Iulian Fota: Jandarmeria a intors spatele Uniunii Europene. Riscam sa avem Centenar Rosu Interviu

Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 11:25
18555 citiri
Iulian Fota: Jandarmeria a intors spatele Uniunii Europene. Riscam sa avem Centenar Rosu Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Ceea ce a facut Jandarmeria reclamand la DIICOT o lovitura de stat care s-ar fi produs in urma cu o luna este o "prostie", tehnic vorbind, si arata ca aceasta institutie a iesit din cadrul Strategiei Nationale de Securitate si a intors spatele Uniunii Europene, afirma Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Iulian Fota subliniaza ca, potrivit definitiei elaborate de specialisti, o lovitura de stat presupune sprijinul unei institutii de forta, element care lipseste cu desavarsire in cazul 10 august.

Si, totusi, nu este exclus ca "Hotul sa strige 'Hotii!'", iar ceea ce s-a intamplat acum o luna sa fi fost doar preambulul unui scenariu violent, soldat cu victime, pentru ca "radicalizare e si de o parte si de alta", asa ca riscam sa avem un "Centenar Rosu", avertizeaza Iulian Fota.

Explicati-ne cum e posibil ca Jandarmeria sa se planga dupa o luna de zile ca s-ar fi incercat o lovitura de stat.

Din punct de vedere profesional, tehnic, este o prostie care are mai multe dimensiuni si i-as invita sa puna mana sa citeasca macar una din cartile pe aceasta tema disponibile in limba romana.

O lovitura de stat se da cu sprijinul sau in special prin folosirea unei alte institutii de stat.

Turcia, in urma cu doi ani: O parte din armata, cu sprijinul aviatiei si a unei parti din trupele de uscat (deci elemente de forta), a incercat sa il dea jos pe presedintele Erdogan pentru a genera niste schimbari politice.

Romania, 1989 - Unde s-au strans Ion Iliescu si ceilalti ca sa conceapa faza a doua a loviturii de stat? La Ministerul Apararii. De ce? Pentru ca aveau nevoie de elemente de forta.

Deci nu putem vorbi despre o lovitura de stat in cazul 10 august pentru ca, daca mergem la definitia generala, ce s-a intamplat atunci nu corespunde definitiei.

Ei sustin ca presedintele Klaus Iohannis este cel care ar fi incercat o lovitura de stat, adica sa dea jos Guvernul PSD-ALDE.

In cazul unei lovituri de stat sunt doi actori foarte importanti: cel care are nevoie de ea si o genereaza (grupul de actiune, care poate fi format din civili sau din militari - la Erdogan a fost militar, in cazul 1989 a fost un grup politico-militar), iar al doilea element extrem de important, care asigura succesul loviturii de stat, este elementul de forta. Daca mergem pe logica lor, care e elementul de forta pe care l-ar fi folosit presedintele?! O declaratie?! N-are niciun sens.

Ca sa nu mai spun ca am putea discuta si al treilea element: De ce ar da presedintele o lovitura de stat?!

De fapt, pe fond, daca ma intrebati pe mine, sub aceasta masca retorica se poate ascunde chiar intentia unora de a declansa o lovitura de stat. De ce spun asta? Mecanica interna a loviturii de stat prevede o zona politica de nemultumire (o avem) si elementul de forta (il avem - Jandarmeria, dupa cum s-a demonstrat in 10 august).

Cand te uiti la ineptiile astea si nu gasesti nimic care sa justifice punctul lor de vedere, care este grotesc si nu are nicio baza in realitate, stai sa te gandesti daca nu cumva "hotul striga 'hotii!'". Ar mai ramane sa vedem daca aceasta teorie se confirma sau nu.

Ce credeti ca urmeaza? Ar trebui sa ne ingrijoram?

Da. Romania are antecedente, are in ADN-ul ei momente clare de violenta politica, violenta care a mers pana la lichidarea adversarului politic. Eu ma tem ca nu cumva violentele din 10 august sa treaca pe treapta superioara, tinand cont si de lipsa de rezonabilitate a uneia dintre parti.

Din pacate, nimeni nu incearca sa dezamorseze situatia, conflictul. Nu vedeti pe niciunul facand un pas catre celalalt, nu vedem un mediator, nici nu stiu cine ar mai putea media in situatia asta politica, poate Biserica Ortodoxa.

Eu, unul, ma tem de escaladarea conflictului.

Urmatorul pas ar fi un nivel ridicat de violenta, o incaierare. Pe 10 august nu a fost o incaierare, o tabara a batut-o pe cealalta pe niste pretexte inventate. Iau ca reper ce s-a intamplat in 1991, cand la una dintre mineriade nivelul de violenta a fost mai mare decat oricand, pentru ca tabara cealalta a opus rezistenta, cu pietre, cu bare de metal etc.

Acum, vad pe de o parte ca se continua cu retorica asta prosteasca pe care nici macar un om cu studii medii n-o poate inghiti, iar de cealalta parte sunt oamenii de bun simt care inteleg ce se intampla si vad mizele foarte mari, si sunt si ei foarte revoltati, pentru ca nu pot accepta sa fie prostiti pe fata (indiferent in ce directie duce din punct de vedere politic prosteala asta, ca e erdoganista, ca e putinista, oricum numai europeana nu e).

Si, cum spuneam, nimeni nu incearca medierea si detensionarea acestei situatii. Pana ieri, cand a aparut pe piata ideea "Tot guvern PSD, dar nu asa", o idee care sugereaza ca se incearca detensionarea situatiei.

Dar cu ce costuri politice ar instala Klaus Iohannis un al patrulea guvern PSD-ALDE?

