Moroiul Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 07:56
44958 citiri
Moroiul Dragnea

Secretul pe care putini sunt dispusi sa-l rosteasca public, dar spun pe surse, este ca Liviu Dragnea a clacat.

Este inconjurat de fronturile pe care le-a deschis cu toata lumea, este sabotat din partid si din ALDE, este paralizat de disperare si nu se mai poate concentra, este adesea incoerent. Asta spun cu stupoare, pe la colturi, cei care interactioneaza cu el.

Iar cine i-a vazut privirea si discursul la ultimele aparitii publice are toate motivele sa creada ca asa si este.

Nu are in jur niciun prieten, ci doar servitori (inca) umili, care-l pandesc ca sa mai stoarca un avantaj, dar vor fi primii care ii vor musca beregata cand va veni finalul. Sau de-a dreptul dusmani care deja incep sa teasa urzeala viitorului tron.

Iar partidul si coalitia functioneaza in consecinta prabusirii liderului maxim de ieri. Apelul in procesul Bombonica poate fi tergiversat cu tot felul de artificii, poate CCR ii va mai face un cadou cu completurile de 5, dar de scapat nu va scapa. Si stie.

Referendumul era ultima lui salvare. Urma sa se suie pe rezultatul favorabil, sa-l confiste si sa-l transforme in trambulina unei relansari politice antieuropene catre prezidentiale, o relansare care sa-i dea anvergura necesara sa isi rezolve fara nicio opozitie problemele penale.

In schimb, ce sa vezi? Referendumul s-a transformat intr-un mare sondaj national care a aratat ca in Romania Dragnofobia bate homofobia.

Adevarul de care nu poate scapa pentru ca i-l arunca in fata toata lumea, incepand cu BOR, pe a carei mobilizare a mizat atat de mult, este ca fara sa fi fost asociat cu el si cu antieuropenismul pe care l-a promovat, referendumul trecea. Din marea demonstratie de forta a devenit o imensa infrangere.

Iata ca toate sedintele de partid sunt amanate, despre remanierea care trebuia sa aiba loc dupa referendum nu se mai aude nimic clar, ALDE l-a sfidat multa vreme pe fata in chestiunea legii offshore si nici nu se gandeste sa-si inlocuiasca vreun ministru, iar Tutuianu ii aduce primarii la usa ca sa-i aminteasca unde este puterea reala.

Si, in aceasta degringolada, incaierarea e totala. Desi ordonanta privind Legile Justitiei este extrem de toxica pentru Justitie, din PSD s-au auzit nemultumiri si atacuri impotriva lui Tudorel Toader pentru ca nu e suficient de toxica. Adica mai pe romaneste, desi ii profita din plin lui Dragnea, lasa multi infractori cu buza umflata.

Si ei se uita cu furie cum doar Dragnea isi rezolva dosarul Tel Drum, iar amnistia nu se arata. Si nici nu se va arata cat timp Toader este controlat de Tariceanu, care nu este interesat politic de o asemenea masura.

Prin PSD circula drafturile unui proiect de amnistie si gratiere, dar e greu de stabilit pragul. Pentru Dragnea o limita maxima de 5 ani ajunge, dar Valcov si multi altii ar ramane pe afara. Voiculescu vrea si el sa-si curete cazierul, dar cu cei zece ani ai sai e foarte greu sa prinzi o masura de clementa.

Voiculescu si multi altii, precum Nicusor Constantinescu, ar avea nevoie de revizuire, dar aceea e o cale cu mult mai lunga si mai nesigura, pentru ca depinde de decizii succesive ale unor judecatori care nu pot fi chiar toti presati sa emita achitari pe banda rulanta.

Cu un Dragnea pe care tot mai multi il privesc ca pe un moroi, fiecare trage in directia care i se pare a propriei scapari.

In plus, sunt si pesedisti care nu au o teama penala imediata, pentru ca inca nu au dosare si altele noi prea curand nu pare ca se vor deschide la felul in care distruge Toader Justitia. Asa ca in cosmarurile lor nu zangane catusele, ci sondajele.

Numai daca esti disperat sa nu intri la puscarie nu realizezi ca fiecare zi cu Dragnea in frunte reprezinta pentru PSD inca un pas din calea spre Iad. Dar mai ales pentru Romania. Si, daca pesedistilor nu le pasa de tara, ar trebui sa le pese macar de propriul partid si de propriul viitor politic.

Da, exista si calculul ca, dupa ce se va prabusi, Liviu Dragnea va duce cu el tot decontul, iar PSD ar putea continua curat si uscat. S-a ajuns prea departe pentru asa ceva. Cu mult prea departe. Deja Dragnea este atat de detestat incat mentinerea lui in fruntea PSD contamineaza iremediabil partidul si nu ma indoiesc ca multi dintre pesedisti inteleg acest lucru.

Sigur ca viitorul pentru PSD nu e vesel deloc. Chiar daca nu va pierde guvernarea (si realist vorbind alta solutie matematica decat sa continue tot ei cu premier decent nu e), pentru PSD va urma o perioada de turbulente majore, cu atat mai vizibile cu cat vor fi la putere si se vor apropia de cele doua randuri de alegeri de anul viitor.

Cum nu exista un lider proeminent care sa preia in mod natural conducerea, puterea va fi partajata de baronet, fiecare cu feuda lui, intr-un lung sir de intelegeri si rafuieli. Ceea ce fara indoiala ca va avea mari costuri politice. In orice caz insa mai mici decat pastrarea lui Dragnea.

Pana la urma, daca vrea sa mai aiba un viitor politic, PSD trebuie sa treaca prin aceasta perioada care nu ma indoiesc ca va fi grea si traumatizanta. Chimioterapia post cancerul Dragnea nu va fi o fericire, dar de partea cealalta e moartea politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dragnea PSD ALDE , #stiri Liviu Dragnea