Pe urmele lui Emil Bodnaras si Liviu Dragnea, in Moldova sau Varvara a descoperit secretul libertatii

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 17:16
26360 citiri
Pe urmele lui Emil Bodnaras si Liviu Dragnea, in Moldova sau Varvara a descoperit secretul libertatii
Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Ar fi vrut sa o ajute mai mult, dar partidul trimisese peste el, cel care facuse ani de facultate de medicina si apoi de practica, un sef de spital vigilent, fara studii liceale, dar pregatit sa vada orice detaliu reactionar, mai ales daca ar fi primit doza de penicilina necesara. Pana si cei buni incepusera sa se adapteze, sa isi mute vietile in camara mica de acasa, sa isi gaseasca explicatii pentru acceptarea raului.

Asa a inceput sfarsitul, cu instalarea mediocrilor in institutii, odata cu prabusirea increderii ca Europa (si americanii) vor interveni, atata vreme cat aici, in tara, oamenii inca voiau sa recunoasca minciuna si sa ii reziste. Si de aici incolo, de la micile adaptari cotidiene la ticalosie si minciuna, au inceput sa construiasca puterea care i-a distrus pe romani o jumatate de secol. Pentru ca despre comunism este vorba, desi seamana naucitor cu pesedismul ultimelor zile, in care Liviu Dragnea isi cheama agitatorii sa acopere cu zgomot de fanfara micimea unui partid neiubit.

Desantul acesta al sefului PSD in Moldova aminteste de cum a aratat, descrisa minutios de Adriana Georgescu, instalarea la putere a mediocritatii comuniste. E o carte despre care se vorbeste in ultimele zile, gratie efortului Editurii Humanitas de a ne aduce in fata privirii istoria necompromisa de minciuna, si care urmareste, zi dupa zi, cum a reusit partidul cu nici macar 1.000 de membri sa ii transforme pe romani in asa fel, incat Dan Voiculescu sa poata spune despre ei ca au fost cu totii, intr-un fel sau altul, delatori sau colaboratori.

Cum au reusit comunistii si apoi urmasii lor sa ne faca sa credem ca romanii au cedat peste noapte, nu au rezistat, nu au avut disidenta si au acceptat de indata banalitatea raului? E intrebarea pe care si-o pune Monica Lovinescu in prefata acestei carti la fel de ravasitoare ca memoriile Anitei Nandris-Cudla, taranca romanca din Bucovina de Nord, care a murit iubind Romania si dorindu-si macar o zi acasa, printre ai ei. Caietele Anitei au fost publicate tot la Humanitas si poate intr-o zi, Gabriel Liiceanu va repovesti cum a ajuns manuscrisul la editura si cum a vazut lumina tiparului.

Adriana Georgescu, pentru ca despre ea este vorba, nu a pactizat o clipa cu raul. Nici cand au batut-o la Securitate atat de tare, incat si-a pierdut 12 dinti. Nici cand au dat-o cu capul de pereti, nici cand i-au zdrobit pulpa, cauzandu-i o infectie pentru care au operat-o pe viu, in inchisoarea "carpelor". Nici cand au violat-o si aceasta marturie a ei este prima marturie despre violul din beciurile si inchisorile Securitatii, pe care a facut-o strangand din pumni, la proces, stiind ca in sala se afla reprezentanti ai legatiilor straine. Nu a contat imediat, pentru ca Stalin se intelesese altfel cu Vestul liber, dar a contat pentru multi dintre romanii care, intelegand curajul ei, macar nu au putut fi partasi raului.

Iar Adriana Georgescu nu a fost singura. Au fost zeci, sute, mii, milioane de romani care au ras in nas fostilor muncitori deveniti sefi cu pretentii de viata si moarte asupra celorlalti, au spus adevarul despre "eliberarea" facuta de trupele rusesti, au facut rost de penicilina pentru cei cu organele zdrobite in temnitele politice, au adapostit luptatori pentru libertate in propriile case, unde cresteau copii care la scoala erau invatati sa isi toarne tatal si sa isi infiereze mama reactionara.

Oamenii acestia au disparut atunci cand partidul celor mai putin de 1.000 a reusit sa isi puna minciunile in difuzoare - pentru ca in piata publica erau asteptati Regele si Maniu si se canta imnul regal, in semn de recunoastere - si sa compromita (in sensul lui kompromat) increderea unuia in celalalt. Partea buna, i se spune Adrianei Georgescu, e ca atunci cand turnatoria se generalizeaza, si ei, cei care administreaza frica si santajul, incep sa se toarne reciproc.

