Liviu Dragnea e pe cai mari sau pe duca?

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 11:28
35048 citiri
Liviu Dragnea e pe cai mari sau pe duca?
Foto: imagini site PSD

Soarta omului politic Liviu Dragnea depinde in mare masura de ce se va intampla in ziua de 20 mai, zi in care Inalta Curte ar putea sa dea verdictul in dosarul Bombonica. Exista trei variante posibile - amanare, achitare sau condamnare - si s-ar parea ca in toate cazurile, PSD iese cu fata curata.

O uriasa sansa in plus i-ar putea fi oferita lui Liviu Dragnea si de Curtea Constitutionala, care ar putea anunta o decizie favorabila liderului PSD in cazul sesizarii privind completurile specializate pe coruptie tot in data de 20 mai.

"E un fel de joc 'ba tu, ba tu', intre institutiile statului roman. Intuitia imi spune ca nu se va da o solutie pe 20 mai la Inalta Curte, iar daca se pensioneaza acel judecator, in iunie, se poate cere reluarea procesului. Asta e cadrul procedural", ne-a declarat sociologul Alfred Bulai.

Amanarea, cea mai convenabila

In opinia lui Alfred Bulai, amanarea deciziei ICCJ ar conveni tuturor politicienilor.

"Lui Dragnea ii convine sa fie chemat sa dea cu subsemnatul. Ii place, sunt emotii, iar pentru publicul lui se victimizeaza. Si celorlalti le convine, evident. Dl Dragnea este un supravietuitor si s-a tot departat de problemele penale de-a lungul timpului. Probabil ca nu se va intampla nimic nici pe 20 mai", a adaugat prof. Bulai.

Prin urmare, daca nu se da decizia finala in dosarul Bombonica, Liviu Dragnea va candida, cel mai probabil, pentru functia de presedinte al Romaniei.

"Cred ca toata lumea il doreste pe Liviu Dragnea candidat la prezidentiale, pentru ca despre asta vorbim. Nu se pune problema sa existe o alta candidatura in PSD, si in mod cert va intra in turul doi. Candidatul PSD, oricare va fi el, va lua toate voturile partidului. Ne amintim ca si Mircea Geoana statea lamentabil in sondaje, la jumatate din cota partidului, insa, votantul PSD e disciplinat si voteaza varianta care i se propune.

Daca nu se produc surprize care sa cutremure scena politica la aceste alegeri europarlamentare (si nu sunt sanse foarte mari, adica sa fie rezultate fie prea deranjante pentru PSD, fie rezultate surpriza pentru partidele mici), atunci acesta este drumul.

Daca vom vedea rezultate socante la europarlamentare, atunci se pot modifica multe lucruri. Dar sansele nu sunt foarte mari sa se intample ceva, la cum merge campania. Nu se prea intampla ceva spectaculos in societate, ca sa ne asteptam la mutatii semnificative, ma refer la prezenta la vot si la procentele partidelor", ne-a mai spus Alfred Bulai.

Si, cu parere de rau, "Opozitia nu prea pare constienta de acest scenariu", puncteaza acesta.

"Putem avea in vedere diferite strategii, dar ce putem spune pana acum este ca partidele antiguvernamentale au procente semnificativ mai mari decat PSD-ALDE. Dar PSD poate sa recupereze, orice greseala conteaza. Amintiti-va genialitatea PNL de a schimba 4 candidati la Bucuresti. Cand faci asa ceva, e chiar impotriva naturii sa castigi.

Eu cred ca Dragnea ar putea avea o problema, poate, dupa alegerile prezidentiale. Dar cu cat se apropie mai mult alegerile prezidentiale, cu atat e mai putin probabil. Hai, sa fim seriosi, ce candidat e arestat in campania prezidentiala...", a mai comentat Alfred Bulai.

Curat ca lacrima sau iesit din peisaj?

Daca judecatorii dau totusi solutia definitiva pe 20 mai, nu sunt decat doua variante, spune sociologul.

"O achitare il face pe Liviu Dragnea virgin politic, curat ca lacrima. Daca, insa, e condamnat pe 20 mai, iese cu totul din peisaj. Asta ar insemna un cutremur in PSD.

De un an incoace, acuzele la PSD sunt de fapt acuze la Liviu Dragnea. Daca dispare 'sursa raului', PSD ca atare e mai prezentabil si are sanse mari sa se revigoreze, pentru ca toate atacurile PNL si USR sunt acum tintite pe Dragnea. Ganditi-va ce s-ar intampla daca aduc pe altcineva printr-un congres (chiar si interimar), care nu are probleme penale, e un personaj total diferit de cadrele de partid cu care ne-am obisnuit in PSD", a afirmat Alfred Bulai.

Intrebat daca Viorica Dancila ar putea prelua sefia PSD, in calitate de presedinte executiv, prof. Bulai a respins categoric ipoteza. "Nu, Viorica Dancila pleaca a doua zi, nici nu se pune problema", a sustinut acesta, respingand si ideea ca Lia Olguta Vasilescu ar putea prelua fraiele partidului.

"Nu. Sigur, cei care sunt acum in jurul lui Liviu Dragnea vor strange randurile, ca sa nu 'zboare', fiindca acolo impartirea e pe 'caste'. Insa, jumatate dintre ei vor trada in secunda doi. Vor veni si vor spune ca ei au sustinut intotdeauna ca Dragnea ii trage in jos.

Ar putea sa fie multe persoane care sa ii ia locul, ar putea ca ei sa cocheteze cu aducerea inapoi a oamenilor care au plecat... E mai complicata ecuatia, sunt relatii multe, fiecare va dori ceva, in primul rand sa isi conserve un anumit gen de putere.

Ce vreau sa spun este ca, teoretic vorbind, daca vine cineva care are cu totul alta imagine decat Dragnea, atunci PSD poate sa intre intr-o zona de revigorare care sa ii dea sanse uriase, nu la prezidentiale, ci la alegerile de anul viitor, care sunt cele care conteaza pentru toata lumea - locale si parlamentare, pentru ca pentru acele alegeri se bate toata lumea, acolo e miza reala", a concluzionat Alfred Bulai.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Dragnea proces 20 mai, #Dragnea candidat prezidentiale, #Dragnea condamnat inchisoare , #presedinte PSD