Dragnea ne intoarce inainte de aderarea la UE, cand defaimarea tarii se pedepsea cu inchisoare: Legea a fost abrogata chiar de Monica Macovei

Miercuri, 14 Martie 2018, ora 09:23
9938 citiri
Dragnea ne intoarce inainte de aderarea la UE, cand defaimarea tarii se pedepsea cu inchisoare: Legea a fost abrogata chiar de Monica Macovei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Libertatea de exprimare tine de esenta democratiei, iar daca un politician ar fi sanctionat pentru opiniile sale sub pretextul ca defaimeaza tara, atunci dispare politica insasi, prin constrangeri penale, spune judecatorul Cristi Danilet, subliniind ca asa ceva se intampla "numai in dictatura", unde toata lumea executa fara sa cracneasca ordinele venite de sus.

Liviu Dragnea a anuntat sambata, la Congresul PSD, ca va relua intr-o noua forma Legea defaimarii, blocata in urma cu doi ani in Parlament, pentru a-i pedepsi pe cei care, in opinia sa, defaimeaza Romania peste hotare. Luni seara, el a indicat-o explicit pe Monica Macovei, desi europarlamentarul beneficiaza de imunitate.

Declaratiile liderului PSD au starnit insa o vie ingrijorare in randurile societatii civile, care nu a uitat amenzile enorme si cenzura pe care a incercat sa o introduca in spatiul public Liviu Dragnea la inceputul anului 2016.

"Defaimarea propriei tari prin minciuna este o fapta foarte grava, care expune Romania la multe riscuri (...) Suveranitatea Romaniei este mai pretioasa decat orice lupta pentru putere, decat orice mic interes local si, de aceea, este nevoie sa o protejam, si o vom proteja prin legi explicite, dezbatute si votate in Parlament", a avertizat Liviu Dragnea la Congresul PSD, fara sa dea mai multe detalii despre ce are de gand.

Citeste amanunte despre subiectul defaimarii::

Putini stiu sau isi amintesc, insa, ca "Defaimarea tarii sau a natiunii" a mai fost incriminata in Romania, fiind introdusa prin Legea 140/1996 si apoi abrogata in 2006, la initiativa Guvernului de atunci, dupa cum a declarat judecatorul Cristi Danilet pentru Ziare.com.

"'Defaimarea tarii sau a natiunii' aparea in fostul Cod Penal la art. 236 indice 1, se pedepsea cu inchisoare de la sase luni la trei ani, si (culmea ironiei!) a fost abrogata printr-o lege initiata de Monica Macovei. Prin aceeasi lege a fost abrogata atunci si insulta, si calomnia", a declarat pentru Ziare.com judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM si fost consilier al ministrului Justitiei in acea perioada.

In expunerea de motive atasata Legii 462/2005, Monica Macovei explica atunci ca libertatea de exprimare este un drept protejat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si ca anumite infractiuni din Codul de la acea data ar reprezenta o ingerinta a statului in exercitarea libertatii de exprimare, ne-a mai spus magistratul.

De asemenea, in expunerea de motive se mai arata, printre altele, ca tara si natiunea sunt notiuni abstracte, care pot fi interpretate in variante multiple de cei care transmit idei si opinii.

De asemenea, "lipsa de claritate a textului il lipseste pe destinatarul sau de posibilitatea de a-i intelege semnificatia si de a-si adapta conduita cerintelor acestuia", a mai sustinut fostul ministru al Justitiei.

"Orice persoana are dreptul sa formuleze opinii critice de natura politica, aceasta fiind o componenta esentiala a exprimarii libere", se mai arata in Expunerea de motive a proiectului de lege care a fost votat de Parlament.

Intrebat despre noile intentii ale lui Liviu Dragnea, judecatorul Cristi Danilet spune ca, "in cazul unor chestiuni politice, de genul 'Guvernul X a luat o masura rea pentru poporul roman', mi se pare stupid, impotriva democratiei, sa interzici o astfel de opinie, indiferent ca o spui in tara sau in strainatate".

Libertatea de exprimare e o valoare constitutionala

Intrebat ce urmareste liderul PSD, magistratul a subliniat ca "sanctionarea pentru o astfel de opinie are o dubla valoare".

"Pe de o parte, este o masura de constrangere: cineva trebuie sa plateasca pentru ca a facut niste afirmatii. Pa de alta parte, este un factor inhibitor: ar bloca orice fel de dezbatere publica. Ar insemna la un moment dat ca Puterea nu ar mai avea Opozitie, pentru ca Opozitiei ii e frica sa critice politica Puterii.

Este inacceptabil, dupa parerea mea, ca printr-o astfel de masura sa inlaturi Opozitia, sa inlaturi criticile. Libertatea de exprimare trebuie intarita, nicidecum ingradita", a argumentat magistratul.

De altfel, libertatea de exprimare este prevazuta si in Constitutie.

