PSD pe regim de avarie

Marti, 19 Martie 2019, ora 07:23
12888 citiri
PSD pe regim de avarie

Secretarul general al PSD informeaza presa ca, pentru moment, se opresc cele mai importante actiuni ale formatiunii, legate de deplasarea liderilor de la centru spre teritoriu si de validarea listelor cu propuneri pentru proximele alegeri in PE, pana la care n-au mai ramas nici doua luni.

In acest ceas al doisprezecelea, principalul partid al tarii s-a pomenit in situatia masinii care a plecat la drum fara roata de rezerva, face pe traseu ceea ce soferii numesc "pana prostului" si trage pe dreapta ca sa-si vulcanizeze cauciucul spart, cu lipici si presa manuala.

Numai lipsa rotii de rezerva face sa nu-si poate continua imediat drumul, dupa cum numai lipsa unor personalitati investite cu puteri decizionale paralizeaza partidul pana la insanatosirea lui Liviu Dragnea.

PSD plateste scump polita pentru grava geseala de a se fi lasat condus de un singur om, cel care, pentru a-si feri propria piele de vreun concurent, sacrifica intreg partidul.

Iar ziua sacrificiului a sosit, caci nimeni in afara sefului suprem nu este investit sa hotarasca ceva dupa vointa si competenta sa, nimeni nu poarta in rucsacul sau traditionalul baston de maresal.

Din lipsa de sef, se amana totul sine die

Pe scurt, asa a organizat Dragnea lucrurile, ca fara el sa se prabuseasca totul in partid, iar prabusirea se pare ca tocmai incepe. Cel putin asa inteleg din declaratia domnului Codrin Stefanescu, facuta duminica seara:

"Vom opri turneul national. Nu vom mai merge la Sibiu, Cluj si Brasov. O sa amanam si anuntarea candidatilor la europarlamentare, amanam tot saptamana asta. Maine trebuia sa avem un BPN".

Citesc si ma intreb: de ce trebuie amanat totul? De ce nu trebuie lasati cei de la Sibiu, Cluj si Brasov sa-si faca programul lor, sa-si desfasoare alegerile conform statutului? Sunt niste neajutorati? Nu sunt in stare sa faca nimic decat in prezenta lui Dragnea? Nu e destul sa participe ceilalti lideri importanti, oricum prevazuti sa-l insoteasca in delegatie?

Iar chestiunea cu listele candidatilor la europarlamentare mi se pare inconjurata de si mai multa enigma. Nu pot fi facute publice decat in prezenta liderului suprem, chiar daca au fost intocmite de la inceput cu el?

Singura explicatie este asta: ca sa vada toti cei din teritoriu, sa simta si cei de la centru, sa observe intreaga lume ca listele cu ravnitele posturi de la Bruxelles, trai pe vatrai platit in euro, ies numai din pixul lui Dragnea, asa cum vrea el si nimeni altul.

El este cel care te unge in functie, el te face "mazil" daca ai fluierat in biserica, iti trage presul de sub picioare daca i-ai stat in cale sau chiar iti da un branci pe scari in jos, daca ii esti de tot incomod.

Afara-i vopsit gardu' si inauntru-i Liviu Dragnea

Dar nu putem arunca intreaga vina asupra lui Liviu Dragnea. El nu s-a catarat singur la varful piramidei. L-au impins alti liderasi mai mici, l-a impins intreg partidul, care l-a ales aproape in unanimitate, iar acum se pare ca cineva va plati oalele sparte.

Caci sa intrerupi activitatea in plina campanie electorala, intr-un moment cand Opozitia tocmai prinde puteri, cand oamenii de baza incep s-o tuleasca spre Ponta, asta este o contraperformanta care poate costa scump.

Dimensiunea derutei se vede si din felul cum evolueaza comunicatele despre sanatatea liderului. La inceput, era vorba de un spital privat. Dupa ce presa a comentat negativ comunicatul, o noua stire vorbeste despre unul de stat, fara sa precizeze care anume. Nu ridica asta suspiciuni?

Ba ridica, pentru ca luni la pranz presa a dezmintit faptul ca Liviu Dragnea s-a internat inr-un spital de stat. Este intr-unul privat si chiar s-a afisat numele spitalului. Asta scoate la suprafata ipocrizia partidului si a lui Dragnea personal, care etaleaza tema patriotismului si a nationalismului pentru noi, iar pentru el personal isi pune pielea la adapost intr-o clinica privata.

Unde sunt masurile pentru reabilitarea spitalelor de stat din programul de guvernare, domnule Dragnea? Sau poate stirea aparuta in presa este un fel de fake news, dar atunci ar trebui comunicata exact stirea corecta, cu locatia corecta, asa cum ar face orice persoana publica responsabila.

