PSD a decis: Ecaterina Andronescu, propusa la Ministerul Educatiei, iar George Ciamba la Afaceri Europene

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 13:30
13669 citiri
PSD a decis: Ecaterina Andronescu, propusa la Ministerul Educatiei, iar George Ciamba la Afaceri Europene
Foto: captura video Digi24

Biroul Politic National al PSD a votat marti noile propuneri de ministri: Ecaterina Andronescu revine pentru a patra oara la Ministerul Educatiei, iar George Ciamba preia portofoliul de ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Propunerile au fost supuse la vot dupa ce Liviu Dragnea a stat mai bine de o ora de vorba in biroul sau de la Camera Deputatilor cu Ecaterina Andronescu si Viorica Dancila. Urmeaza ca premierul sa trimita cele doua propuneri la Palatul Cotroceni, iar presedintele Iohannis sa ia o decizie privind numirea celor doi ministri.

Senatorul Ecaterina Andronescu s-a aflat pana acum in tabara opozantilor lui Liviu Dragnea. La ultimul congres a candidat fara sanse pentru pozitia de presedinte executiv, castigata de Viorica Dancila, iar in vara declara ca guvernul Dancila este unul dintre cele mai slabe din istoria recenta si ii cerea lui Liviu Dragnea sa demisioneze din fruntea partidului.

La sedinta de astazi a BPN a venit si vicepresedintele Gabriela Firea, primarul Capitalei, unul dintre semnatarii scrisorii prin care i s-a cerut demisia lui Liviu Dragnea si cel mai vocal contestatar al presedintelui PSD.

Gabriela Firea a lansat noi atacuri la adresa lui Liviu Dragnea si a anuntat la finalul sedintei BPN ca saptamana viitoare va avea loc un nou Comitet Executiv la care s-ar putea decide sanctionarea ei. Tot atunci se va discuta si despre o posibila remaniere a Guvernului.

Viorica Dancila si Liviu Dragnea au iesit impreuna la declaratii dupa sedinta BPN, iar de data asta premierul a fost lasat sa vorbeasca singur.

Cei doi lideri ai PSD au dezmintit categoric declaratiile date de Firea dupa sedinta si l-au criticat pe Klaus Iohannis pentru ca a afirmat ca Romania nu este pregatita pentru preluarea presedintiei Consiliului UE.

Totodata, cei doi au respins anticipat criticile care vor veni astazi de la Bruxelles, prin intermediul raportului MCV si al rezolutiei PE, spunand ca temele importante pentru Romania sunt cu totul altele si ca guvernul va merge la fel, in continuare, pentru ca a fost votat de romani.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

13:15 - Intrebat ce ii transmite Gabrielei Firea, care l-a acuzat ca nu e suficient de barbat sa ii spuna in fata ce are de spus, Liviu Dragnea a dat un raspuns vulgar, nedemn pentru o persoana care ocupa a treia functie in statul roman: "In legatura cu barbatia, sa stea linistita, am suficienta barbatie".

13:10 - Intrebat daca se va pune problema excluderii Gabrielei Firea din partid, Liviu Dragnea a raspuns ironic: "Discutam in CEx. Doamne fereste, cum sa piarda partidul un asemenea om? Eu nu sustin asa ceva".

La randul ei, intrebata de ce a demisionat Victor Negrescu, Viorica Dancila a raspuns: "Am avut o discutie in guvern, am sperat ca dl ministru sa vina sa continuam aceasta discutie, eu cred ca in orice decizie trebuie sa fie o decizie luata de intreaga echipa. Dl ministru si-a dat demisia, a fost decizia dansului, a facut treaba buna, eu trebuie sa privesc mai departe".

"Neg cu vehementa acest lucru, dl Negrescu nu i s-a taiat nicio atributie", a replicat ea, dupa ce Gabriela Firea dezvaluise anterior cum a motivat fostul ministru demisia in sedinta conducerii partidului.

Si Liviu Dragnea a dezmintit categoric declaratiile date de Firea. "Nu a spus nici dl Negrescu, nici altcineva, este o minciuna!".

De altfel, Liviu Dragnea s-a aratat foarte iritat de intrebarile jurnalistilor si de faptul ca unii scriau pe telefoane, in timp real, amentintand ca nu le mai raspunde la intrebari.

