O noua prabusire a PSD in sondaje. Este Liviu Dragnea singurul vinovat?

Luni, 11 Februarie 2019, ora 10:52
8712 citiri
O noua prabusire a PSD in sondaje. Este Liviu Dragnea singurul vinovat?

Un nou sondaj efectuat de IMAS la comanda USR confirma trendul mereu descrescator, cu tenta de prabusire totala a PSD: 24,5%.

Este aproape jumatate din procentul cu care partidul castigase alegerile cu doi ani in urma. Astazi PNL ii sufla in ceafa cu 23,3%, iar alte trei partide, respectiv USR, PLUS, PRO Romania, insumeaza 29,7%. Mult peste PSD.

Nu putem depasi aceasta discutie fara sa observam ca toate partidele sa le numim antiPSD (inclusiv PNL) insumeaza 53%, suficient ca sa formeze o majoritate solida, in cazul cand ar intra intr-o coalitie.

Acest succes al Opozitiei este explicabil, pe de o parte, prin eforturile concertate ale celor decisi sa rastoarne de la putere caracatita PSD+ALDE, iar, pe de alta parte, prin continuarea politicii sinucigase dusa de Dragnea, in numele PSD.

Este Liviu Dragnea singurul vinovat pentru dezastrul partidului?

Da, este singurul, raspund aproape intr-un glas putinii protestatari din randul Puterii, declarati ca atare: numai si numai liderul formatiunii trage partidul in jos.

Sistemul autocrat pe care l-a adoptat, refuzul de a asculta criticile la adresa sa, inconjurarea numai cu lingai si obedienti, sfidarea intregului partid prin plantarea in functii decizionale a consatenilor - sau, ma rog, conjudetenilor - dorinta de a lua deciziile doar dupa propriul cap, toate sunt taxate sever de cetateni, care se pronunta deocamdata prin sondaje, dar care in curand vor vota.

Raspunsul este corect, cu mentiunea ca, asa cum alaturi de Ceausescu au platit si lingaii din imediata apropiere, slugarnicii din jurul lui Dragnea nu sunt scutiti de raspunderile lor.

Sunt multi, dar merita amintite doua personaje importante in schema Puterii, nume rezonante ale caror fapte nu pot fi disjunse de cele ale "capului": Viorica Dancila si Calin Popescu Tariceanu.

Se pare ca doamna Dancila este constienta de cartea pe care o joaca, dar crede ca este corect sa-i fie supusa pana la capat celui caruia socoate ca ii datoreaza intregul sau succes din cariera. Poate, intr-adevar, fara Dragnea, doamna Viorica ar fi fost si astazi tot profesoara de tehnologie la liceul din Videle.

Nu mi se pare ca acest argument este suficient sa-si calce cu atata indarjire peste propriile orgolii si propria mandrie, dar daca domnia sa considera ca asa ceva constituie o obligatie de onoare, nu pot decat sa o deplang.

In ce-l priveste insa pe domnul Tariceanu, stilul in care si-a tradat fostii colegi liberali, ca sa alerge dupa o ciozvarta de ciolan la PSD, iar apoi i-a servit pe social-democrati in politicile lor populiste si vadit antiliberale ma face sa spun fara nicio rezerva: merita sa traga consecintele.

Se va intreba cineva poate despre ce consecinte este vorba, cand ALDE creste spectaculos in sondaje, in timp ce PSD scade? Este simplu: ALDE a fost infiintat si functioneaza numai ca proptea a PSD. Indiferent de sondaje, tot proptea ramane.

In cazul cand nu mai are ce propti, ALDE nu mai reprezinta nimic, oricat de bune i-ar fi sondajele. In plus, ALDE si domnul Tariceanu personal sunt perceputi foarte prost de gruparea ALDE europeana, care pune problema excluderii gruparii romanesti din formatiune.

Cum a ajuns Liviu Dragnea, din locomotiva partidului, in piatra de moara legata la gatul lui

Pe liderul PSD l-au doborat, in opinia mea, laurii unui succes nemeritat. S-a crezut genial atunci cand declara cu emfaza: "sunt singurul care cunoaste programul de guvernare din scoarta-n scoarta" si nemuritor cand isi pregatea programul de guvernare pe urmatoarele doua decenii.

Astazi, sondajele arata ca nu mai este sigur nici macar daca apuca sa incheie mandatul cu care a ajuns la putere. Pastrand proportiile, gandul ma duce involuntar la cuvintele napoleoniene: "De la sublim la ridicol nu este decat un pas". Dragnea al nostru se cazneste sa faca pasul respectiv.

Gloria n-a fost decat un foc de paie. Fara indoiala, l-au doborat cele doua procese pierdute, unul definitiv, iar al doilea in prima instanta. N-a stiut sa-si gestioneze problema inteligent. Putea face mea culpa in fata natiunii, putea dovedi ca este barbat si ca stie sa ia asupra sa propriile fapte. Era un mod de a se autovictimiza, dar n-ar fi fost pe intelesul domnului Dragnea.

Pe intelesul lui este o anumita infatuare cu care isi clameaza nevinovatia acolo unde justitia s-a pronuntat - intr-un caz definitiv, in altul de fond. Categoric, persoana nu stie nici macar sa-si gestioneze necazurile, asa cum sunt ele.