Altadata, cand unele personalitati de frunte aveau probleme de sanatate, locatia tratamentului nu constituia un secret. Imi aduc aminte cum a fost filmat Traian Basescu la intrarea in spital, inainte de operatie si cum a fost iarasi filmat la iesirea din spital, multumind chirurgului pentru modul cum a fost tratat.

Ca sa vedeti, presedintele Basescu nu se ferea de lume, lui nu-i era teama de cetateni, iar locatia unde se trateaza Dragnea - cu functie mult mai mica decat cea avuta de Traian Basescu - este pastrata secreta de Codrin Stefanescu: "Nu va pot spune unde e, e o chestie interna".

Cum interna, bai, chiparosule? - mi-as permite sa pun intrebarea, parafrazand chiar un coleg de-al domniei sale. Intreb, intrucat iata ce spune DEX despre respectivul cuvant: intern = Care se afla inauntrul unui obiect, al unei fiinte, al unui spatiu etc.

Va sa zica, de asta nu poate spune, intrucat domnul Dragnea se afla inauntru. Hai, domnu' Stefanescu, ca-mi amintiti de zicala cu gardu' si cu leopardu'!

Liderul PSD se piteste de multime

De altfel, nu termenii folositi au importanta aici, ci adevarata cauza, aceea ca Dragnea se ascunde de ochii romanilor. Explicatia sta in ipocrizie. Cum sa recunoasca el ca se ascunde cand se crede cel mai iubit dintre pamanteni? Sa admita ca e las? Ca n-are curaj? Ca a avut mai mult curaj chiar si Traian Basescu?

Ca sa ascunda adevarul, Liviu Dragnea interzice cunoasterea locatiei. Nu cumva sa vina nemultumitii sa-i cante serenada "Huooo", la fereastra. Dar, daca asa stau lucrurile, inseamna ca Liviu Dragnea isi recunoaste infrangerea. Observa ca a jucat o singura carte - acea dama de pica din romanul lui Puskin, reluat in opera lui Ceaikovski si care nu fusese decat un septar. Rezultatul se cunoaste: a urmat dezastrul.

In calitate de septar, l-a imputernicit pe credinciosul Codrin Stefanescu ca purtator de cuvant. Iar Stefanescu se complace in declaratii cel putin ciudate: "Doi dintre medici ar inclina catre interventie chirurgicala, ba chiar ar putea fi vorba de doua operatii, in timp ce alti doi medici sunt de parere ca ar mai trebui incercata solutia unui tratament medicamentos".

Am o parere prea frumoasa despre medici, port prea mult respect pentru profesia lor, ca sa-mi inchipui ca doi ii spun una lui Stefanescu, alti doi alta, ba o operatie, ba doua.

Asta mie nu-mi suna ca stire provenita de la medici, imi suna ca declaratie politica a secretarului general. Juramantul lui Hippocrate spune asa la punctul opt: "Orice voi vedea sau voi auzi in timpul unui tratament voi pastra in secret, pentru ca aici tacerea este o datorie".

Ne intoarcem la "pana prostului"

Tacerea este o datorie, domnule Stefanescu. Actul medical trebuie pastrat in secret. Actul, nu spitalul unde se afla bolnavul. Dar secretarul general al partidului, dornic sa se dea mare si atotstiutor, ne lasa in suspans asupra locatiei - unde nu avea alte interdictii decat cele politice - si isi da drumul la gura acolo unde insisi medicii se abtin.

Iar abtinerea ar fi cu atat mai justificata in cazul cand n-au cazut de acord intre ei asupra solutiei, cum sustine domnul Stefanescu. Nutresc chiar convingerea ca s-au si abtinut, iar pe dansul l-ar fi luat cumnva gura pe dinainte, ca sa arate ca stie multe. Poate in zilele urmatoare vom dibui si de ce.

Mult mai responsabila mi se pare declaratia ministrului Sanatatii, doamna Sorina Pintea: "Domnul presedinte Liviu Dragnea este, in acest moment, pacient. Prin urmare, nici ministrul Sanatatii nu poate da informatii despre starea de sanatate, daca dumnealui nu doreste".

In acest context, PSD se afla pe regim de avarie. Este ca si tras pe dreapta. Si nu pentru ca ii lipseste o roata, cea cu pana. Ii lipseste chiar volanul. Care nu se vulcanizeaza.

Situatia este ca piatra din poveste, cea aruncata in apa. Ramane de vazut daca sunt destui destepti in partid, ca sa scoata piatra, daca vor vulcaniza roata sau chiar vor schimba volanul. Volanele, cum stiti, nu se vulcanizeaza. Se schimba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Liviu Dragnea operatie, #Liviu Dragnea internat spital, #Liviu Dragnea tratament, #Liviu Dragnea spitalizat, #PSD sedinta BPN , #PSD