13:00 - Intrebat de jurnalisti cand a reevaluat-o pe Ecaterina Andronescu, Liviu Dragnea a raspuns: "Eu nu fac reevaluari, doamna prim ministru a venit cu cele doua propuneri, ele au fost votate".

Dragnea a catalogat declaratiile de ieri ale presedintelui Iohannis ca fiind "iresponsabile", dand asigurari ca Romania e pregatita pentru a gestiona presedintia Consiliului UE.

Despre raportul MCV si rezolutia PE de azi, Liviu Dragnea a declarat: "Ca bun roman, nu umil, eu consider ca temele mari pentru aceasta tara sunt altele: sanatate, educatie, agricultura, mediul de afaceri", a enumerat Dragnea, printre altele, respingand anticipat criticile care vor veni azi de la Bruxelles.

Si Viorica Dancila a transmis un mesaj inainte de raportul MCV si rezolutia PE de astazi, spunand: "Sa nu judecam Romania acum, dupa anumite critici, dupa anumite rezolutii pliate sau nu pe realitate", subliniind ca actualul guvern va fi cel care va gestiona Presedintia rotativa a Consiliului UE si ca ea va fi una de succes.

12:56 - Viorica Dancila a dat asigurari ca vor fi respectate si finalizate toate procedurile in pregatirea presedintiei Consiliului UE.

"Am vazut atacul de ieri al dl presedinte Iohannis. Avem acest guvern pentru ca am avut votul si increderea romanilor, dl presedinte trebuie sa respecte vointa populara, exprimata prin vot. Nu vreau sa ii raspund dl presedinte, nu vreau sa procedez la fel cum face dumnealui", s-a aratat ea impaciuitoare.

12:52 - Viorica Dancila si Liviu Dragnea au iesit impreuna la declaratii, cea care a vorbit fiind, de aceasta data, Dancila.

Premierul a anuntat numele viitorilor ministri, Ecaterina Andronescu si George Ciamba, despre care a spus ca pot aduce "plusvaloare" guvernului. Viorica Dancila a sustinut ca pregatirile pentru preluarea Consiliului UE sunt in grafic si au intrat in linie dreapta

Viorica Dancila l-a criticat pe presedintele Iohannis pentru ca a declarat ca Romania nu e pregatita pentru 1 ianuarie 2019.

"Va asigur ca Romania este pregatita, suntem in grafic (...) Cer tuturor fortelor politice, inclusiv presedintelui Romaniei, sa se abtina de la asemenea declaratii, pentru ca Romania are nevoie de consens, de unitate", a spus Dancila.

12:48 - Gabriela Firea a anuntat ca viitoarea sedinta a Comitetului Executiv al PSD va avea loc luni, urmand sa se discute si situatia interimatului la PSD Bucuresti. Ea a spus ca daca alegerile vor fi organizate corect, s-ar putea sa candideze.

12:40 - Gabriela Firea a iesit de la sedinta dezvaluind ca Ecaterina Andronescu a fost votata in unanimitate ca propunere pentru functia de ministru al Educatiei, iar George Ciamba inlocuitor al lui Victor Negrescu.

"Am votat propunerea doamnei prim ministru ca doamna Ecaterina Andronescu sa fie ministru al Educatiei. O felicit (...)

Pentru inlocuitorul dl Negrescu am spus ca nu inteleg motivul pentru care a demisionat, nu cred ca a fost o demisie intamplatoare sau la suparare. Victor Negrescu a explicat ca i s-au luat anumite atributii care i se cuveneau si legal, si ca si cutuma, care vizeaza partea financiara si inca un aspect. Nu i s-a parut correct, ar fi contat.

Am votat abtinere, in sensul aprecierii activitatii dl Negrescu, iar pentru doamna Andronescu a fost unanimitate", a declarat Firea.

12:05 - Liviu Dragnea a intrat la sedinta conducerii PSD fara sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

12:00 - Digi24 da ca sigura informatia ca Ecaterinei Andronescu i s-a propus astazi, din nou, portofoliul Educatiei, urmand ca decizia sa fie luata in BPN.