"Intr-adevar, este o valoare constitutionala. Ceea ce protejeaza Constitutia este demnitatea omului, inaintea libertatii de exprimare, nu politicile statului. Din contra, politica unui stat implica dezbateri publice, libere, critice. Adica, mai degraba iti este interzis sa defaimezi o persoana decat sa defaimezi statul. Ceea ce protejeaza Constitutia este individul, iar dezbaterile publice libere sunt incurajate, ele putand sa fie uneori critice", a mai explicat judecatorul.

"Practic, se desfiinteaza politica"

Pe de alta parte, politicienii sunt protejati de o anumita imunitate, reaminteste acesta.

"Opinia politica este protejata pentru ca in asta consta activitatea unui politician, in opinii, in voturi. Ei au imunitate, nu pot fi trasi la raspundere pentru declaratii pe care le fac in calitate de oameni politici si nu pot fi anchetati pentru votul pe care il dau atunci cand se iau decizii politice.

Acest lucru tine de esenta democratiei. Altfel, daca politicianul ar fi amenintat, incorsetat, sanctionat, el n-ar mai putea participa la viata publica a societatii. Practic, se desfiinteaza politica, sa spun asa. Prin masuri de constrangeri penale, dispare politica insasi. Asta e valabil numai in dictatura. Ce ordona cel de sus trebuie executat de catre cei de jos si atat, fara critici, fara sa cracneasca nimeni", a explicat magistratul.

Cum va fi definita "defaimarea natiunii"?

Si, totusi, in ciuda tuturor acestor considerente, majoritatea parlamentara PSD-ALDE condusa de Liviu Dragnea ar putea trece lejer o astfel de lege, daca ne uitam la numarul de voturi de care dispune in Parlament.

"Eu ma intreb ce va spune Curtea Constitutionala, pentru ca va fi sesizata, cu siguranta. Cum va putea Curtea sa constate ca defaimarea tarii, in lipsa unei definitii clare, ar putea fi o infractiune in Codul Penal? Ce inseamna manifestari prin care se defaimeaza tara sau natiunea? Nu mai ai voie sa spui ca traiesti rau in tara ta? Sau ca unii politicieni sunt incompetenti, de exemplu? O lege trebuie sa fie clara, previzibila, pentru ca sa stim ce avem voie si ce nu avem voie sa spunem", ne-a mai spus judecatorul Cristi Danilet.

Intrebat cum s-ar putea demonstra ca cineva, de exemplu, a trimis informatii false la Bruxelles si cine ar face o astfel de expertiza, Cristi Danilet a subliniat inca o data: "Nu poti trage la raspundere pe cineva pentru opiniile exprimate in spatiul public".

"Daca cineva spune ca un guvern a luat masuri bune si altul spune ca a luat masuri rele, e logic ca cineva nu are dreptate, dar nu inseamna ca trebuie tras la raspundere pentru asta.

Mie, ca jurist, nu imi este clar unde va trebui sa ma opresc cu discursul public. Legea trebuie redactata clar si curat, incat sa intelegem cu totii ce avem voie sa facem si ce nu. Bineinteles ca nu trebuie sa incurajam minciunile, colportarile, dar nici sa limitam libertatea de exprimare. Uneori, politicienii, ziaristii exagereaza si, de cand cu Facebook-ul, si cetatenii obisnuiti (un fel de pseudo sau neojurnalisti) exagereaza.

Cert este ca trebuie sa vedem mai intai un text, deocamdata s-a anuntat o intentie. Dar trebuie sa scrie clar ce inseamna defaimarea natiunii. Asa, la modul general, 'manifestari sau atitudini prin care se defaimeaza tara', e greu de inteles ce anume ar fi permis apoi si ce nu ar fi permis", a mai afirmat judecatorul Cristi Danilet.

Romania e singura tara europeana unde nu se pedepseste calomnia

Intrebat daca putem trage concluzia ca Liviu Dragnea vrea sa ne intoarcem la vremurile sumbre de dinainte de aderarea la UE, judecatorul Cristi Danilet a raspuns ca daca e sa ne intoarcem in timp, atunci "ar trebui sa ne intoarcem si la reincriminarea insultei sau a calomniei".

"De exemplu, astazi, daca injuri un politist, nu patesti nimic. Daca il ameninti sau il lovesti, da, se considera ultraj. Inainte de 2006 si insultarea unui jandarm sau politist era infractiune. Daca ma uit acum pe Facebook, inseamna ca jumatate dintre utilizatorii de FB ar trebui sa fie condamnati pentru ca insulta organele legii...

Eu sunt insa pentru reincriminarea calomniei. De exemplu, cand il acuzi pe Danilet ca a copiat documente secrete din arhiva SIPA si a santajat cu ele magistrati, asta mi se pare extrem de grav, este calomnie. Iar calomnia este incriminata in legislatia tuturor statelor din Europa, cu exceptia Romaniei.

Cu abrogarea insultei sunt de acord. Daca te face cineva prost, nu trebuie sa ii faci dosar penal. Dar faptul ca te acuza de un lucru ilegal sau imoral, asta se numeste calomnie si daca o savarsesti in public ea este sanctionata oriunde, nu si la noi", a mai punctat judecatorul.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#legea defaimarii Dragnea Macovei , #presedinte PSD