De ce a evitat Liviu Dragnea internarea intr-un spital de stat?

Vineri, 22 Martie 2019, ora 08:33
9182 citiri
De ce a evitat Liviu Dragnea internarea intr-un spital de stat?

Nici acum, dupa ce tocmai s-a externat - sper insanatosit - tot n-am aflat de la Liviu Dragnea ceea ce framanta o anunita curiozitate a publicului: daca optiunea sa pentru o clinica privata confirma un plus de incredere in aceasta sau daca are alte motive pentru care a evitat un spital de stat.

Explicatia este cu atat mai necesara cu cat multe persoane dintre apropiatii sai au comentat fel si chip problema, adesea acoperindu-se de ridicol numai in dorinta de a cosmetiza optiunea liderului, deloc avantajoasa pentru imaginea sa.

Muritorului de rand serviciile de asistenta spitaliceasca in sectorul privat ii par net superioare celor de la stat. Iar faptul ca domnul Dragnea ne trimitea semnale prin interpusul Codrin Stefanescu ba ca locatia este secreta, ba ca spitalul este de stat, ba ca dimpotriva, ba ca iarasi este de stat, lasa impresia neplacuta ca nu-i de nasul nostru sa aflam si noi ce stie Stefanescu sau un altul de-al casei.

Unul care ne ia de prosti

Dar opinia publica este curioasa. Asa se face ca diferiti reprezentanti ai camarilei PSD+ALDE au inceput sa se pronunte pe cont propriu cu te miri ce trasnai, fiecare asa cum l-a dus mintea si fiecare vrand sa para grozav.

Mai grozav ca toti mi s-a parut fostul ministru Andrei Gerea, in prezent senator ALDE, de la care am auzit acum doua zile urmatoarea rostire, de o intelepciune antologica: "Pacientul Dragnea a vrut sa-si plateasca tratamentul, n-a vrut sa se duca la stat pe banii statului".

Ca sa vezi unde se ascundea altruistul si noi habar n-aveam! Dragnea, cel care pornise de la zero si si-a facut vile, masini, restaurante si altele, toate din te miri ce, a ajuns sa dramuiasca banii nostri, la care are si el dreptul la nevoie: filantrop cum este, nu s-ar atinge de ei, desi a cotizat! Asta sa i-o spui lu mutu', domnule Gerea!

Ma intreb daca domnul Gerea ne ia pe noi de prosti sau este dansul atat de naiv si de dus cu pluta, incat crede ca ii asculta cineva bazaconiile fara sa-l umfle rasul.

Dar nici deputatul Florin Iordache din PSD nu este mai prejos decat colegul sau din ALDE: "Domnul presedinte Dragnea a avut o optiune pentru un anumit spital. Nu exista nicio diferenta intre spitalele de stat si modul in care sunt tratati pacientii intr-un spital de stat si unul privat".

Hai, domnu' Iordache, stim cu totii cum arata spitalele de stat si stim sa facem comparatie cu cele private, ce naiba! Ghici unde functioneaza dusul si unde nu, unde lipseste hartia igienica si unde nu exista prosoape, unde este ingramadeala mai mare in saloane, unde la o anumita ora se face o penibila coada la WC, unde acelasi meniu se repeta zile in sir, unde lipsesc infirmierele si te abtii doua ceasuri pana iti aduc ele plosca, unde inca mai misuna gandacii pe ici, pe colo, unde mai apare si cate un soricel, plus inca multe altele!

Ghici unde dai spaga ca sa-ti schimbe asternutul si unde, imobilizat fiind, stai nebarbierit si neimbaiat zile in sir, daca nu cumva saptamani, pana ajungi sa "te intelegi" cu personalul anume angajat pentru asa ceva!

Ministrul Sanatatii corect pana la un anumit punct

Mult mai corect decat domnul Iordache, domnul Gerea sau Codrin Stefanescu, s-a pronuntat insa ministrul Sanatatii, doamna Sorina Pintea, evitand sa rosteasca bazaconii, minciuni sau elucubratii precum ceilalti. Iata ce declara domnia sa, in timp ce Liviu Dragnea era inca in spital:

"Pana la urma, spitalul public cu cel privat nu sunt concurenti, ele se completeaza, ceea ce nu poate face publicul face privatul".

