase tinere fete. Arnault primea subventii generoase din partea Academiei suedeze si se lauda ca este cel de-al "19-lea membru" al prestigiosului for. Potrivit unor martori, acesta le dezvaluia prietenilor sai numele viitorilor laureati ai premiului Nobel.

Un numar de 18 femei, printre care si cea care a depus plangere in justitie impotriva lui Arnault, au facut marturisiri in noiembrie 2017 pentru cotidianul Dagens Nyheter, acuzandu-l pe barbatul de origine franceza de agresiuni sexuale si hartuiri.

Mai multi membri ai Academiei au parasit prestigioasa institutie dupa izbucnirea scandalului. Ramasa fara credibilitate si fara cvorumul necesar functionarii dupa plecarea mai multor membri, Academia Suedeza a amanat cu un an decernarea premiului pentru literatura din 2018, o premiera in istoria de 70 de ani a institutiei.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Jean Claude Arnault contesta condamnare viol, #Jean Claude Arnault Nobel viol , #Nobel