Esecul referendumului a dat peste cap toate sondajele de opinie, asteptarile Bisericii si ale partidelor. Ce s-a intamplat?

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 10:50
54739 citiri
Esecul referendumului a dat peste cap toate sondajele de opinie, asteptarile Bisericii si ale partidelor. Ce s-a intamplat?
Foto: Hepta.ro

De ce nu a fost validat referendumul, desi mai multe institute de sondare a opiniei publice au publicat date care estimau o prezenta la vot peste pragul impus de lege?

A fost un esec rasunator, datele prezentate de catre aceste institute au fost supraevaluate cu cel putin zece procente, in conditiile in care marja de eroare anuntata e in limita de +/- 3%.

"Oamenii tind sa-ti dea un raspuns conform cu ceea ce cred in acel moment. E foarte greu sa estimezi daca raspunsul va fi urmat si de actiunea de a merge la vot", a declarat pentru Ziare.com Vladimir Ionas, sociolog la Avandgarde.

Sondajul realizat de acest institut anunta o prezenta la vot de 32%. "Conform datelor stranse, eram suta la suta sigur ca referendumul va fi validat. Am spus public faptul ca, la urne, vor veni cel putin 32% dintre alegatori. Imi asum estimarea gresita", a precizat sociologul.

CURS, un alt institut, a realizat un sondaj de opinie in perioada 20 septembrie - 1 octombrie, publicat in data de 4 octombrie, cu doua zile inainte de inceperea procesului de votare, in care estima prezenta la vot la 34%.

"Noi mergem in teren cu un set de intrebari, iar estimarea o facem conform raspunsurilor celor intervievati. E foarte greu sa temperezi rezultatele obtinute. Acestea sunt calculate in functie de raspunsuri. Poate trebuia sa avem mai multe intrebari filtru, in acest moment nu-mi dau seama", a declarat si Vladimir Ionas pentru Ziare.com.

Sociopol, un alt institut de sondare a opiniei publice, a realizat un sondaj in care a cotat prezenta la vot la 35%, cu o marja de eroare tot de +/- 3,3%.

Toate estimarile facute in legatura cu referendumul pentru "sustinerea familiei traditionale" au fost foarte departe de realitate, iritand, pe buna dreptate, o parte a opiniei publice, care si-a exprimat nemultumirea prin intermediul retelelor sociale.

Alin Teodorescu, sociologul care a anticipat esecul

Singurul sociolog care a prevazut invalidarea referendumului din cauza lipsei de cvorum a fost Alin Teodorescu: "Sondajele arata ca va fi o participare de circa 35% la vot, deci referendumul ar putea fi declarat valid. Insa modelele matematice dezvoltate pe baza experientei trecute arata ca prezenta de 30%, care este pragul legal de validitate, este improbabila. Diferentele dintre sondaje si modelele matematice sunt generate de modul in care se face acum colectarea datelor", a declarat expertul intr-un interviu pentru "Revista 22".

Alin Teodorescu explica esecul sondajelor de opinie prin conflictul dintre datele colectate si modelele matematice folosite de institute pentru interpretarea acestora.

"E foarte greu sa facem estimari atata vreme cat referinta este data de o cifra despre care nu cred ca e reala. E vorba de numarul cetatenilor romani cu drept de vot. Estimarile pot fi eronate daca ne raportam la 18.900.000 de cetateni potentiali sa vina la urne. In opinia mea, mai sunt maximum 15.000.000 de oameni in Romania care pot vota, dar, din pacate, autoritatile nu vor sa clarifice acesta problema", explica Vladimir Ionas.

Impactul politic al invalidarii referendumului

La fel de surprinsi de rezultatul referendumului au fost si actorii sociali si politici care au facut o campanie intensa pentru modificarea Constitutiei Romaniei.

"Credinta in Romania nu se certifica prin actiune. Distanta dintre a spune ca esti credincios si a face ceva concret este imensa. Putea fi rezolvata aceasta problema? Teoretic, da.

Insa BOR n-a putut sa acopere in cateva zile un gol care s-a creat in ani si decenii. Sunt prea multe Mercedesuri in BOR, prea multi Pomohaci si prea putina munca sociala, compasiune, lupta pe subiecte care afecteaza in mod real familiile Romaniei", a scris sociologul Barbu Mateescu pe blogul sau.