Costurile vor fi oricum. Altfel riscam sa avem Centenar Rosu. Si prin victime, si prin natura efectelor care vor fi generate.

In acest moment, toate elementele de forta ale statului roman sunt in mana actualei guvernari. Are presedintele vreun element de forta in mana (desi teoretic ar trebui sa aiba)? Nu cred, dovada ce face Jandarmeria.

Si ce face Jandarmeria este o revolta impotriva CSAT-ului si a actualei strategii de securitate nationala, lucru pe care il tot spun, dar nimeni nu vrea sa inteleaga. Jandarmeria a iesit din cadrul Strategiei Nationale de Securitate, pe care si MAI, si Parlamentul au aprobat-o. Este o revolta anti-stat si antieuropeana. Jandarmeria este o institutie care intoarce spatele Uniunii Europene.

E grav, eu nu stiu de ce nu se sesizeaza si altcineva.

La cine va referiti?

Uitati-va ca facem surogate de audieri in comisiile parlamentare cand situatia e grava. Comisia parlamentara de Politica Externa, in doi ani de la degradarea situatiei internationale, n-a fost in stare sa faca o dezbatere serioasa despre ce se intampla in sistemul international si ce are Romania de facut. Si acum au chemat brusc ambasadorul in SUA. Si pentru ce? Ca sa decredibilizeze relatia Romaniei cu America?!

Citeste mai multe despre: George Maior, audiat la Senat: Tariceanu l-a primit cu jigniri si atacuri, ambasadorul s-a aparat cu argumente (Video)

Cine ar putea oferi solutia de revenire la normalitate?

Toata lumea trebuie sa se mobilizeze pentru a gasi solutii. In primul rand, daca societatea civila mai exista, acum este momentul sa se manifeste. Sau sa incerce presa, Patriarhia, Biserica Greco-Catolica, Presedintia, nu stiu... Sa-i adune in jurul mesei pe liderii politici de la toate partidele si sa se faca o minima intelegere. In primul rand, sa se intoarca spatele violentei.

Subliniez: Violenta nu este un scenariu imposibil. Ceea ce s-a intamplat pe 10 august ar putea fi doar preambulul. Radicalizare e si de o parte, si de alta. Iar in 10 august n-a murit nimeni, desi avem discutia despre bietul om din Teleorman.

Si despre jandarmerita, despre care multi au spus ca ar fi fost distribuita in rolul victimei, conform scenariului initial.

Nu vreau sa intram pe teritoriul speculatiilor. Dupa parerea mea, cel mai important lucru in Romania este ca partidele politice, cu mana pe inima si cu fata la Dumnezeu ca sa spun asa, sa declare ferm ca nu vad in violente o solutie de rezolvare a problemelor politice, personale sau de orice alta natura.

Repet: Romania are antecedente, in secolul XX avem cel putin 5-6 momente in care ne-am omorat intre noi. Romanul, cand devine violent, o ia razna complet. Nu trebuie neglijat acest aspect. Este extrem de important sa evitam Centenarul Rosu.

Iar pe plan politic, toata discutia trebuie sa lamureasca un aspect: Mai vrem sau nu mai vrem Occident si Uniunea Europeana? Acesta este fondul problemei, Justitia vine ca un corolar al acestei chestiuni.

Iar referendumul pentru familia traditionala cum se potriveste in acest puzzle politic?

Este un element antieuropean. Asa e gandit, dincolo de relevanta lui politica.

In cazul Poloniei sau Ungariei, ele raman occidentale, pentru ca sunt occidentale in sine. Acolo e mai degraba o lupta de putere, intre ei si Bruxelles, nu de optiune fundamentala de civilizatie, pe cand, la noi, in fiecare epoca istorica importanta a existat aceasta discutie si s-a pus aceasta intrebare: Cu Estul sau cu Vestul? Incotro? Cum ne definim? Cu cine ne asociem? Asta este marea problema si acum.

Daca UE se desfiinteaza, Germania tot tara occidentala ramane. In schimb, Romania are mai multe variante, poate fi si occidentala, si orientala, cum a mai fost in trecut.

Revin cu intrebarea: Cum s-ar putea dezamorsa situatia?

Trebuie sa iesim din spirala asta a violentei in care suntem inca, trebuie purtata discutia despre ce facem in continuare cu tara asta. Vrem in continuare Europa? Europa e clar ce inseamna: un nivel rezonabil de corectitudine, un nivel rezonabil de competenta (ca nu sunt nici ei profesionisti, dar sunt mult mai profesionisti ca noi), un nivel rezonabil de dedicare publica. Sau vrem modelul Erdogan-Putinist, cu accente fasciste nationale?

O amnistie, o gratiere sau o capitulare publica din partea magistratilor ar putea reprezenta o solutie?

Nu. Absolut deloc.

Ce ne invata istoria? Ce poti sa faci in astfel de situatii, daca nu esti in tabara Puterii?

Sa nu cedezi. Pana si dupa Mineriada am gasit o solutie sa construim niste punti. In 1995 faceam reuniunea de la Snagov, care ne-a scos la lumina.

Cum s-a reusit atunci sa se iasa la liman?

Am avut un Corneliu Coposu foarte inteligent si foarte rezonabil. Intamplator eram pe aproape cand a venit oferta de la PDSR legata de Snagov. Si atunci maniera in care s-au purtat cu Opozitia a fost descalificanta, dar atunci erau oameni de o alta calitate.

Sentimentul meu este ca mediocritatea din Romania nu mai accepta sa fie criticata. Si tocmai pentru ca e mediocra foloseste violenta ca sa le inchida gura celorlalti.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Iulian Fota lovitura stat jandarmerie , #Klaus Iohannis