Razboiul lui Dragnea cu toata lumea pulverizeaza PSD

Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 18:34
29173 citiri
Razboiul lui Dragnea cu toata lumea pulverizeaza PSD
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Arhiva Hepta.ro

Presedintele PSD nu mai are control asupra Camerei Deputatilor, dar, pe de alta parte, nici Opozitia nu are forta necesara pentru a declansa revocarea lui - aceasta pare sa fie concluzia evenimentelor din ultimele zile. Tabloul de ansamblu este insa unul mult mai complicat si Liviu Dragnea trebuie sa pareze pe tot mai multe fronturi deschise impotriva sa.

Tentativa nereusita de debarcare a lui Liviu Dragnea de la sefia Camerei Deputatilor pare ca s-a bazat si pe un atac din interiorul PSD.

36 de alesi ai partidului au lipsit miercuri de la sedinta deputatilor, oferind Opozitiei posibilitatea de a testa demiterea liderului PSD.

Absentele au intervenit desi, marti seara, Liviu Dragnea a cerut prin mesaje repetate, transmise in grupurile de comunicare interna a partidului, prezenta obligatorie la lucrarile Camerei Deputatilor de miercuri, conform unor surse din interiorul PSD.

Actiunea nu a reusit, in primul rand pentru ca Florin Iordache a refuzat sa supuna la vot cererile Opozitiei, stiind ca PSD-ALDE nu mai are majoritate. A preferat o lupta de gherila prin care a blocat Opozitia pana in momentul in care nu a mai existat cvorum pentru desfasurarea sedintei, suspendand-o rapid.

Incercarea PNL-USR si Pro Romania a avut loc la o zi dupa ce alti patru deputati PSD au demisionat. Acestia s-au inscris in formatiunea condusa de Victor Ponta. Plecarea lor a determinat pierderea de catre PSD-ALDE, in mod formal, a majoritatii in Camera Deputatilor.

"Majoritatea parlamentara nu mai functioneaza, tot mai multi deputati ai Puterii se delimiteaza de conducerea discretionara exercitata de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu", ne-a declarat deputatul PNL Raluca Turcan.

Numarul deputatilor celor doua partide este, acum, de 163, majoritatea necesara fiind de 165. Dar situatia lui Liviu Dragnea e mult mai dificila decat o arata diferenta de voturi. Calculele arata ca are un deficit de 30-40 de voturi in propriul grup parlamentar.

Ce a pierdut Liviu Dragnea dupa asaltul de miercuri

Ceea ce s-a intamplat in Camera Deputatilor are doua semnificatii politice importante pentru presedintele PSD:

1. Liviu Dragnea pierde mult din influenta ca presedinte al Camerei, iar ramanerea lui in aceasta functie pare a fi o chestiune de zile, mai ales dupa incurajarea adresata de Klaus Iohannis partidelor de Opozitie de a relua asaltul. Conform unor surse din interiorul PNL, o noua incercare de revocare a lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputatilor va avea loc la inceputul saptamanii viitoare.

2. La nivel de partid, autoritatea lui Liviu Dragnea s-a pulverizat. E dependent total de baronii locali. Iar ultimul sondaj publicat de IMAS confirma faptul ca PSD a cazut sub pragul de 25% in ce priveste sustinerea publica.

In doi ani, social-democratii condusi de Liviu Dragnea au pierdut aproape jumatate din numarul votantilor pe care i-au avut la momentul castigarii alegerilor din 2016.

Victor Ponta, fost lider PSD, vizeaza nemultumitii din PSD pentru a-si intari partidul - Foto: Hepta.ro

Deputatul Ion Mocioalca, unul dintre demisionari, este cel care controleaza un fief politic al PSD, e vorba de judetul Caras-Severin. Plecarea lui reprezinta un semnal clar ca social-democratii se afla intr-o mare degringolada.

"Din pacate, PSD a fost confiscat de un grup infractional care duce tara in dezastru", a scris Victor Ponta, liderul Pro Romania, pe Facebook, anuntand noile plecari din PSD.

Negocieri pentru indepartarea lui Liviu Dragnea de la Camera

Desi la nivel oficial reprezentanti ai partidului au anuntat ca sustinerea Guvernului se va realiza cu ajutorul UDMR si cu voturile reprezentantilor minoritatilor nationale, aceasta declaratie nu face decat sa confirme criza in care a intrat PSD.

"Majoritatea parlamentara este cea pe care o stiti cu totii si, paradoxal, si cei din Opozitie. PSD-ALDE, avand in vedere si acel protocol de colaborare parlamentara cu UDMR, nu s-a intamplat decat cu o singura execeptie ca aceasta coalitie sa nu reuseasca sa treaca legi importante, fie ele organice sau ordinare", a declarat deputatul PSD Daniel Suciu, comentand "dezertarile" din PSD.

Dar aceasta e o viziune optimista asupra situatiei din partid. Conform unor surse parlamentare, Kelemen Hunor ar fi dispus sa sustina o motiune de cenzura, insa doreste sa stie numele viitorului premier propus de Opozitie.

Liberalii au replicat ca nu pot anunta un nume inainte de trecerea motiunii de cenzura, acesta urmand a fi negociat ulterior, impreuna cu cei care li se alatura.

Insa UDMR, avand in vedere atitudinea pasiva de miercuri din Camera Deputatilor, a aratat practic ca nu se opune unei schimbari a conducerii.