Corect. Mi se pare demna de toata lauda doamna ministru Pintea, cel putin pentru faptul ca nici n-a mintit, nici n-a rostit enormitati. Dar nici n-a spus adevarul complet, acela ca multe din cele pe care ar trebui sa le gasesti in toate unitatile spitalicesti, fara exceptie, exista numai in sectorul privat. Poate ar fi de mare utilitate, daca ar citi cele de mai jos.

Cateva exemple fara drept de apel

1. Clinicile private sunt cu siguranta mai bine dotate, nu atat prin achizitiile moderne si de ultima generatie, cat pentru faptul ca toate dotarile se afla in stare de functiune si capabile sa lucreze la parametri.

Investitorul privat nu-si permite sa cumpere instalatii pe care sa le tina in depozit din diferite cauze. Statul isi permite asa ceva si nu putine sunt cazurile de achizitii nefolosite din lipsa de personal sau chiar de... instructiuni.

2. Confortul este superior in clinicile private, iar hrana nici nu se compara cu cea din unitatile manageriate de stat. Presa a relatat cazul unei clinici, unde bolnavilor li se oferea zilnic acelasi maniu: pilaf de pui.

Pentru cine se interneaza pe 2-3 zile, merge. Dar daca mananci pilaf de pui trei saptamani la rand, incepi sa visezi orez si sa faci tremurici cand vezi copane.

Investitorul privat n-ar face asemenea greseala. El stie ca, in stilul acesta, si-ar putea pierde pacientii. Nu ca s-ar duce la stat, dar ar prefera alta clinica privata! La concurenta!

3. Medicamentele din spitalele de stat sunt toate provenite din liste aprobate prin tot felul de organe, pe baza de licitatii sau negocieri. Bun. Dar ce te faci daca medicul recomanda altceva decat ceea ce s-a negociat si licitat? Raspunsul il spune orice farmacist: iei ceva echivalent.

Dar bolnavul, cand isi stie viata in pericol, nu se simte frustrat? Il mai intereseaza atunci pretul medicamentelor? Nu e dispus sa faca orice sacrificiu ca sa le obtina? Degeaba: la stat nu-ti da nimeni decat ce este "pe lista". Mai rau, nici medicii nu prescriu ce n-a contractat casa de sanatate. Ca la stat.

4. Sunt cazuri cand medicamente inexistente la noi se comercializeaza in tarile vecine fara probleme. La numai 70 km de Bucuresti, la Ruse, in Bulgaria, se gasesc multe din medicamentele necunoscute in reteaua noastra. Dar medicul "de la stat" nu se leaga la cap sa ti le prescrie.

In aceste conditii, putea Liviu Dragnea sa se interneze intr-un spital de stat?

Sigur ca putea: i se creau conditii intr-un pavilion anume, i se rezerva un salon special sau chiar un apartament, i se prepara un altfel de meniu, fara pilaf de pui, i s-ar fi pus la dispoizitie doua infirmiere numai pentru el si o asistenta non-stop. Cate nu se puteau face!

Dar asta ar fi vazut-o toata lumea! N-ai cum sa tii secretul intr-o unitate mare, iar regimul lui Dragnea ar fi revoltat ceilalti bolnavi pusi la regim de pilaf non-stop, asezati dimineata la coada la WC, veniti cu hartia igienica de acasa si ingramaditi cate sapte intr-un salon irespirabil.

In plus, imaginea sa de lider al coalitiei care a promis reforma sistemului de sanatate, dar dupa doi ani de mandat nu are curajul sa-l incerce pe propria piele ar fi iesit chiar zdrentuita de tot. Asa ca, din punctul sau de vedere, a calculat corect: decat sa se expuna in public ca i se face exceptie, mai bine suporta toate costurile.

Costurile materiale, in lei. Cele morale insa sunt, in opinia mea, incalculabile si se adauga la prabusirea deja demult inceputa.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Liviu Dragnea externat, #Liviu Dragnea convocare CEx, #Liviu Dragnea operatie, #Liviu Dragnea hernie de disc, #Liviu Dragnea dubla hernie , #PSD