Politico: Liviu Dragnea este noua durere de cap "iliberala" pentru Bruxelles

Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 11:49
5964 citiri
Politico: Liviu Dragnea este noua durere de cap "iliberala" pentru Bruxelles
Foto: Politico.eu

Politico.eu sustine ca Liviu Dragnea, desi nu este prim-ministru, este liderul de facto al Romaniei, la fel ca Jaroslaw Kaczynski in Polonia si ca exista temeri la Bruxelles ca presedintele PSD duce Romania in aceeasi directie "iliberala" a Poloniei si Ungariei.

Editia de Europa a Politico a publicat o analiza in care sustine ca ingrijorarea de la Bruxelles in ceea ce-l priveste pe liderul PSD ar putea creste in functie de ce se intampla in urmatoarele saptamani, notand ca, de cand PSD a castigat alegerile parlamentare in 2016, Dragnea a fortat demisia a doi prim-ministri, a coordonat o reforma controversata a sistemului judiciar si a provocat furia altor politicieni romani sugerand mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Dragnea a intensificat presiunile asupra Justitiei, conform Politico, pe masura ce se apropie data sentintei sale intr-un nou dosar de coruptie, publicatia notand ca Guvernul PSD incearca sa o inlature pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA si ca Dragnea a amenintat chiar cu suspendarea presedintelui, daca Iohannis nu va merge mai departe cu demiterea lui Kovesi.

Politico relateaza ca Dragnea a acuzat Uniunea Europeana si NATO de sustinerea unui asa-zis "stat paralel", o conspiratie a serviciilor secrete, procurorilor si judecatorilor care incearca sa dea jos guvernul.

Liderul PSD este descris ca fiind "un barbat cu par grizonant, in varsta de 55 de ani, cu mustata si care conduce camera inferioara a Parlamentului dintr-un birou impunator aflat in cladirea construita de dictatorul Nicolae Ceausescu".

Opozitia din Romania si societatea civila sustin ca reforma justitiei are ca scop rezolvarea problemelor cu legea ale lui Dragnea, se arata in articol.

Presedintele USR, Dan Barna, a declarat pentru Politico: "In timp ce Orban si Kaczynski promoveaza politici iliberale pentru a-si consolida puterea, motivul in cazul lui Liviu Dragnea este mult mai insipid. El doreste sa evite inchisoarea. Nimeni din UE nu vrea sa faca fotografii cu el, pentru ca este vazut ca cineva condamnat la inchisoare".

Desi Comisia Europeana s-a aratat ingrijorata de modificarile aduse Legilor Justitiei, Dragnea a negat ca l-ar ajuta pe el personal.

"Suntem interesati ca drepturile si libertatile fundamentale sa fie respectate. Vrem ca fiecare cetatean din Romania sa aiba un proces corect si dreptul la aparare si la garantarea prezumtiei de nevinovatie", a declarat Dragnea pentru Politico.

"Sub conducerea PSD, Romania respecta cu fermitate principiile europene, urmeaza interesele europene dar, la fel care oricare alta tara din UE, se gandeste la propriile interese ca facand parte dintr-un interes comun", a adaugat Dragnea.

Liderul PSD a vorbit pentru Politico si despre dorintele sale privind Uniunea Europeana: "Nu cred ca este exagerat sa dorim ca Romania sa devina o voce importanta, un partener respectat. Este mai bine pentru UE sa aiba un partener onest si previzibil, decat unul mut si plin de frustrari".

Citeste si New York Times avertizeaza ca lupta anticoruptie din Romania este in pericol si compara discursul liderilor PSD cu cel al lui Trump

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Liviu Dragnea Politico, #Dragnea durere cap iliberala Bruxelles , #presedinte PSD