Mergand ca reporter al ziarului liberal Viitorul, Adriana Georgescu ajunge in Moldova, in zilele in care Emil Bodnaras isi incepea ascensiunea la putere. O frapeaza la el impostura, duplicitatea - condamna burghezia reactionara purtand un reactionar costum de golf -, mediocritatea si sentimentul patologic al puterii. Nu vei ajunge bine, ii spune resentimentar Bodnaras, care aduce agitatori la intalniri.

Liviu Dragnea se aude in difuzoarele de la Luceafarul. Are un discurs nebunesc, in care condamna relatiile cu Franta ale lui Dacian Ciolos, vrea inapoi locul intai la productia de porumb, isi aroga anticomunismul. Afara, oamenii iau peste picior minciunile sfruntate, rad in fata grotescului si se arata in stare sa vada adevarul, atunci cand vor fi alegeri. Dragnea fuge in zgomot de fanfara.

Intre Romania de la finalul anilor '40 si cea de azi diferentele sunt substantiale, atunci cand te uiti la Occident si la societate. Uniunea Europeana si SUA nu au fost dispuse nici macar diplomatic sa cautioneze minciunile si derapajele Guvernului PSD/ALDE, iar societatea nu cautioneaza, nici ea, mediocritatile instalate de Partid in institutiile statului.

Astazi, nu e nevoie ca Adriana Georgescu sa se ridice in picioare, in vreme ce un jurnalist francez face elogiul comunismului, pentru a-i arata pe viu ce inseamna dictatura - scotandu-si din gura, incet, o femeie frumoasa, la 30 de ani, dantura falsa, pentru ca bunii comunisti nu ii lasasera un dinte in gura.

E nevoie insa ca Adriana Georgescu sa se ridice in picioare, o femeie frumoasa, la 30 de ani ai ei, sa isi scoata dantura falsa, pentru ca regimul politic cel bun nu ii lasase un dinte in gura, sa mai stranga o data din pumni si de asta-data sa le spuna romanilor ca a fost batuta pentru a-i trada pe Radescu si Maniu, violata pentru a-i ajuta sa distruga alte vieti, operata de doua ori pe viu si silita sa fuga pe jos din tara in care a crezut teribil.

Varvara a descoperit secretul libertatii, ii spune o detinuta Adrianei Georgescu. Spune-le tuturor - ii cere - ca Varvarei nu ii mai este frica si atunci nu au ce sa-i mai faca.

Mostenirea Adrianei Georgescu, dincolo de consemnarea istoriei necompromise, e aceea ca in cele mai negre zile pentru om, au fost multi romani care au rezistat, si-au prezervat umanitatea, au luptat si au acoperit cu imnul tarii lor zgomotul de fanfare in care un impostor sau altul a fugit.

"La inceput a fost sfarsitul. Dictatura rosie la Bucuresti" se gaseste in librariile din tara.

*Despre rezistenta anticomunista a povestit si Ana Blandiana, in acest interviu pentru Ziare.com::

"Noi am avut foarte puternic, amandoi, acest sentiment, mai ales cand el, impreuna cu colegele noastre, au lucrat vreo trei ani pe tema "Comunismul si taranii" si au rezultat mai multe carti si o expozitie si au descoperit mai mult de 120 de rascoale impotriva colectivizarii. Intr-o tara si la un popor care obisnuia sa spuna, la modul cel mai colocvial, si tin minte ca asta ma umilea cel mai tare, "mamaliga nu explodeaza". Polonezii au facut Solidarnosc, ungurii au facut Revolutia din 1956, la noi, "mamaliga nu explodeaza".

Un fel de a rasuci cutitul in rana si parea ca nu e nimic de raspuns. Dar in timpul acesta fusesera 120 de rascoale, dintre care, de exemplu, una, intr-un sat de langa Arad, a fost reprimata inconjurandu-se satul, ca o cetate dusmana. S-a tras la intamplare pe strazi si au fost lasate cadavrele, ca sa ii inspaimante pe ceilalti.

Explodase mamaliga de atatea ori si noi nu stiam. Asta e o alta dovada a felului de o mare complexitate in care a functionat comunismul. Intre teroarea nazista, care isi trambita crimele si cea comunista, in care totul era secret, e o deosebire esentiala, care ii face pe nazisti, comparativ, aproape naivi. Se petreceau aceste grozavii si noi, sau parintii nostri, contemporani cu ele, nu aflam nimic. Nu stiau adevarul decat victimele".

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Dragnea Bodnaras comunism PSD dictatura , #PSD