Doua saptamani negre din istoria PSD

Autor: Ovidiu Raetchi - scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 13:25
20142 citiri

In urma cu doua saptamani, PSD era pe val. Majoritatea pro-guvernamentala de la Curtea Constitutionala daduse dreptate ministrului ALDE al Justitiei, Tudorel Toader: Kovesi trebuie sa plece din fruntea DNA.

Presedintele Iohannis primea lovitura dupa lovitura - ii erau pur si simplu confiscate atribute oferite de Constitutie si consfintite de cea mai larga si legitima forma de alegere a unui politician roman. Sistemul organizatoric al PSD tocmai dovedise ca poate inunda Capitala cu membri loiali - "in caz de ceva".

In ciuda vaditei lipse de entuziasm a participantilor la "marele miting" - carora doar de lupta cu statul paralel nu le ardea pe caldura aia - liderii PSD erau ametiti de glorie. Nu doar ca stateau cu picioarele strans incolacite pe grumazul Justitiei si pe jugulara presedintelui, dar acum aveau si ei - cei mai tehnici, cel putin - poze cu lanterna de la telefon aprinsa.

Apoi, neanuntate de nimic, au venit doua saptamani cumplite pentru partid. Un sir perfect de gafe si nenorociri, din care par incapabili sa se extraga. Nu o lebada neagra, asa cum anuntau conspirationistii, ci mai degraba o suita de bufnite gri.

1. Liviu Dragnea: Sobolanii si amenintarile la adresa procurorilor

Cele mai mari greseli le-a facut chiar Dragnea, in siajul "marelui miting". Presedintele PSD nu a fost in apele lui in seara pe care a asteptat-o atat. A avut un discurs irelevant si chinuit, gonind oamenii din piata. A fost luat la intrebari de protestatari la propriul spectacol. Si a cedat. Fara nicio logica, fara nicio justificare, i-a numit pe oponenti "sobolani". Sobolani!

Asa arata - fara masca - invingatorul Dragnea. Asta ii astepta pe cei care mai indrazneau sa-l conteste: erau niste animale mici, dezgustatoare, exterminabile. In plus, Dragnea isi delegitima cu un singur cuvant toata constructia de imagine in care cei care criticau mitingul PSD erau "fascisti". Sa iti numesti adversarii "sobolani" e nazism pur - nec plus ultra.

Si apoi, tot fara nicio logica, i-a amenintat pe procurori. Ca "risca sa plateasca greu". Sa nu indrazneasca sa continue cu acea "dementa". Era vorba despre plangerea lui Ludovic Orban pe tema ambasadei de la Ierusalim. Implicand chestiuni diplomatice si de siguranta nationala sensibile, asta ar fi trebuit sa fie ultima grija a PSD: eventualele informatii pe acest subiect ar fi greu de tradus in limbaj juridic.

Ce sens a avut ca Dragnea sa ameninte atat de clar pe o tema care ar fi trebuit sa il sperie atat de putin? Ramane un mister: in toata chestiunea cu plangerea lui Orban, PSD a jucat o carte ciudata: ei au fost cei care au crescut subiectul, au pus ideea pe agenda, au anuntat-o zilnic inainte sa se intample - ca pe urma sa se sperie singuri de propria propaganda.

Cea mai probabila explicatie e ca Dragnea a folosit tema ambasadei ca sa transmita un mesaj sistemului de justitie in general - si propriilor judecatori in special. "Sunt puternic. Aveti grija ce decideti, pentru ca veti plati" - cam asta pare semnalul lui Dragnea pentru magistrati. A fost o catastrofa care a revoltat tot sistemul, confruntat cu intoarcerea in anii 90. Iar judecatorii si procurorii sunt oameni tari, care au vazut multi Clampari, Spoitori si Camatari la viata lor. Nu par genul care se intimideaza in fata unei amenintari. Dimpotriva...

2. Gabriela Firea: Irezistibila ispita a gloriei pe munca altuia

Pesedistii stiu foarte bine ca un politician huiduit e un politician terminat. Au savurat prea mult huiduielile sanatoase primite de Udrea si Basescu ca sa uite atat de repede lectia asta.

Din acest motiv, e imposibil de inteles ce s-a intamplat in mintea Gabrielei Firea cand a decis sa bage cu orice pret chipul in sarbatoarea Simonei Halep. Campioana din Franta ceruse un singur lucru: sa prezinte romanilor trofeul de la Roland Garros si sa se bucure alaturi de suporteri.

Parazitarea unui eveniment atat de pur prin "oferirea cheii orasului Bucuresti" si alte bazaconii de gen prezenta un risc major de reactie ostila din partea publicului activ, care sta ore intregi in trafic si nu gusta festivalurile si ajutoarele sociale ale Gabrielei Firea. Dar ispita a fost mult prea mare - cu atat mai mult cu cat, izolata in Primarie, slavita de camarila, cocolosita de media din motive lesne de inteles, Firea nu avea o reprezentare a valului de ostilitate autentica pe care o provoaca ("Sunt oamenii lui Soros, doamna, nu puneti la suflet, poporul va iubeste").

In aceste conditii, imaginea cu nestemata, cu prezidentiabila PSD huiduita ingrozitor - uluita de reactie, pierduta, mormaind ciudatenii precum "Bine ai venit la noi in tara" si dand senzatia ca fuge de pe scena - au reprezentat pentru PSD o noua catastrofa imagologica. Venita, din nou, exclusiv pe greseala lor.

