Dragnea, miroase a crizanteme!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 07:38
29379 citiri
Dragnea, miroase a crizanteme!

L-am urmarit pe Liviu Dragnea in ultimele lui aparitii la TV. Cearcane adanci, privirea intunecata, buzele stranse, rasul crispat.

Desi, teoretic, pe culmile puterii, liderul PSD proiecta mai degraba imaginea unui om haituit. Si asta era inainte de punerea sub urmarire penala a lui Sevil Shhaideh in dosarul Tel Drum - Belina.

Pe de-o parte, are probleme penale. Unii spuneau ca DNA il protejeaza. Mi-e greu sa cred ca un om care a fost condamnat intr-un dosar DNA, motiv pentru care nu e astazi premier, a fost trimis in judecata intr-altul si este anchetat in al treilea poate fi considerat un protejat al institutiei.

Ma intreb si eu, daca Dragnea se simtea protejat, de ce sa fi dat foc tarii in iarna, cu costul politic de rigoare, numai sa intre sub un salvator prag de prejudiciu?

A castigat timp prin pensionarea judecatoarei Dascalu si interpretarea excesiva a unei decizii CEDO, care obliga la refacerea procesului doar daca avem complet de un judecator si acela, dintr-un motiv sau altul, se retrage. Cand pleaca un judecator din trei, procesul continua, asa cum s-a intamplat in cazul lui Cristian David.

Dar si cu acest timp castigat, ceasul penal ticaie. Iar lovitura incasata prin anchetarea omului sau de maxima incredere, pe care a vrut sa il puna chiar premier, ar putea fi una letala si nu numai din punct de vedere juridic, ci si politic.

Pentru ca spaimele lui Liviu Dragnea nu sunt numai penale. Ele sunt si politice. Si decontul politic ar putea fi cu mult mai apropiat decat cel penal.

Cel mai mare cosmar al unui uzurpator parvenit este ca un alt uzurpator ii va face felul. Liviu Dragnea nu este un autentic lider national, crescut in mod natural, ci doar un vataf local gonflat prin tot felul de mici combinatii, de smecherii, de tradari.

Va relatam cu ceva vreme in urma portretul lui Liviu Drangea cel util, asa cum mi-a fost creionat de un fost pesedist, candva de mare anvergura.

Stiind cum a ajuns el insusi la varf, Liviu Dragnea se pazeste. Vede in jur numai dusmani, numai pretendenti, numai tradatori. Sorin Grindeanu a fost executat pentru ca devenise periculos si nu era suficient de obendient.

Adrian Tutuianu putea deveni un pretendent si a mai si fost laudat de presedinte de cateva ori. Grav! Liviu Dragnea vorbeste deschis despre un puci organizat de Viorel Hrebenciuc, la care, spun surse politice, ar fi fost partas dl Tutuianu.

George Maior este si el un fel de nou Soros, declarat explicit dusman al poporului pesedist si practic invinovatit de PSD pentru punerea sub acuzare a dnei Shhaideh.

E drept, George Maior ar putea fi si el periculos pentru Liviu Dragnea daca PSD vrea sa devina frecventabil si peste Ocean in alt tip decat la ceremonii cu participare pe baza de bilet platit scump. Si, de aceea, atacul la actualul ambasador in SUA a inceput chiar inainte de episodul Shhaideh printr-un interviu la Antena 3.

Nu am nicio indoiala ca pe lista de "audiabili" depusa de Daniel Dragomir la Comisia SRI se afla si George Maior. Oare se afla si Liviu Dragnea? Traian Basescu? Ceva imi spune ca nu. Presedintele PSD nu are nicio rezerva sa foloseasca orice institutie a statului pe care o controleaza pentru a-si strivi adversarii reali sau inchipuiti.

Mihai Tudose e si el o mare problema, insa una deocamdata fara solutie, avand in vedere ca PSD nu isi poate permite sa mai execute un premier. Dar probabil ca ii va veni si lui randul, daca mai face presedintele o declaratie favorabila la adresa lui si daca timpul va mai avea rabdare cu Liviu Dragnea.

Victor Ponta se dovedeste cu mult mai periculos afara din PSD decat pe vremea cand era in interior, mai maraia, dar mai putea fi tinut in non combat cu una, cu alta. Acum vorbeste liber, vorbeste si la DNA. La fel ca Sorin Grindeanu.

Si Dragnea nici nu mai poate trimite vreun inspector sa afle din dosare ce s-a mai adaugat, pentru ca s-a terminat controlul de fond. Afla direct punerile sub urmarire.

Autoritatea lui Liviu Dragnea, bazata pe frica celorlalti si pe sforarii, incepe sa isi consume potentialul. Se vede asta din chiar nesiguranta in crestere a lui Liviu Dragnea. Un partid mare simte cand are un lider slab si, mai devreme sau mai tarziu, sfarseste prin a-l devora.

Iar un lider e slab nu numai cand e cu un picior in puscarie, asta poate fi chiar medalie de onoare in PSD, ci atunci cand rateaza toate recompensele electorale promise electoratului. Cu alte cuvinte, prea repede si prea grav programul de care Dragnea s-a legat irevocabil se dovedeste o sarlatanie. Si devine astfel o piatra de moara de gatul partidului.

PSD i-a dat o sansa atunci cand l-a scapat in extremis de Sorin Grindeanu. Dar nu stiu daca pe a doua i-o va mai da, indiferent de racnetele lui Codrin Stefanescu.

Liviu Dragnea stie toate acestea, a fost candva printre cei care si-au infipt dintii in jugulara liderilor cazuti. Cunoaste simptomele si simte izul de crizanteme. Daca a ajuns sa acuze el insusi puciuri, situatia e grava.

Ar avea nevoie de Klaus Iohannis. Ca sa se legitimeze prin el. Ca adversar, ca partener, ca orice ar fi, numai intr-o relatie sa fie. Dar usa pare inchisa. Avem o comunicare institutionala, dar cam rarut, se plange dl Dragnea.

A avansat solutii maximale in Legile Justitiei parand sa inceapa o negociere. A oferit non combat in 2019. N-a prea obtinut mare lucru. Nu pentru ca dl Iohannis ar fi cine stie ce principial, ci pentru ca are alta strategie (care merita o viitoare discutie separata).

Si pentru ca nu i-a iesit, Liviu Dragnea ridica miza si arunca in discutie chestiunea inzestrarii armatei. N-a fost consultat si poate ca nu e de acord. Se cere cu disperare in joc. Si ceea ce aud nu e un strigat de furie al unui lider puternic, ci un scancet de disperare al unui impostor.

Golul din el rasuna asurzitor, ca un bidon lovit de fiecare intrebare care ii e pusa si de fiecare raspuns pe care il da.

Din exterior ii vin numai lovituri. Unde intoarce aude cuvantul anticoruptie. A ajuns sa fie subiect si in discutia purtata la Pentagon de ministrul Apararii, Mihai Fifor. Faptul ca simte in SUA cea mai mare sustinere pentru anticoruptia din Romania poate fi o explicatie pentru atacul furibund impotriva ambasadorului nostru, de succes, la Washington.

Si reactia a cinci mari tari UE la ideea presedintelui Juncker privind acceptarea Romaniei in spatiul Schengen este un cosmar pentru orice lider responsabil.

Dar disperarea lui Dragnea nu e o veste buna. Dimpotriva. Un om disperat e capabil de orice. Si il vedem pe Liviu Dragnea intr-o ofensiva totala. Cu cat ii va fi mai frica, cu atat va fi mai feroce cu partidul si cu tara.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Dragnea Shhaideh Plumb Belina , #PSD