PSD, condamnat de Dragnea. Sfarsitul a inceput

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 12:29
42862 citiri
PSD, condamnat de Dragnea. Sfarsitul a inceput

"DNA il protejeaza pe Dragnea", "Dosarul Bombonica e subtire". Sunt doar doua dintre tezele ultimelor luni doborate de sentinta pronuntata joi de ICCJ intr-un dosar cu presiuni de cosmar, cel putin cele mediatice. In acest dosar "subtire" au fost pronuntate 11 condamnari, in frunte cu a lui Liviu Dragnea.

Daca in dosarul Referendumul, Liviu Dragnea a reusit fara mari eforturi o victimizare politica, transformand condamnarea legata de un episod politic extrem de tensionat si pasional in medalia de onoare a celui sacrificat pentru ceilalti, in acest dosar povestea e cu totul diferita. Intr-unul dintre cele mai sarace judete ale acestei tari, PSD platea cu banii publici ai Directiei pentru protectia copilului, oricum prea putini pentru nevoile judetului, angajatele PSD.

E o poveste mizerabila despre jaf si sfidare, despre putere absoluta si cinism, pe care e foarte greu sa o transformi in eroism. Si aceasta poveste mizerabila chiar cred ca isi merita cu prisosinta pedepsele pronunate.

In mod normal, un condamnat definitiv, din nou condamnat in prima instanta, ar demisiona imediat din toate functiile, incepand cu cele de demnitate publica. Dar, in mod normal, un condamnat definitiv nu ajungea al treilea om in stat si premierul de facto al Romaniei. Asa ca nu am nicio asteptare ca Liviu Dragnea sa faca un pas inapoi. Deja apropiatii lui au inceput sa dea mesaje puternice de sustinere chiar somatii publice sa nu cumva sa demisioneze. Cel mai strident este cel al premierului Dancila, care ataca frontal justitia.

CEX-ul de astazi nu e convocat pentru ca Liviu Drangea sa isi puna cu adevarat mandatul pe masa, ci pentru a obtine de la baronet o reconfirmare a puterii si o demonstratie de forta politica. Dragnea nu mai are multe de pierdut si singura sansa sa lupte pentru el e sa isi intareasca puterea.

Deci de la Liviu Dragnea ma astept sa declanseze jihadul impotriva justitiei, astfel incat sa scape definitiv de aceasta condamnare. Ca va fi vorba din nou de OUG, ca va fi vorba de legi, ca va fi vorba despre suspendarea preseidntelui, nu va exista nimic prea mult, prea ticalos. Codul de procedura penala a fost mutilat, se pregateste mutilarea Codului penal, se vorbeste deschis despre abrogarea Legii 78 privind anticoruptia.

Intrebarea este ce va alege PSD.

Daca in iarna lui 2017, PSD inca putea pretinde ca modificarile legii penale nu sunt pentru Liviu Dragnea, acum orice virgula va fi modificata in legile penale va fi privita ca o certa dedicatie pentru condamnat. Si in tara, si in Europa, de unde au inceput sa vina mesaje de nervozitate tot mai intense.

Pentru cei care cred ca protestul extraordinar din 2017 a fost inutil, condamnarea lui Dragnea este proba contrarie suprema. Daca OUG 13 ramanea in vigoare, Dragnea nu era astazi condamnat. Efortul acela minunat al romanilor a facut posibil actul de dreptate de astazi si el trebuie sa continue pentru a aminti PSD, Romaniei si lumii intregi ca puterea suprema este a unui infractor condamnat din nou.

PSD va ramane sub semnul acestei condamnari a lui Dragnea si orice va face tot despre aceasta condamnare va fi vorba in fiecare decizie pe care o va lua despre justitie si nu numai. Dictatorul a ajuns piatra de moara a partidului.

Am certitudinea ca exista in PSD si minti lucide care stiu asta. Ecaterina Andronescu i-a cerut voalat demisia lui Dragnea: "eu sper ca maine Comitetul Executiv sa ia o decizie inteleapta si de asemenea ii adresez rugamintea domnului Dragnea sa se gandeasca la faptul ca ne-am asumat responsabilitatea guvernarii si ca tara este mai importanta decat oricare dintre noi". Gabriela Firea a emis o lunga declaratie despre felul in care partidul va merge mai departe si in care nu apare nici macar o data numele lui Liviu Dragnea.

Indiferent de demonstratia de forta a CEX-ului, intrarea PSD in trepidatii este inevitabila. Cat de repede vor duce ele la o ruptura depinde de rapiditatea cu care partidul va incepe sa resimta decontul politic pentru ca sta legat de un infractor.

Sfarsitul a inceput. El poate sa fie doar al lui Liviu Dragnea sau poate sa fie si al PSD. Asta e alegerea partidului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dragnea condamnat Bombonica , #condamnat