Cum au ajuns doi psihologi celebri sa fie citati in motivarea condamnarii lui Dragnea: Conducerea si puterea sunt esential sinonime

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 13:10
24168 citiri
Cum au ajuns doi psihologi celebri sa fie citati in motivarea condamnarii lui Dragnea: Conducerea si puterea sunt esential sinonime
Foto: Arhiva Hepta.ro

Intr-una dintre cele aproape 500 de pagini ale motivarii deciziei de condamnare a lui Liviu Dragnea, in dosarul angajarilor fictive din Teleorman, judecatorii fac trimitere la "studii sociologice", atunci cand arata cum politicianul a instigat-o pe sefa Directiei pentru Protectia Copilului sa le mentina in functii pe cele doua secretare PSD. Politicianul se declara acum nemultumit.

Magistratii completeaza zecile de declaratii date de inculpati si martorii din dosar cu citate din celebrii psihologi Fred Edward Fiedler si Robert Tannenbaum.

Judecatorii au explicat cum funtioneaza mecanismul puterii, in contextul in care Dragnea ocupa doua functii vitale: presedinte al CJ Teleorman si presedinte al PSD Teleorman. "Conducerea si puterea sunt esential sinonime", este unul dintre citatele din sentinta.

Una dintre zecile de declaratii relevante, privind autoritatea politicianului in judet, este a unei angajate din cadrul Directiei de Protectie a Copilului Teleorman: "Liviu Dragnea era un fel de Dumnezeu, in sensul ca toata lumea il asculta, sa nu il supere."

Declaratia lui Dragnea

"Hai sa discutam despre condamnarea mea. E iar o premiera. Atunci (Dosarul Referendumului - n.red.) s-a vorbit ca am fraudat 2 milioane de voturi, nu am fraudat nimic. Si acum (Dosarul Angajarilor la DGASCP Teleorman - n.red.) am fost condamnat, se spune acolo ca nu-s probe, dar exista studii psihologice pe care s-au bazat.

Eu sunt condamnat la inchisoare pe baza unui studiu psihologic sau sociologic. Si atunci ma poate opri cineva sa ma gandesc la motivele reale, inventand o anumita motivare", a declarat Liviu Dragnea, duminica seara, la Antena3.

50 de pagini pentru Dragnea

Dupa cum am mai aratat, motivarea deciziei de condamnare a lui Liviu Dragnea, la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, are aproximativ 500 de pagini. Este vorba de intregul document, care contine acuzatiile DNA, apararile facute de avocati si probele in cazul tuturor celor 12 inculpati din dosar, inclusiv opinia separata a judecatorului Stefan Pistol.

Magistratii Geanina Arghir si Constantin Epure, care au fost pentru condamnarea lui Liviu Dragnea, au motivat sentinta strict in cazul politicianului pe aproximativ 50 de pagini.

Ziare.com a mai dat detalii din aceasta sentinta - Inalta Curte: Dragnea a adoptat o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute

Potrivit sentintei, cel mai mult au cantarit deciziile si declaratiile inculpatilor, atat a celor care au recunoscut acuzatiile, dar si a celor care au pledat nevinovat, cat si a martorilor.

In motivarea lor, Arghir si Epure fac trimitere la analizele sociologice, pentru a explica cum Dragnea a convins-o pe Floarea Alesu, directoarea DGASPC Teleorman, sa le mentina in functii pe cele doua secretare PSD. Cum a fost posibila instigarea!

Concluzia: "Instigarea a fost directa, simpla, prin comunicarea, in mod direct, explicit, inculpatei Alesu Florea a hotararii inculpatului Dragnea Nicolae Liviu privind situatia celor doua angajate.

Nu a fost nevoie de rugaminti, amenintari, presiuni sau alte forme de constrangere. Autoritatea, puterea si influenta conferite de functiile detinute de inculpat, relatia de subordonare a inculpatei Alesu Floarea fata de presedintele Consiliului Judetean Teleorman au fost determinante in reusita activitatii de instigare.

Indemnul inculpatului Dragnea Liviu Nicolae a fost suficient pentru ca inculpata Alesu Floarea sa realizeze acte concrete in sensul celor solicitate de instigator, acte care s-au subsumat infractiunii de abuz in serviciu."

Aceasta este fraza esentiala din sentinta de condamnare.

Functiile cheie

Judecatorii arata ca Dragnea detinea doua functii cheie: presedinte al CJ Teleorman si presedinte al PSD Teleorman, iar acestea "ii confereau acestuia autoritate, putere si influenta, realizand contextul favorabil initierii si desfasurarii activitatii infractionale, garantand succesul acesteia."

