Cum a confiscat Dragnea Parlamentul si Guvernul, in incercarea de a obtine amnistia

Marti, 17 Iulie 2018, ora 14:13
17288 citiri
Cum a confiscat Dragnea Parlamentul si Guvernul, in incercarea de a obtine amnistia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Parlamentul este convocat intr-o sesiune extraordinara fara obiect, pentru ca nu exista nimic trecut pe agenda, iar ministrii au fost reuniti intr-o sedinta intempestiva, desi niciunul dintre punctele de pe ordinea de zi nu ar fi justificat o asemenea urgenta. Toate acestea, pentru Liviu Dragnea si ambitiile lui privind Justitia.

Codul Penal a fost adoptat de Parlament in prima saptamana a acestei sesiuni extraordinare, dar de atunci, forul legislativ este in stand-by, asteptand o veste de la Liviu Dragnea, semn ca a reusit sa impuna ordonanta de urgenta privind amnistia.

Si asta pentru ca intrarea in vigoare a modificarilor Codurilor a fost momentan intarziata de niscaiva contestari la Curtea Constitutionala, ceea ce a mutat responsabilitatea asupra Cabinetului Dancila. Noile Coduri Penale, confortabile pentru majoritatea politica, ar intra in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial, daca ar fi adoptate prin ordonanta de urgenta.

Conform art. 115 din Constitutie, "Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere".

Asa arata, astazi, tabloul institutional al unei tari membre UE, al carei presedinte s-a intors de la un summit NATO istoric din multe puncte de vedere, situata geopolitic intr-una dintre cele mai inconfortabile pozitii din istorie, cu sistemul de educatie vulnerabilizat de imposturi legalizate, iar cel de sanatate compromis de oameni care mor, pentru ca viata le este refuzata, cum a fost cazul lui Calin Farcas: Parlamentul si Guvernul au fost puse la cheremul lui Liviu Dragnea, presedintele PSD condamnat la inchisoare cu executare (in prima instanta).

Parlamentarii nu au plecat in vacanta, nici acasa, nu au intalniri cu alegatorii lor din teritoriu si nici nu isi pun la bataie resursele, pentru a identifica solutii integrate care sa ajute scolile si spitalele. In loc de toate acestea, ei sunt blocati intr-un Bucuresti torid, pe care Gabriela Firea vrea sa il coloreze turcoaz, platind chirii si camere de hotel, fumandu-si fara pic de nostalgie tigarile si asteptand sa ii poata fi folositori lui Dragnea si grupului de la putere.

In tot acest timp, prim-ministrul se da peste cap sa poata duce la indeplinire mandatul pentru acelasi Liviu Dragnea. Cu un ministru al Justitiei dator politic lui Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, si cu oarecare orgolii profesionale, de vreme ce semneaza cu titlul universitar si se disociaza superior de tot ceea ce Comisia de la Venetia critica tocmai la mandatul sau si care, asadar, nu isi poate pune semnatura pe o ordonanta care l-ar invalida fara repros, Viorica Dancila asteapta si ea un semn de la seful de partid.

Ce se petrece zilele acestea in Ministerul Justitiei, unde secretarii de stat isi imbolnavesc rudele, pentru a nu fi luati complici in planul lui Dragnea, este forma cea mai abjecta a uzurparii institutiilor.

Puterea politica vrea efectiv sa inhate institutia, nu doar persoanele, iar raspunsul de rezistenta care vine dinspre Ministerul de Justitie este demn de Orwell sau Kadare. Ne amintim cu totii cum celebra Ordonanta 13 a fost practic deturnata nu de presedintele Iohannis si de societatea civila - desi asta ar arata mai bine, fiind solutii de raspuns ale unui sistem democratic - ci de un nastrusnic functionar din minister care, pe modelul corectorului lui Saramago, a introdus acolo un termen de 10 zile pentru intrarea in vigoare.

Numai intr-un sistem politic profund viciat, rezistenta in fata abuzului capata tonalitati absurde.

Surse convergente au confirmat ca Guvernul Dancila va mai face o incercare, joi, cand ministrii vor fi reuniti intr-o alta sedinta de guvern. Asa cum e cutuma cabinetului Dancila, Ordinea de zi nu este anuntata - de regula, o aflam cu doar cateva ore inainte, nu cumva sa existe vreme de reactii critice.

Daca Liviu Dragnea va reusi in toata aceasta nebunie, atunci institutiile vor fi devenit deja achizitii de buzunar. Asa cum a anuntat Dariuc Valcov, prim-ministrul din umbra Vioricai Dancila, abia acesta va fi momentul zero al Romaniei, cand toti cei condamnati (in care instanta, nu mai conteaza) vor beneficia de marea clementa a liderului PSD.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Dancila Dragnea guvern parlament , #presedinte PSD