Colac peste pupaza, stirea ca el, marele Dragnea, reclama tara la instante internationale ca sa-i dea dreptate intr-o cauza pierduta in tara sa il face sa fie si mai prost perceput.

Asemenea imagine nu ramane inauntrul tarii. Ea circula din tara in tara, din cancelarie in cancelarie, de la lider la lider, facand din domnul Dragnea o persoana nefrecventabila in lume.

Neagreat in strainatate

Imi permit sa gandesc ca o eventuala intalnire a sa cu liderii UE la Bucuresti l-a determinat sa lipseasca din capitala in zilele, atat de importante pentru Romania, cand aceasta a preluat stafeta presedintiei ConsUE, in cadrul unei festivitati la Ateneul Roman.

N-a indraznit sa li se arate celor care nu doreau sa-l vada. Cat de lovit trebuie sa se fi simtit in orgoliul sau, privind la televizor alocutiunea dlui Iohannis, a dnei Dancila, a dlui Tariceanu si a dlui Iordache, tinuta cu explicatia ca presedintele Camerei Deputatilor este... in concediu!

Dar un fapt foarte recent mi se pare si mai graitor. Presa informa saptamana trecuta ca dl Dragnea fusese invitat la o ceremonie oficiala in SUA. Invitat oficial in SUA - asta ar trebui sa fie visul visurilor domnului Dragnea!

Dar, dupa nici doua zile, tot presa anunta ca liderul PSD nu mai pleaca, pentru a putea lua parte la dezbaterea bugetului! Sa vezi si sa nu crezi. Daca il durea de buget, dl Dragnea putea convoca o sesiune extraordinara in ianuarie.

Nici nu trebuia sa se prezinte personal in sesiune: ii cedase deja toate atributiile de la Camera domnului Iordache. Si, oricum, bugetul este treaba premierului, nu a presedintelui PSD. Il aproba doamna Dancila, il prezinta in Parlament, nu era nevoie de Dragnea, daca fusese invitat in SUA.

Nu ma indoiesc ca a fost invitat si banuiesc ca acesta este rezultatul efortului facut de diplomatii romani la autoritatile americane. Atunci, ce-l putea determina sa renunte la voiaj? Un singur motiv: fusese invitat, dar nu era si agreat.

Este suficient sa-i fi parvenit, de exmplu, informatia ca niciun oficial american n-ar fi dispus sa se intalneasca si sa poarte discutii cu un condamnat penal care-si da propriul stat in judecata la instante internationale. Sau poate cu nicio persoana implicata penal. Sau cu dl Dragnea personal, cel care luase pozitie publica anul trecut fata de opiniile ambasadorului SUA.

Sau acelasi domn Dragnea care isi permitea sa apostrofeze Departamentul de Stat ca s-ar amesteca in treburie interne ale Romaniei, stat suveran.

Renuntarea de catre dl Dragnea la o vizita in SUA, atat de ravnita, nu o pot intelege altfel decat prin faptul ca ori acea vizita l-ar fi pus in situatia imposibila de a nu fi primit de nimeni, ori chiar ca s-ar fi razgandit cei care il invitasera din greseala la insistentele vreunui diplomat roman.

Oricum ai intoarce-o, sa ma tai si n-am sa cred ca Liviu Dragnea a renuntat la o superba calatorie in SUA, ca sa rezolve nemultumirile pe buget ale doamnei Firea, care a ramas tot cu buza umflata.

In definitiv, de ce nu se retrage domnul Dragnea?

Nu i-as supraestima inteligenta domnului Dragnea, dar cred ca intelege si dansul cat de aproape este sfarsitul, partida este pierduta, steaua a apus, n-a mai ramas decat sa caute, si mai ales sa gaseasca solutia unei retrageri onorabile.

Nu cred ca o retragere onorabila este simpla pentru Liviu Dragnea. Nici vorba nu poate fi de Madagascar sau Costa Rica, iar in momentul cand rostogolul ajunge jos de tot, primii care sunt sigur ca stau sa-l manance fript sunt chiar colegii din partid.

Contestatarii de azi pot deveni acuzatorii de maine, credinciosii baroni de astazi s-ar repezi ca hienele cand si-ar vedea liderul cazut de pe cal. Asa e viata! Ce mare era Ponta acum trei ani, cata credinta ii jurau miile de capetenii social-democrate si cat trebuie sa se roage de fiecare din ei astazi, ca sa-l aduca in noua sa formatiune!

Dar Ponta nu se compara cu Dragnea nici ca maniera, nici ca pregatire. In plus, Victor Ponta parea om documentat, citit, volubil, cum zice francezul, bon causeur. Nu este cazul la trogloditul Dragnea.

Odata cazut, nu are cine sa-l ridice. Dimpotriva, parca il vad exclus din partid, nu stiu de catre cine. Cel mai sigur de "prieteni", ca asa-i in politica. Nu m-ar mira sa puna umarul niste prieteni buni, eventual chiar din actuala camarila, cam cum a facut si el candva cu Ponta.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#PSD sondaj, #sondaj IMAS, #sondaj ianuarie, #Liviu Dragnea sondaj, #Liviu Dragnea invitat SUA , #presedinte PSD