Politistul DNA care a fotografiat notele SRI despre Dragnea va executa 9 ani de inchisoare, dupa contopirea sentintelor

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 01 Iulie 2019, ora 13:06
79617 citiri
Politistul DNA care a fotografiat notele SRI despre Dragnea va executa 9 ani de inchisoare, dupa contopirea sentintelor
Foto: Pixabay (Arhiva)

Dan Emil Manolachi, fost ofiter de politie judiciara al Directiei Nationale Anticoruptie si al Politiei Judetului Constanta, trebuie sa execute o condamnare totala de 9 ani de inchisoare, dupa ce a fost condamnat definitiv in doua dosare: la 8 ani de inchisoare, respectiv 5 ani de inchisoare. Decizia a fost data de Curtea de Apel Constanta.

In ambele dosare este vorba de scurgeri de informatii din anchetele DNA si de faptul ca fostul politist ii avertiza pe cei vizati de anchete ca sunt monitorizati de procurorii anticoruptie.

Magistratii au motivat sporul de pedeapsa "avand in vedere natura infractiunilor savarsite, impactul activitatii infractionale a condamnatului in ceea ce priveste gestionarea dosarelor de urmarire penala in care se efectuau cercetari, dar si faptul ca se observa o perseverenta infractionala a acestuia, care a luat contact in exercitiul functiunii de informatii pe care le-a transmis partilor din dosare".

Fostul ofiter de politie a contestat aceasta decizie la Inalta Curte. Dosarul a fost inregistrat luni la aceasta instanta si urmeaza sa primeasca termen de judecata. Dan Emil Manolachi este in acest moment inchis la Penitenciarul Poarta Alba.

Procesele

Concret, Dan Emil Manolachi a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru divulgarea de informatii secrete, dupa ce a fost gasit vinovat ca a fotografiat o nota secreta emisa de Serviciul Roman de Informatii (SRI), care continea date despre fostul lider PSD, Liviu Dragnea, si despre societatea Tel Drum, dar si ca avertiza mai multe persoane ca sunt anchetate de procurorii DNA. Decizia definitiva a fost data in luna aprilie 2019 de Inalta Curte.

In cel de-al doilea caz, Dan Emil Manolachi a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru ca a avertizat mai multi comisari din cadrul Garzii Financiare ca sunt monitorizati de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie. Decizia definitiva a fost data in noiembrie 2015 de Curtea de Apel Bucuresti.

A beneficiat de recursul compensatoriu

Dan Emil Manolachi ar vrea sa iasa mai devreme din inchisoare, avand in vedere ca faptele din cele doua dosare sunt concurente si ca a executat o parte din pedeapsa in primul caz. El se eliberase conditionat in februarie 2018.

El executase deja in total 1.534 de zile: 776 zile efectiv executate, 434 zile de arest preventiv, 108 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate, 216 zile conform Legii 169/2017 a recursului compensatoriu.

Potrivit datelor din prima incarcerare, fostul politist nu a fost sanctionat disciplinar, a fost recompensat de 10 ori si a participat la programe educationale, sociale si psihologice.

"Totodata va rugam sa aveti in vedere ca petentul este supus instructiei penale inca din luna februarie 2013, rastimp in care a fost cercetat penal in doua dosare, trimis in judecata, arestat preventiv. In toata aceasta perioada nu a putut profesa, aspect ce a avut un impact negativ atat asupra psihicului sau, dar si asupra veniturilor sale," explica avocatii lui Manolachi, in concluziile depuse in instanta.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Dan Emil Manolachi Dragnea, #Dan Emil Manolachi PSD, #Dan Emil Manolachi DNA , #DNA