"Ducem negocierile si in functie de toate evolutiile din PSD. Acum nu pot spune ce pun pe masa in negocierile cu PSD, dar fiti convinsi ca avem solutii. Insa este vorba de actiune si de votul efectiv. Daca alesii PSD nu au curajul sa voteze inseamna ca-s niste slugi", a declarat Ludovic Orban, presedintele PNL.

PSD are o relatie dificila cu reprezentantii maghiarilor. Social-democratii au mizat mereu pe un discurs nationalist, iar el vine in contradictie cu agenda politica a UDMR care a depus deja in Camera Deputatior un proiect de lege prin care cere "autonomie speciala" pentru cateva judete din Romania, un subiect extrem de sensibil la nivelul opiniei publice.

Ce fel de autonomie? "...un statut de autonomie speciala pentru judetele care apartin unor regiuni istorice sau in care o minoritate nationala istorica are o proportie semnificativa...", se arata in proiectul de lege depus de reprezentantii UDMR.

Motiunea de cenzura pe care Opozitia a anuntat ca o va depune saptamana viitoare reprezinta un al doilea front de atac asupra lui Liviu Dragnea, dupa cel deschis de revocarea sa din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

"Au crescut vizibil sansele motiunii de cenzura pe care o vom depune saptamana viitoare. Revocarea lui Liviu Dragnea si demiterea Guvernului Dancila ar putea reda Romaniei sansa la normalitate in viata publica", crede Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL.

Conform unor surse parlamentare, axa Firea-Stanescu-Tutuianu sustine schimbarea lui Dragnea de la sefia Camerei, dar vor vota impotriva motiunii de cenzura, mentinand un guvern PSD-ALDE, condus de Viorica Dancila.

Liviu Dragnea a vorbit de tradare, dar e vorba de esecul sau ca lider al PSD

Dezintegrarea PSD a devenit un fenomen vizibil. La jumatatea lunii noiembrie, doi deputati social-democrati de Ilfov au demisionat si ei din partid.

Atunci, Liviu Dragnea a acuzat aceste plecari ca fiind provocate de Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, casatorita cu Florentin Pandele, primarul din Voluntari, un politician influent in judetul Ilfov.

"S-a discutat foarte mult despre situatia de la Ilfov, pentru ca acolo s-a intamplat ceva imposibil de acceptat din partea colegilor nostri, si anume toti parlamentarii PSD si-au dat demisia in bloc din partid. Sigur, doamna Gabriela Firea a spus ca nu a stiut si ca a aflat ulterior. Toti ceilalti colegi au spus ca parlamentarii respectivi au relatat ca nu tineau neaparat sa-si dea demisia, dar li s-a cerut. A fost o actiune de neacceptat...", a declarat Liviu Dragnea, la sfarsitul CEx-ului PSD din 19 noiembrie.

Procesul de dezintegrare a PSD a inceput si cu greu va putea fi oprit. Sunt semne tot mai multe ca Liviu Dragnea nu poate controla erodarea partidului.

Conflictul cu Gabriela Firea, Paul Stanescu si Adrian Tutuianu e unul deschis. De partea cealalta, Victor Ponta, fost premier si lider al partidului, asteapta cu bratele deschise orice disident pentru a-si intari formatiunea.

Aceste doua fronturi sunt greu de administrat. Adaugati relatia dificila dintre presedintele PSD si cel al ALDE si avem un tablou complicat din care nu sunt multe cai de iesire.

Tariceanu, presat sa sustina ordonanta de amnistie, dar sustinerea acesteia a devenit motiv de disputa si in PSD

Senatorii PSD-ALDE din Comisia Juridica au amanat luarea unei decizii cu privire la cererea DNA de incepere a urmaririi penale impotriva lui Calin Popescu Tariceanu.

Situatia politica incalcita, slabiciunea Guvernului, incercarile disperate ale lui Liviu Dragnea de a scapa de o noua condamnare, toate acestea il favorizeaza pe Klaus Iohannis in drumul catre un al doilea mandat de presedinte - Foto: Presidency.ro

Aceasta amanare, anuntata de senatorul PSD Robert Cazanciuc, nu reprezinta decat folosirea cu cinism de catre social-democrati a unei parghii de control asupra liderului ALDE pentru a-l obliga sa fie de acord cu mult dorita ordonanta de amnistie si gratiere care l-ar scapa pe Liviu Dragnea de posibilitatea de a merge la inchisoare.

"In orice tara civilizata era data amnistia si gratierea in a doua secunda. Noi tot o amanam, de ce? Nu stiu. Intrebati badalaii si alte personalitati de la noi", a declarat deputatul PSD Catalin Radulescu, confirmand ca atat in interiorul Guvernului, dar si a partidului exista o opozitie consistenta in ce priveste emiterea unei ordonante de amnistie.

Actiunea de miercuri a reprezentantilor Opozitiei, sustinerea acestora de catre presedintele Klaus Iohannis, prabusirea PSD in ce priveste sustinerea publica, revolta din partid reprezinta elemente care limiteaza foarte mult miscarile lui Liviu Dragnea care a ajuns in postura de a lupta cu disperare pentru supravietuirea politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Liviu Dragnea criza PSD, #Opozitie motiune de cenzura, #Klaus Iohannis candidat al doilea mandat, #Tariceanu ordonanta amnistie , #presedinte PSD