Declaratia de razboi civil

Autor: Hari Bucur-Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 18:02
29607 citiri

Flancat de multi acoliti din conducerea partidului sau, intre care ii recunoastem pe premier, pe ministrul Apararii Nationale si pe ministrul de Interne, adica pe sefii politici ai domeniilor de forta armata ale Romaniei, domnul Dragnea Liviu se adreseaza poporului, prin intermediul televiziunilor, in urma unei sedinte extraordinare a acelei conduceri.

Se intampla scena asta la mai bine de 24 de ore de cand Dragnea, presedintele partidului de guvernamant si presedintele Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei, fusese condamnat in prima instanta la inchisoare, intr-un dosar din care rezulta ca a platit, din banii destinati protectiei copilului din judetul al carui sef administrativ era el atunci, doua activiste, care sa lucreze la partidul unde era el sef, tot atunci.

Asa cum astepta toata lumea, domnul Dragnea ne spune trei lucruri: (1) condamnarea lui nu il clinteste din functiile de partid si de stat pe care le detine, (2) este victima unui "sistem ocult", stare dovedita de faptul ca si avocatul sau, si alti specialisti in drept i-au spus ca trebuia sa fie achitat in dosarul respectiv si (3) el si cei care il inconjoara in imagine, dar si cei din teritoriu au decis sa "zdrobeasca statul" si sa mearga "pana la capat" in demersurile lor "de destructurare a acestui sistem ocult".

A mai tinut sa sublinieze domnul Dragnea ca el si ai lui sunt hotarati sa fie "mult mai fermi si mult mai radicali in tot ceea ce trebuie" sa faca ei pentru a ajunge la acel capat.

Si ne-a prezentat si o lista cu inamicii sai, de care nu ii este frica: "Iohannis, Helvig, Pahontu, Kovesi, Basescu, Ponta, Oprea". In care "Iohannis" este Presedintele Romaniei si comandantul fortelor armate, iar "Helvig" si "Pahontu" sunt directorii celor doua servicii militarizate, Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Protectie si Paza (SPP), aflate in afara controlului exercitat de domnul Dragnea, prin marionetele sale executive.

"Kovesi" este evident procurorul sef anticoruptie, iar "Basescu", "Ponta" si "Oprea" sunt adversarii sai politici, fosti colaboratori apropiati in contextul controlului serviciilor de informatii romanesti, conceput de presedintele de atunci Basescu si continuat de premierul de atunci Ponta, prin nasul sau de botez Oprea Gabriel.

Daca este sa ne luam dupa tema sa recurenta, am putea intitula acest discurs "Mersul pana la capat". Daca este sa ne luam dupa continut, am putea spune ca avem aici o declaratie standard, directa si transparenta de razboi civil.

Dar, inainte de a ne scandaliza despre declararea razboiului civil, suntem obligati de onestitatea ce ne caracterizeaza sa mentionam un aspect important al declaratiei de presa dragniste. Pe tot parcursul aceste declaratii, domnul Dragnea a conturat o imagine a luptei pentru putere dintre doua factiuni ale aceluiasi sistem mafiot. Lupta care foloseste ca arme demnitatile publice in care sunt cocotati exponenti inepti ai mafiilor, structurile de forta armata ale statului, magistrati, inalti functionari de stat, partide politice si politicienii care le populeaza, precum si cateva segmente active ale publicului roman. Mergand pana la cel mai fin detaliu de simbolistica verbala sau de imagine, domnul Dragnea ne anunta ca, desi condamnat, nu a fost invins de cealalta factiune si ca este hotarat sa o "zdrobeasca" el pe ea.

Si ca isi va alege singur armele cu care sa o faca. Va renunta la Parlament si va folosi exclusiv Guvernul, unde este stapanul necontestat si unde detine controlul absolut, control confirmat de toti ministrii semnificativi, cu ocazia condamnarii sale. Va maximiza controlul pe care mafia sa il detine asupra Armatei, Jandarmeriei, Politiei si Penitenciarelor. Va activa mase de sute de mii de soldati politici, din aceia disciplinati si organizati pe grupe, grupuri si detasamente, cum ne-a demonstrat la recentul miting.

Adica, tine sa ne pacaleasca domnul Dragnea, nu ar fi vorba despre un razboi civil propriu-zis, in care elementele fidele din Armata, Jandarmerie si Politie, sub autoritatea ministrilor de resort, sa invinga Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Protectie si Paza, care il apara pe Presedintele Romaniei. Nu poate fi vorba despre vreun razboi cu lupte de strada, cu cladiri distruse, cu persoane rapite si incarcerate fara judecata. Ci doar despre o competitie intre mafiile noastre, cele de toate zilele, pe care le stim bine, ne-am obisnuit cu ele si carora le alegem intr-o veselie populara de nestavilit membrii in functiile de demnitate publica. Mafii care se rezuma la violenta verbala, cu care de asemenea ne-au obisnuit derbedeii politici din toate partidele.

