In pragul dezastrului

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 18:43
7704 citiri
In pragul dezastrului

Evenimentele din ultima perioada imi amintesc de predictiile facute la inceputul anului de catre specialistii intr-ale economiei, si alti experti in domeniu: daca o tinem tot asa cu programul Dragnea, in 2-3 ani vom claca.

Unii prezentau si un fel de calendar al drumului spre clacare: pana la primavara (primavara trecuta!) ne vom convinge cu totii ca programul Dragnea da chix, la toamna (toamna asta) va demara inflatia (galopanta), in primavara urmatoare (2018) vom vedea ca lefurile, in loc sa creasca, incep sa scada, iar in anul urmator va incepe drumul spre dezastru.

N-as vrea sa par negativist, dar am senzatia ca numai drumul spre dezastru n-a inceput inca. Cu restul, suntem "in grafic".

Nimic nu poate convinge mai bine ca programul de guvernare a esuat lamentabil, decat demiterea Guvernului Grindeanu tocmai in momentul cand economia inca mai mergea cumva, datorita rezervelor bugetare, lasate mostenire de Guvernul Ciolos.

Cand rezervele s-au uscat, iar pusculita a ramas goala, s-a aratat criza. Nu sunt de parerea celor care sustin ca inlocuirea lui Grindeanu cu Tudose ar fi stabilizat ceva. Ce fel de stabilizare este asta, cand Banca Nationala atrage atentia ca a demarat in tromba spirala inflationista, iar noi observam cu ochiul liber cum se scumpeste oul si se prabuseste leul?

Pentru mine, nimic nu este mai alarmant decat scamatoria cu scoaterea contributiei din palaria anagajatorului si introducerea ei in caciula angajatului, aranjata ca sa nu observam noi ca majorarea salariului de anul viitor e o simpla brasoava, servita pentru fraierit naivii.

Astazi o vede toata lumea, dar, daca spuneai asa ceva acum cateva luni, intregul staff PSD reactiona dur si sfidator: specialistii sunt rau intentionati, expertii sunt manipulati de opozitie, previzionistii vanduti strainilor si numai pesedistii sunt patrioti, abnegati si devotati poporului muncitor.

Nici acum, cand inflatia isi arata vizibil coltii, Guvernul nu recunoaste ca ne-a tras pe sfoara si o tine tot asa fara jena, sub pretext ca benzina nu s-a scumpit, nici rosiile, nici merele, perele, strugurii si ca toate preturile sunt neclintite, la locul lor.

Mie nu-mi intra in minte ideea dlui Tudose, ca oricate impozite noi ar introduce dansul, patronii le vor plati pe toate din propriul buzunar lor si nimic de la noi. Haida-de! Asemenea patroni altruisti si filantropi nu s-au nascut inca nicaieri in lume.

Primul ministru ori n-a ascultat ce spune de guvernatorul BNR la televizor, ori nu intelege bine problemele economiei, caci alta explicatie nu gasesc la faptul ca nu l-a cutremurat catastrofala prabusire a monedei nationale din ultimele zile.

Un observator atent si cu mintea perfect limpede ar observa usor ca, desi leul nostru a luat drumnul toboganului, toate celelalte monezi est-europene stau cuminti si bine merci la locul lor.

V-ati intrebat, oameni buni, de ce leva nu scade deloc, forintul, coroana, zlotul se mentin relativ stabile, in timp ce leul romanesc a luat-o de-a brebeleacul, intr-un stil cum nu s-a mai vazut de multa vreme?

Dintr-un sigur motiv, gandesc eu, din acela ca nici bulgarii, maghiarii, cehii, sau polonezii nu au in frunte un Dragnea al lor, plus un Tudose, amandoi inconjurati numai de yesmeni, incapabil sa aiba parerea lor, gandirea lor, opinia lor, alta decat cea a sefului.

Nu ma indoiesc ca vecinii nostri estici au avut si ei campanii electorale cruciale, n-au jucat intreg viitorul tarii pe o singura carte, numai ca sa castige alegerile. Stiu si ei ca e usor sa aduni voturi, cand promiti mariri de salarii si reduceri de impozite, dar stiu la fel de bine proverbul strabun care spune "est modus in rebus", care indeamna la echilibru si cumpatare, nu la excese.

Deci, nerecurgand la excese ca noi, ei au reusit sa castige alegerile fara sa lase de izbeliste autostrazile, soselele, aeroporturile, pe scurt tot ce absoarbe forta de munca si poate produce bunuri materiale, ca sa aiba o credestere economica reala, nu una contabila.

Am obosit tot ascultand lauda de sine politicianista despre fantastica noastra crestere economica. Care crestere? Care fantastica? Totul e din condei! Spacialisti de seama ai Europei atrag atentia ca nu e sanatoasa cresterea noastra, cea cu care oficialii nostri se falesc desi ar avea motive de rusine, nu de fala.

Nu vreau sa sperii pe nimeni, dar asa a demarat si inflatia din anii '90, cand un ou ajunsese sa coste 5.000 de lei, si cea din 1947, cand tot oul ajunsese la 10.000 lei.

Conditiile istorice au fost insa diferite. In 1947, ne-a impins la inflatie ocupatia sovietica, cu trupele ei care confiscau toate bunurile materiale, de la paine si oua pana la ceas si palton, iar in anii '90 ne-a dus acolo polticianismul inept al ambitiosului Iliescu.

Ar insemna ca poporul nostru n-a invatat nimic, daca ajungem iarasi la dezastrul economic, fara armata sovietica fara Iliescu, fara nimic altceva decat numai cu ambitiosul Dragnea.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#PSD caderea leului, #Mihai Tudose inflatie, #masuri fiscale , #Mihai Tudose