Discutia la care a invitat-o Liviu Dragnea a durat mai bine de o ora, informeaza postul de televiziune citat.

Senatorul Ecaterina Andronescu s-a aflat pana acum in tabara opozantilor lui Liviu Dragnea. La ultimul congres a candidat fara sanse pentru pozitia de presedinte executiv, castigata de Viorica Dancila, iar in vara declara ca guvernul Dancila este unul dintre cele mai slabe din istoria recenta si ii cerea lui Liviu Dragnea sa demisioneze din fruntea partidului.

Citeste mai multe despre: Ecaterina Andronescu ii cere demisia lui Dragnea: Sa nu dam foc PSD-ului si tarii.

11:50 - Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, si el contestatar al lui Liviu Dragnea, le-a spus jurnalistilor, inainte de intrarea la sedinta, ca nu cunoaste ordinea de zi, dar nici nu va deschide el subiecte delicate, cum ar fi intalnirea liderului PSD cu anumiti primari de sector, la care nici el, nici Gabriela Firea nu au fost invitati.

"Consider ca o discutie despre Bucuresti in care nu inviti pe toti cei implicati in administratia publica locala este in neregula. Stiu, dar nu de la doamna Firea, ca s-au discutat mai multe chestiuni despre administratia locala. Eu nu am participat la acea intalnire pentru ca nu am fost invitat, stiu anumite aspecte despre care s-a discutat, dar nu pot sa bag mana in foc, pentru ca nu am fost prezent", a spus Negoita.

Intrebat daca va deschide el subiectul in sedinta de azi, edilul de la sectorul 3, care este si vicepresedinte al PSD, a raspuns: "Nu cred, nu".

"E o chestiune importanta, dar sunt alte lucruri mai grave care pot fi discutate, de exemplu remanierea guvernamentala. Dar noi nu primim ordinea de zi, doar o convocare, dar nu stim ce se discuta", s-a mai plans Robert Negoita.

11:30 - Gabriela Firea a stat de vorba cu jurnalistii inainte de intrarea in sedinta. Iata cateva dintre declaratii:

- Voi astepta sa fie anuntata ordinea de zi si probabil voi lua cuvantul in legatura cu ceea ce se propune

- Daca se va discuta si despre afirmatiile mele, voi aduce argumente in legatura cu ceea ce sustin

- Cel mai probabil voi astepta o sedinta CEX, unde am aflat tot de la televizor ca voi fi pusa in discutie

- Stiu ce stiti si dvs: Ca deranjeaza faptul ca spun adevarul despre situatia Capitalei, ca nu e vazuta cu ochi buni atitudinea mea de primar general

- Am citit statutul din scoarta in scoarta si nu am gasit niciun articol care sa spuna ca poate sa fie exclus un membru daca ii sustine pe cetateni

- Daca veti gasi o afirmatie a mea la adresa PSD, imi dau demisia. Dar eu am facut afirmatii in legatura cu stilul de conducere al dl Dragnea

- Sunt colegi, nu vreau sa ii calific, care deja au semnat acea scrisoare cu 28 de semnaturi, dar apoi oferta politica a fost mai tentanta (...) Lasitatea e atat de mare, un coleg a spus ca nu a inteles, a crezut ca a votat pentru convocarea CEx, cand titlul acelui document era foarte clar, era un tabel cu semnaturi pentru demiterea dl Dragnea de la conducerea partidului si a presedintiei CDEP. Semnam si nu stim ce semnam, sau citim si nu intelegem?

11:00 - Viorica Dancila si Liviu Dragnea discuta inainte de sedinta BPN, informeaza Digi24.

Conform Realitatea TV, in biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputatilor se afla si Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei.

Firea, fata in fata cu Dragnea

Anticipand posibilele sanctiuni, dupa excluderea din partid a secretarului general Marian Neacsu si a vicepresedintelui Adrian Tutuianu, Gabriela Firea a lansat in ultimele zile atacuri foarte dure la adresa presedintelui PSD, pe care il acuza ca ar face orice ca sa scape de ea din fruntea partidului.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#sedinta Birou Politic PSD ministru Educatie, #Firea Dragnea sedinta PSD , #presedinte PSD