Numai ca nu prea ne vine sa ne lasam pacaliti. Eu stiu ca lupta intra-mafiota nu necesita niciodata angajarea unor elemente de forta ale statului. Nici cele de forta militara, nici cele de forta administrativa, nici cele de forta juridica. Niciun mafiot nu va vrea sa arunce in lupta vreo structura pe care o controleaza impotriva altei structuri controlate de adversarul sau mafiot. Pentru ca, cu mult inainte ca o asemenea structura sa o invinga pe cealalta, se va intampla intotdeauna ca mafiotul sa piarda controlul asupra acelei structuri. Si el nu vrea asta.

Lupta efectiva intre structuri se duce doar in cadrul unui razboi civil si nu al unuia mafiot. Doar ca, pana sa vedem cum un detasament de luptatori anti-terorism al SRI se impusca in strada cu o companie de infanterie, asa cum s-a intamplat in decembrie 1989, in Drumul Taberei din Bucuresti, vom trece prin faza premergatoare razboiului civil si prin faza hibrida a razboiului civil. Ambele faze fiind mai degraba non-violente. Adica, fara impuscaturi in strada, dar cu atacuri masive propagandistice, cu abuzuri serioase de autoritate publica, cu manipulari si dezinformari ale publicului national, facute de profesionistii de la stat, cu elemente de razboi cibernetic si, inevitabil, cu implicarea unor elemente externe.

In faza premergatoare se vor contura taberele, se vor stabili loialitatile, se vor constitui fortele, se vor face bugetele si asa mai departe. Interesant este ca faza asta ne va lamuri daca vom avea si alta faza violenta sau nu. Pentru ca doar factiunea ce va fi convinsa de victorie va declansa ostilitatile. Asa cam cum face domnul Dragnea zilele astea. Cu observatia ca domnia sa si-a luat cu gratie tactica masura asiguratorie ca cica nu ar vorbi despre un razboi civil, ci doar despre o reglare de conturi mafiote.

Insa aspectul acesta al declansarii voluntare a unui razboi civil, chiar si numai unul de tip hibrid, este deosebit de serios. Nu ne este clar ce garantii ar avea domnul Dragnea ca ar putea iesi castigator in lupta sa "dusa pana la capat" cu SRI, SPP si cu Presedintele Romaniei. Este putin probabil ca Armata, Jandarmeria si Politia sa participe la o asemenea lupta de partea domnului Dragnea, chiar daca ministrii acestor forte sunt trup si suflet alaturi de conducatorul lor. Si chiar daca ministrul Dan de la Interne e convins ca numirile recente politice in fruntea fortelor sale ii sunt loiale.

Daca asa stau lucrurile si daca domnul Dragnea a facut declaratia de razboi civil inainte de a fi convins ca il poate castiga ("mersul pana la capat" nefiind similar cu victoria, unul dintre capetele pana unde se poate merge fiind intotdeauna infrangerea), daca se confirma impresia de improvizatie si de gasca de cartier provincial a "scutului" sau "frontului" facut in jurul sau de cei gata sa il "apere", atunci ne ingrijoreaza extrem situatia creata. Pentru ca ar insemna ca scopul nu este victoria asupra celelalte tabere, ci pur si simplu distrugerea Romaniei. "Zdrobirea statului", cum a ales domnul Dragnea sa ii zica.

Fie ca este vorba despre o batalie intre mafii, fie ca este vorba despre un razboi civil hibrid sau clasic, pentru invingerea unui adversar este nevoie de stiinta de carte, de metoda, de experienta, de pregatire teoretica si practica, de expertiza importata de la cei care o au. Din toate aceste va rezulta un raport de forte si un set de manevre care vor asigura victoria.

Doar ca, atunci cand obiectivul este doar bulversarea institutionala in sine, destructurarea unor agentii ale statului, decredibilizarea unor autoritati, astfel incat cele trei puteri constitutionale ale statului, cea legislativa, cea executiva si cea judecatoreasca sa sovaie sau chiar sa inceteze sa isi mai exercite menirea, nu mai are nimeni nevoie nici de stiinta de carte, nici de metoda, nici de experienta, nici de pregatire teoretica si practica. Tot ce are nevoie cel sau cei care si-au asumat acest obiectiv este sa aiba acces la un instrument de distrugere. Cum ar avea un cimpanzeu acces la un baros, atunci cand nu vrea sa scrie un program pe computerul din fata sa, ci vrea doar sa faca tandari acel computer.

Hari Bucur-Marcu are o experienta de decenii in mediul international, pe problematici legate de institutionalizarea domeniului apararii nationale, controlul democratic al sistemelor de securitate nationala, politici de securitate si de aparare nationala. Ofiter de aviatie si fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General, detine titlul de doctor in stiinte militare, obtinut in 2001 la Academia de Inalte Studii Militare cu teza "Implicatii economice in planificarea apararii nationale a Romaniei". In perioada 1990 - 2003 a fost responsabil sau direct implicat in aspecte esentiale ale reformei Armatei Romaniei, cu deosebire in relatia cu NATO, si a lucrat nemijlocit in structurile Aliantei ca sef de sectie invatamant si instructie. A publicat carti si articole pe subiecte din domeniu, oferind expertiza internationala. Este cavaler al Ordinului National "Pentru merit", ca recunoastere a contributiei sale la integrarea Romaniei in NATO.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Dragnea razboi civil, #Dragnea merge capat, #Dragnea condamnat , #presedinte PSD