Modul in care Alesu a actionat, in calitatea sa de director executiv/general, la indemnul lui Dragnea, de a le mentine pe cele doua angajate in functie in cadrul DGASPC Teleorman, fara a se opune si fara a cere explicatii, ci, pur si simplu, a pus in practica solicitarea acestuia, "reprezinta reflectia exercitarii cu succes de catre inculpat a influentei si autoritatii de care dispunea", arata magistratii.

Unde sunt amintiti psihologii

Aici, Arghir si Epure fac trimitere la studiile sociologice. In acest context sunt citati Fred Edward Fiedler si Robert Tannenbaum. Citatele sunt din decizia Inaltei Curti:

"In studiile sociologice se arata ca influenta este un act intentional prin care un individ incearca sa determine alt individ sa gandeasca sau sa comita un alt lucru pe care acesta sigur nu l-ar gandi sau realiza.

La baza procesului de conducere sta influenta care se manifesta prin actiunea emotionala sau rationala pe care un om o exercita asupra altuia in scopul modificarii comportamentului. Influenta este bazata pe putere."

"Puterea este capacitatea unui individ de a influenta, modifica comportamentul altui individ, de a-l supune vointei proprii. Conducerea si puterea sunt esential sinonime (F.E. Fiedler) "

"Este de notorietate faptul ca o persoana ce ocupa atat o functie politica de conducere, cat si una de demnitate publica din cadrul organelor autoritatii publice locale are capacitatea de a influenta opinii, de a determina anumite atitudini, comportamente ale unor persoane sau ale unor grupuri.

Pozitia si procesul de conducere reprezinta influenta interpersonala exercitata intr-o situatie definita si dirijata, gratie proceselor de comunicare, spre atingerea unui scop determinat (E.Tannenbaum, 1961) ."

"Influenta este data atat de puterea pozitiei in sine (in speta, conferita de functia in cadrul organizatiei politice, cea de presedinte al organizatiei judetene a PSD Teleorman), in organisme de stat (Consiliul Judetean Teleorman - presedinte), cat si de puterea personala, decurgand din cea a pozitiei (contacte interpersonale pe care le-a cultivat de-a lungul timpului si care i-au permis la un anumit moment dat sa exercite influenta asupra celorlalti) ."

"Or, este cunoscut faptul ca o persoana cu cat detine mai multa putere, cu atat este mai larg teritoriul de manevra al acesteia si cu atat mai sigura eficienta tacticilor de influenta aplicate".

"Autoritatea este puterea formala sau legitima ce decurge din rolul pozitiei oficiale acordate cuiva si acceptata de subalterni. Atat puterea, cat si autoritatea se manifesta prin influenta pe care un individ o exercita asupra celorlalti."

"Toate aceste considerente teoretice si-au gasit reflectarea in activitatea desfasurata de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, felul in care acesta a actionat in relatia institutionala cu inculpata Alesu Floarea este expresia elocventa a modului in care puterea, influenta si autoritatea conferite de functiile detinute sunt folosite, in mod intentionat, in actiuni cu un scop eminamente nelegal."

"De altfel, cea mai sugestiva si relevanta declaratie referitoare la persoana inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, a felului in care era perceput de persoanele din subordinea sa, a modului in care isi exercita influenta, autoritatea si puterea pe care le avea prin prisma functiilor detinute, este cea a martorei Chera Mirela, care, audiata de instanta de judecata, la data de 28.10.2017, in conditii de contradictorialitate, publicitate si oralitate, a aratat: Liviu Dragnea era un fel de Dumnezeu, in sensul ca toata lumea il asculta, sa nu il supere."

"Faptul ca aceasta afirmatie este fondata si nu este facuta in mod tendentios este demonstrat de modul in care inculpata Alesu Floarea, in actiunile intreprinse, se raporteaza la pozitia oficiala a inculpatului, respectiv il informeaza despre cum va actiona in anumite decizii personale.

Astfel, in momentul in care a aflat ca este vacanta functia de director executiv al DGASPC Teleorman, inculpata Alesu Floarea a mentionat in declaratia sa ca am aplicat pentru aceasta functie, dar l-am informat si pe domnul Dragnea de intentia de a candida pentru functia respectiva."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Liviu Dragnea psihologi, #Liviu Dragnea condamnare, #Liviu Dragnea sentinta , #condamnat