O calugarita isi exprima prin vot optiunea la referendumul pentru modificarea Constitutiei. Reprezentantii BOR au fost surprinsi de invalidarea consultarii populare pe motiv de absenteism - Foto: Hepta.ro

Pe tot parcursul campaniei, reprezentantii BOR au aratat o incredere foarte mare in faptul ca nu pot pierde aceasta partida. Au intrat in aceasta disputa, fiind siguri de victorie. Faptul ca au ratat i-a surprins la fel de mult ca pe reprezentantii institutelor de sondarea a opiniei publice.

"Dupa prima zi de vot, am avut un semn de intrebare, dar nu m-am indoit ca se va atinge cvorumul. Eram sigur ca preotii vor reusi sa mobilizeze oamenii sa iasa la vot. In acest moment, cred ca nu a avut nicio importanta faptul ca referendumul a fost organizat intr-o zi sau doua. Rezultatul ar fi fost asemanator in orice situatie", spune Vladimir Ionas.

O explicatie a esecului este si o citire gresita a profilului cultural al romanilor, larg raspandit in societate cum ca ar fi unul profund traditional. Biserica vrea sa-l pastreze si sa-l promoveze cu orice pret, dar, pe parcursul anilor, el a suferit modificari importante.

"Profilul psihocultural traditional este sustinut de majoritatea populatiei (majoritatea seniorilor/jumatatea mai varstnica a generatiei de mijloc/o mica parte dintre tineri), dar majoritatea nu este una confortabila, ci una la limita. Asadar, mobilizarea pe scara larga a acestui segment la vot este fundamentala pentru validarea referendumului.

In Romania, religiozitatea este foarte ridicata, dar aceasta apare pe un fond superstitios.

Multi crestini nu inteleg sensul religios al casatoriei - asa cum nu inteleg incompatibilitatea intre crestinism si cititul in stele prin astrologie/horoscop/vrajitorie (fie aceasta si alba) -, iar aici Biserica are un camp extraordinar de actiune educationala pentru cei care se doresc crestini", a declarat Daniel David, profesor de psihologie clinica si psihoterapie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, intr-un interviu pentru edupedu.ro.

Prima confirmare electorala ca PSD e un partid in declin

Din punct de vedere politic, Liviu Dragnea si PSD au primit, prin vot, confirmarea ca partidul si-a pierdut sustinerea publica.

Pe o tema falsa, cea a familiei traditionale, dar una draga electoratului din mediul rural, mai conservator si care, teoretic, se suprapune cu electoratul social-democrat, PSD a ratat spectaculos.

Desi Liviu Dragnea incearca sa scape de povara esecului, cei care au inteles strategia acestuia au confirmat public esecul. E vorba atat de politicieni din partid, dar si de experti.

"Dragnea a ratat o mare sansa de a-si solidifica imaginea in interiorul si exteriorul partidului. Lumea a uitat deja, dar presedintele PSD ameninta de ani de zile cu referendumul asta ca arma cvasi-electorala. Cele cinci, sase sau sapte milioane de voturi cu care s-ar fi mandrit ieri seara (duminica - n.red.) pe ecranele televizoarelor nu exista", a scris Barbu Mateescu pe Sociollogica.

"Nu consider ca este un esec al PSD, pentru ca referendumul nu a fost organizat de social-democrati. Insa, in cazul in care ar fi fost, il vad ca pe un succes, avand in vedere ca la alegerile din 2016 au votat pentru PSD 3,2 milioane de alegatori, mai putini decat cei care s-au prezentat la referendum", a spus Liviu Dragnea in prima lui declaratie publica, facuta la trei zile dupa incheierea referendumului.

Invalidarea referendumului a produs o mare surpriza in societatea romaneasca, iar efectele sociale si politice nu vor intarzia sa apara.

Declansat de Coalitia pentru Familie, o asociatie neguvernamentala, sustinut de Biserica si de trei partide politice (PSD, PNL, PMP), a fost respins de alegatori, acestia creand un nou context politic, in care Biserica nu va mai avea importanta de pana acum.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#referendum familie traditionala, #sondaj opinie referendum, #rezultate referendum biserica, #partide referendum familie , #PSD