Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Liviu Dragnea > presedinte PSD
A   A   A

Liviu Dragnea, absent nemotivat. Donald Tusk ia 10 la romana!

Liviu Dragnea, absent nemotivat. Donald Tusk ia 10 la romana!
Liderul PSD a lipsit de la ceremonia de preluare de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene. A plecat in vacanta. Si-a delegat toate atributiile omului sau de nadejde Florin Iordache, autorul celebrei Ordonante 13.

Absenta sefului Camerei Deputatilor poate fi explicata ca un gest de fronda la adresa oficialilor europeni sositi la Bucuresti, anuntand pozitionarea sa in firava tabara a euroscepticilor romani.

Decizia lui Liviu Dragnea de a pleca din tara in cea mai importanta perioada a Romaniei din relatia de 12 ani cu Uniunea Europeana are ca rezultat confirmarea faptului ca PSD si liderii sai sunt izolati in Uniunea Europeana. Nu au nicio usa deschisa.

In opinia mea, plecarea lui Liviu Dragnea in concediu a fost una strategica, determinata de refuzul liderilor europeni de a stabili orice fel de contacte cu el.
Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca seful PSD nu a fost prezent nici la congresul socialistilor europeni care a avut loc la Lisabona, in luna decembrie.

Evenimentul a fost unul extrem de important atat din perspectiva comunicarii politice, cat si din perspectiva stabilirii strategiei stangii cu privire la alegerile europarlamentare din mai 2019.

Liviu Dragnea a lipsit de la aceasta intalnire a socialistilor care l-au desemnat pe Frans Timmermans, actualul prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, candidat pentru pozitia de sef al acestei institutii.

Mai mult ca sigur, liderul PSD a primit mesaje clare din partea socialistilor europeni de a nu merge la Lisabona daca nu vrea sa se simta ca un ciumat, ocolit de toata lumea. Drept dovada, frustrarea lui Liviu Dragnea fata de aceasta respingere s-a simtit din plin in discursul tinut la Consiliul National al PSD, la jumatatea lunii decembrie, la numai o saptamana de la congresul din Lisabona.
"Aici vreau sa dau cateva explicatii despre neprezenta mea la Congresul PES. Stimati colegi, nu poate sa-mi ceara nimeni, sa ma oblige nimeni, dar nimeni ca sa vreau neaparat sa ma bag in poza cu cineva care dusmaneste Romania, cu cineva care a nedreptatit Romania! Niciodata!

Nu o sa ma bag in poza niciodata cu oameni care fac rau tarii mele. Nu pot! Eu inteleg ca suntem intr-o familie politica europeana care nu vrea, neaparat, sa ne ajute cu ceva, dar macar sa ne asculte", a declarat Liviu Dragnea, sustinand ca Frans Timmermans face rau Romaniei, "o dusmaneste".

Probabil ca in acelasi fel va incerca Liviu Dragnea sa-si justifice absenta si de la evenimentele desfasurate la Bucuresti in perioada 10-11 ianuarie.
De data aceasta ii va fi putin mai greu sa-l prezinte pe polonezul Donald Tusk, presedintele Consiliului European, ca pe un dusman al Romaniei, mai ales dupa electrizantul discurs tinut de acesta la Ateneu, intr-o romana cursiva. Discursul a impresionat, a emotionat si a avut ecouri in intreaga tara.

In mod informal, atata vreme cat PSD e condus de Liviu Dragnea, partidul nu mai are prea multa influenta in politica europeana, in grupul socialistilor europeni, iar speranta ca un rezultat bun la alegerile europarlamentare va schimba situatia reprezinta un pariu riscant. Un rezultat slab poate insemna chiar si destramarea formatiunii.

Imposibilitatea lui Liviu Dragnea de a fi un lider credibil din cauza condamnarilor penale pentru coruptie roade ca un cancer partidul, iar boala tine de multa vreme. In PSD pare ca toata lumea se ascunde, asteptand sa se intample o minune care sa-i scape de povara.
Toti contestatarii lui Dragnea au facut pasi in spate. Fiecare isi vede propriul interes, cautand o cale de salvare personala. Dar cred ca lucrurile nu vor ramane pentru multa vreme in aceasta stare incerta.

La nivelul Guvernului e o criza majora din cauza incapacitatii acestuia de a realiza un buget care sa respecte tintele de deficit stabilite in interiorul Uniunii Europene.
Incompetenta premierului probabil va genera noi controverse in partid si in Executiv, iar dorinta lui Dragnea de a candida la alegerile prezidentiale poate produce tensiuni greu de administrat in relatia cu Tariceanu.

E de asteptat ca discursul de bunker al lui Liviu Dragnea sa se radicalizeze si mai tare indiferent de semnalele pe care le primeste de la liderii politici si de la cetateni, incercand sa-si creeze o masa critica de sustinatori pentru a putea porni spre Cotroceni.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 12:01
 Autor:Emilian Isaila

 Articol citit de 8439 ori

Citeste si: