De ce a vorbit Liviu Dragnea o ora, neintrerupt de televiziuni, de presedintele Iohannis sau de Opozitie

Luni, 17 Decembrie 2018, ora 09:29
21346 citiri
De ce a vorbit Liviu Dragnea o ora, neintrerupt de televiziuni, de presedintele Iohannis sau de Opozitie

Strategia PSD este aceea a uzurii si a confiscarii: pe de o parte, nu exista saptamana, de o vreme incoace, in care Liviu Dragnea sa nu puna in scena un Birou Politic, un Comitet Executiv, o intalnire cu mai-marii partidului; pe de alta parte, televiziunile de stiri si in general institutiile media se transforma, fara ca asta sa le fie intentie, in difuzoare din care se aude, cadentat, discursul propagandistic al liderului.

Cine trebuie sa contrabalanseze aceasta agenda uzurpata de planurile personale ale unui presedinte de partid, care, nu mai e un secret pentru nimeni, are deja datorii scadente catre baronii care l-au adus si tinut la putere, pentru a nu mai aminti de frica unei condamnari la inchisoare cu executare? Este responsabilitatea presei, a fiecarei institutii media sa intrerupa un discurs eminamente politic, asadar cu un mesaj de partid, care nu intruneste criteriile interesului public?

Sunt redactii in care aceasta dezbatere a avut loc: PSD iarasi pune in scena o sedinta, de regula atunci cand vrea sa mute atentia de la anumite teme - in cazul acestui final de saptamana, de la motiunea Opozitiei, turneul european foarte bine gestionat de presedintele Klaus Iohannis si lansarea de catre Dacian Ciolos a unui partid infiintat, legal, gata de a participa la primul tur de scrutin - ce este bine, ce este folositor, ce este in cele din urma profesionist sa facem? Sa transmiti in direct tot discursul lui Liviu Dragnea - mereu in prime-time - sau sa il opresti si sa revii la subiectele care erau pe agenda media? Sa risti audienta si sa iei decizia editoriala de a transmite inceputul declaratiei, dupa care sa inregistrezi si apoi sa procedezi ca in cazul oricarui material de presa: decupat lucrurile relevante, asezat in context, impachetat cu reactii si abia apoi sa prezinti publicului un subiect astfel de presa, lucrat, nu doar o declaratie partiala?

Fireste, in buna masura este responsabilitatea institutiilor media si, ca atare, o decizie de continut editorial. Ar fi prea facil insa, sa ne uitam doar in curtea presei.

Va amintiti, de buna-seama, consultarile de la Cotroceni, dupa care presedintele Klaus Iohannis isi anuntase o declaratie de presa care nu a mai avut loc. De ce a renuntat atunci presedintele la un mesaj public? Pentru ca, intre timp, aparatul de strategie al PSD pusese la cale o alta sceneta. Exact cand era asteptat un mesaj de la Cotroceni, asadar un mesaj institutional, PSD a acaparat microfonul, anuntand solicitarea de revocare a lui Augustin Lazar.

La fel ca in atatea alte cazuri, apoi, s-a vorbit mult, Dragnea a mestecat teme nationaliste, a inventat dusmani si frici, iar televiziunile de stiri au transmis la secunda. Ar fi intrerupt televiziunile precizarile lungi ale lui Tudorel Toader, pentru a muta pe presedintele Iohannis, al carui discurs ar fi fost mai tern, fara radicalizari? De ce nu a indraznit presedintele atunci sa contrabalanseze agenda fabricata in laboratorul PSD?

Sedinta din aceasta duminica a fost anuntata de saptamana trecuta. Ce a facut Opozitia in aceasta duminica? Pana in acest moment, a asteptat cuminte ca Liviu Dragnea sa isi incheie un discurs-test, unul de uzura a atentiei, si apoi a dat cate un comunicat, a scris o postare pe Facebook, a dat cate o scurta declaratie de reactie.

Perceptia publica e ca PSD, rau, ticalos, cu Oprisan in frunte, face, iar toti ceilalti tac, o perceptie care cantareste mult in mecanismul psihologic de acceptare tacita a unei puteri, chiar si discretionare.

Ce a facut presedintele Klaus Iohannis duminica, o zi in care un Partid care se pretinde a fi Guvern si Parlament l-a amenintat cu punerea sub acuzare pentru tradare nationala, dar a amenintat si companiile ca trebuie fie sa se romanizeze, fie sa plateasca mai mult in Romania? Pana in acest moment, presedintele nu a avut macar o declaratie defensiva, una de reactie, asa cum au facut-o PNL, USR, Dacian Ciolos si PMP.

Televiziunile de stiri si alte institutii media au cazut in capcana PSD si au fost difuzor al lui Liviu Dragnea din motive diverse, de la politizarea editoriala pana la calcule de marketing, dar si pentru ca, la fel ca electoratul, nu au avut alta oferta relevanta. Fireste ca proiectele, constructiile de fundament, dezbaterile sunt importante pentru un partid politic si legatura cu electoratul, dar atunci cand nu esti capabil - sau nu vrei - sa asezi teme pe agenda publica, cand nu definesti preocupari si solutii semnificative pentru interesul public, te trezesti a doua zi dupa alegeri, cu dezamagirea ca, in pofida tuturor monstruozitatilor, bucurestenii au ales-o pe Gabriela Firea si romanii pe Liviu Dragnea.

Partidul Social-Democrat nu este un partid din cale afara de inteligent, dar si-a angajat consultanti in comunicare, perfizi, e drept, care stiu lucrurile esentiale din marketingul politic: controlul agendei publice si rasturnarea mesajului concurent, asa cum s-a intamplat cu de acum celebra fotografie a liderilor USR cu Viorica Dancila si Tudorel Toader: o intalnire pe care USR trebuia sa o controleze in mesaj, una legitima, pe care laboratorul PSD a prelucrat-o imediat, rasturnandu-i semnificatia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#pSD Opozitie Dragnea televiziuni , #presedinte PSD