3. George Harabagiu: Chipul ciudat al propagandei PSD

Erorile au continuat in valuri. Firea a dat vina, incoerent, pe "grupuri organizate cu venin". Confruntata cu o dezlantuire de indignare pe Facebook, a sters mii de comentarii ostile, incercand sa planteze in loc sute de mesaje cu "Felicitari!".

Intelegand chiar si ea ca procedeaza ridicol, si-a suspendat si reactivat contul de cateva ori in doua zile, asteptand sa treaca urgia. Si atunci a aparut in scena, in toata splendoarea lui, George Harabagiu, strateg on-line PSD. "Halep a fost huiduita" - a explicat el in niste filme trucate, asumate de paginile oficiale PSD din toata tara; "priviti cum sufera Simona din cauza #rezist".

Delirul unei astfel de strategii a fost intarit de mesajele transmise pe grupurile interne ale PSD - si devoalate de oamenii lui Ponta din partid: luptati acum, mobilizare maxima, iohannistii dau asaltul final dar victoria e aproape, postati sute de comentarii favorabile pe pagina presedintelui Dragnea!

Indignarea in raport cu folosirea unor imagini trucate cu Halep a fost puternica si imediata. Dar PSD a suferit o rana la fel de adanca prin ridicarea valului asupra unei mecanism de propaganda care parea candva eficient si bine organizat - iar dintr-o data se dovedea de un amatorism caraghios.

4. Marian Neacsu: Condamnatul care impune Codul de procedura penala

In conditiile in care verdictul in prima instanta in dosarul Bombonica se apropia, timpul nu mai avea rabdare cu Dragnea. Trebuia sa faca miscari preventive rapide pentru a pregati anularea unei eventuale decizii nefavorabile. Asa ca, intr-o singura zi, s-a decis votarea unui intreg Cod de procedura penala care, partial, netezea calea.

Dar cum sa ai incredere in Vlase, care tocmai fusese propus la SIE, si care urma sa conduca sedinta? (Dragnea, fireste, statea departe - isi da intotdeauna legi favorabile cu mana altora) . Nu poti: oricand poate lovi statul paralel... Drept pentru care sedinta de adoptare s-a desfasurat sub coordonarea fostului deputat Marian Neacsu, care are acest mic necaz: o condamnare penala definitiva. Imaginea cu Neacsu conducand majoritatea PSD-ALDE in lupta pentru un nou Cod de procedura penala a crescut valul de indignare si a generat urmatoarea eroare a PSD.

5. Dorel Caprar: Noi suntem o echipa!

La doar doua zile de la adoptarea Codului Neacsu, scandarile protestatarilor din Parlament se auzeau din sala de plen. Dancila vorbea, dar oricum nimeni nu o asculta decat, eventual, in speranta unei noi gafe. Asa ca toata lumea incerca sa auda ce striga tinerii de pe hol. Erau asezati exact in locul pe unde urma sa iasa Dragnea de la plen, in drum spre propriul birou. Si exact in fata intregii prese.

Nici prin cap nu mi-a trecut ca Dragnea isi va asuma sa treaca prin dreptul lor. Trebuia doar sa aleaga iesirea din stanga - nu cea din dreapta. Putea sa coboare un etaj si sa evite orice intalnire. Dar pesedistii, intr-o magnifica dezorganizare, au ales varianta cea mai proasta: Dragnea a iesit exact sub privirile protestatarilor si a cerut discret un cordon de protectie format din sase deputati PSD - majoritatea de la Comisia de Aparare, coordonati de presedintele comisiei, judoka Dorel Caprar. Ca sa il protejeze pe Dragnea de presa (de presa, nu de protestatari!), parlamentarii PSD au mai scapat, conform marturiilor jurnalistilor, cate un cot in stomacul celei de-a patra puteri in stat.

Inca o imagine catastrofala: un lider politic huiduit in Parlament, ferit de presa de catre parlamentari transformati in garzi de corp. Si, din nou, exclusiv eroarea PSD - nu tu stat paralel, nu tu binom, nu tu Soros si Fethullah Gullen.

6. Carmen Dan: Revansa aparatului de forta.

Miercuri, jandarmii au avut o zi proasta. Au actionat moale la iesirea lui Nicolae Bacalbasa din Parlament. Cand sefii lor au fost acuzati de acesta de tradare, au intrat in panica. Si, probabil pentru a-si dovedi loialitatea si pentru a nu ajunge in situatia lui Pahontu de la SPP, au cerut ridicarea gradului de agresivitate in Piata Victoriei. Inca o catastrofa. Fara nicio o logica, dupa luni si luni de proteste fara incidente, au inceput sa retina protestatari, sa ii loveasca, sa foloseasca spray-uri cu piper impotriva lor. Au calcat oamenii in picioare - la propriu.

Cu o zi inainte de sentinta lui Dragnea, Romania parea ca se sufoca. Magistrati amenintati, opozanti numiti "sobolani", ziaristi straini luati cu duba, parlamentari transformati in garzi de corp. Doua saptamani de gafe in valuri pentru PSD. Si apoi a venit sentinta.

La drept vorbind, catastrofa de imagine pare abia la inceput. Cu posturile cheie din partid ocupate din timp de personaje fara o existenta politica autonoma (Dancila, Dan), decis sa reziste pana la capat in propriul buncar, in timp ce partidul isi ruineaza imaginea aparandu-l prin atacuri tot mai dure la justitie, Dragnea pare la un pas de declansarea unei contraofensive dezastruoase pentru Romania si pentru PSD - contraofensiva pentru care nu are nici oameni potriviti (greii nu se baga), nici instrumente legale, nici sprijin international.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si vicepresedinte PNL Bucuresti. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Liviu Dragnea condamnat inchisoare, #violente jandarmi proteste , #PSD