Dragnea a reusit sa aduca din nou coruptia din Romania in presa lumii, care scrie despre adevarata putere a sefului PSD si de ce nu suntem in Schengen

Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 12:01
20631 citiri
Dragnea a reusit sa aduca din nou coruptia din Romania in presa lumii, care scrie despre adevarata putere a sefului PSD si de ce nu suntem in Schengen
Foto: Arhiva PSD

Presa externa trateaza pe larg subiectul noului dosar DNA pe numele lui Liviu Dragnea, descris ca un lider foarte puternic din Romania, care conduce din umbra Guvernul si are de gand sa relaxeze Legile Justitiei intr-o tara macinata de coruptie.

Agentia Reuters transmite ca procurorii anticoruptie din Romania au initiat, luni, o investigatie care il vizeaza pe liderul Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, pe care il suspecteaza de formarea unui grup infractional pentru a obtine bani din proiecte finantate de stat si UE.

Dragnea, care este deja judecat intr-un dosar separat pentru abuz in serviciu, a respins noile acuzatii. Partidele de opozitie i-au cerut sa demisioneze din functia de presedinte al Camerei Deputatilor in asteptarea unui verdict.

Procurorii DNA transmit ca Dragnea e suspect de formarea unui grup infractional organizat, care a inclus functionari si oameni de afaceri incepand din 2001 si despre care se crede ca inca mai e activ.

Ancheta s-a concentrat asupra firmei Tel Drum SA, controlata anterior de Consiliul Judetean Teleorman, un organism pe care Dragnea l-a condus pana in 2012.

Dragnea si alte opt persoane au conspirat sa privatizeze societatea prin intermediari, astfel incat sa se afle sub "influenta si controlul suspectului Liviu Dragnea", au adaugat procurorii, citati de Reuters.

Compania a castigat multe contracte publice, uneori fara oferte sau beneficiind de informatii confidentiale care l-au ajutat sa invinga alti ofertanti. Dragnea si oamenii apropiati ar fi primit bani si alte active din aceasta firma.

Citeste pe larg acuzatiile care i se aduc lui Dragnea

Dosarul DNA s-a bazat pe o notificare trimisa de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) in 2016, privind suspiciunea ca Dragnea si alti oficiali regionali au folosit documente false pentru a asigura fonduri UE pentru reabilitari rutiere.

"Categoric nu ma simt vinovat, nu am format niciodata un grup infractional", a declarat Dragnea reporterilor.

Reuters aminteste ca politicianul roman a primit deja o sentinta definitiva de condamnare la inchisoare cu suspendare anul trecut, pentru folosirea ilegala a influentei sale in cadrul partidului la referendumul din 2012. In plus, este judecat pentru abuz in serviciu intr-un alt dosar. Dragnea a spus de multe ori pana acum ca anchetele sunt motivate politic.

Agentia citata mai scrie ca Transparency International clasifica Romania printre cele mai corupte state ale Uniunii Europene. Bruxelles-ul, care tine sistemul de justitie al Romaniei sub supraveghere speciala (MCV), a laudat magistratii anticoruptie pentru eforturile lor.

Insa social-democratii aflati la guvernare pregatesc in prezent o revizuire a Legilor Justitiei despre care Comisia Europeana, diplomatii straini si presedintele Klaus Iohannis au spus ca ar putea pune sistemul de justitie sub control politic. Mii de romani au protestat fata de aceasta modificare legislativa la inceputul acestei luni, mai scrie Reuters.

Si Deutsche Welle relateaza acuzatiile care i se aduc lui Liviu Dragnea si pune accent pe incercarile PSD de a dezincrimina infractiunile de coruptie, care au dus la cele mai mari proteste care au avut loc in Romania post-comunista.

Deutsche Welle subliniaza puterea de care se bucura Dragnea in Romania.

Sursa citata arata ca o condamnare l-a impiedicat sa devina premier dupa alegerile de anul trecut, insa este considerat adevaratul lider care exercita controlul din spatele scenei asupra PSD si prim-ministrului Mihai Tudose.

In plus, Deutsche Welle scrie de incercarile PSD de a introduce o noua legislatie a Justitiei la inceputul acestui an, menita sa atenueze legile anticoruptie, care l-ar fi facut eligibil pe Dragnea pentru functia de premier.

Dupa ce respectiva schimbare legislativa a declansat cele mai mari proteste din Romania de dupa caderea comunismului, DW aminteste si cum Dragnea a determinat membrii PSD sa-si darame propriul Guvern condus de Sorin Grindeanu.

Relatand tot despre punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea, Bloomberg il citeaza pe seful PSD, care a acuzat ieri "un atac violent care are ca scop preluarea partidului. Exista o multime de lucruri neadevarate in comunicatul procurorilor si sper ca vor fi desfiintate cu probe, daca vom ajunge la proces".

Jurnalistilor de la Bloomberg le-a atras atentia un fapt mai putin obisnuit si anume ca mai multi social-democrati de rang inalt, inclusiv vicepremierul Paul Stanescu, au venit la DNA pentru a-si arata sprijinul pentru seful lor de partid.

Dragnea se regaseste inca o data in mijlocul luptei fara precedent impotriva coruptiei din Romania, care in ultimii cinci ani a trimis in judecata sute de persoane, unele au ajuns si la inchisoare, inclusiv un fost prim-ministru, mai transmite Bloomberg.

In context, sursa citata aminteste si de incercarea fara succes pana acum a Romaniei de a adera la Schengen. Intrarea noastra a fost amanata din cauza monitorizarii sistemului judiciar al tarii, despre care UE spune ca are nevoie de reforma. State ca Germania si Olanda au intarziat aderarea Romaniei la Schengen, invocand progrese insuficiente in lupta impotriva coruptiei.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dragnea DNA presa externa TelDrum , #DNA