Cum a intrat PSD cu cizmele in Constitutie

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 18:55
11456 citiri
Cum a intrat PSD cu cizmele in Constitutie

Evenimentele din ultimele saptamani au demonstrat ca acelor care au apucat sa puna mana pe butoane nu le vine greu sa calce in picioare chiar si Constitutia, daca asta ii ajuta sa stea mai confortabil in scaun.

Am inventariat cateva cazuri cand protipendada PSD, si mai ales liderul suprem, au dovedit ca le pasa de Legea Fundamentala numai cand e vorba de interesul propriu si ii doare-n cot cand e vorba de dreptul cetateanului. Iata ce am gasit:

Raspunderea guvernului

Prevedere constitutionala - Art 109 (1): "Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate"

In fapt: coalitia majoritara si-a arogat prerogativa Legislativului si s-a apucat sa evalueze intregul cabinet, cu de la sine putere, sub pretext ca guvernul este al unui partid si nu al unei tari.

Daca nu intervenea presedintele, prin purtatorul de cuvant, la ora asta aveam un guvern numit nu de Parlament, ci de coalitie, ba chiar nu de coalitie, ci de PSD. Ba chiar nu de PSD, ci de Dragnea personal cu ajutorul majordomului sau Tariceanu.

Libertatea de opinie

Prevedere constitutionala - Art. 30 (1): "Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile".

In fapt: la votarea motiunii de cenzura din 21 iunie 2017, liderii PSD au dispus membrilor sai sa voteze cu bilele "la vedere". Evident pentru ca, in caz de esec, cei care votasera altfel decat asa cum li s-a cerut sa plateasca oalele sparte.

Dar votul este si el un mod de exprimare a opiniei, deci libertatea garantata de Legea Fundamentala a fost incalcata grosolan.

Prejudicierea demnitatii

Prevedere constitutionala - Art. 30 (6): "Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine".

In fapt: cand primul ministru Sorin Grindeanu a refuzat sa-si dea demisia, camarila PSD a organizat izolarea premierului, prin obligarea tuturor ministrilor (fara niciun drept) sa-si dea demisia din cabinet.

In opinia mea, demnitatea, onoarea si imaginea primului ministru au fost prejudiciate. A urmat un limbaj intelectualo-birjaresc: liderii PSD s-au intrecut in a-l compara pe premier cand cu Robin Hood (Mihai Fifor), cand cu "o fantoma care bantuie in palatul Victoria" (Gabriela Firea), cand un sinucigas care joaca "balena albastra" (tot Gabriela Firea).

Dreptul la informatie

Prevedere constitutionala - Art. 60 (1): "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit".

In fapt: modul cum s-a alcatuit guvernul propus in ianuarie 2017 este fara indoiala o informatie de interes public, dar iata ca a fost ascunsa publicului, care n-a avut acces la aceasta informatie; nimeni nu a stiut ca pe ministri nu i-a ales premierul, cum era normal, ci Liviu Dragnea, fara niciun drept si total anormal.

Surse de finantare

Prevedere constitutionala - Art. 138 (5): "Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".

In fapt: in programul de guvernare al PSD se prevede: "Avand in vedere raspandirea geografica a localitatilor si densitatea populatiei, prin program se va asigura prezenta unei ambulante in fiecare comuna". Avand in vedere ca in Romania sunt peste 3.000 de localitati, ar urma sa fie achizitionate circa 750 ambulante anual, plus reinoirea celor casate, dar in bugetul 2017 sunt aprobati zero lei pentru aceste ambulante.

Dreptul la viata

Prevedere constitutionala - Art. 22 (1): "Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate".

In fapt:

1. Pe site-ul Primariei Capitalei sunt publicate 62 de pagini cu liste de cladiri expertizate si care necesita consolidare seismica, plus inca 3 pagini cu lista cladirilor consolidate.

In locul consolidarii care ar salva vieti, primarul general ne ofera cel mai frumos balcon, cea mai frumoasa fatada si cel mai neasteptat logo, ca si cum n-ar fi in pericol viata si integritatea a zeci de mii de bucuresteni, in cazul catastrofei seismice la care suntem expusi.

2. Aceleasi ambulante, de care am vorbit mai sus, sunt dovada ca statul nici nu se gandeste sa garanteze viata si integritatea oamenilor.

3. Cele cateva mii de imbonaviri si cele cateva zeci de decese datorate epidemiei de rujeola si lipsa vaccinurilor nu dau impresia ca i-ar interesa pe liderii de la butoane viata unor copii nevinovati.

Dar bomboana pe coliva in ce priveste alianta PSD+ALDE este, in opinia mea, scrisoarea celor doi comici vestiti ai ecranului, Dragnea & Tariceanu, prin care se invitau la Cotroceni pentru consultari, intrucat ei l-au demis pe premier.

Raspunsul a fost ca un dus rece si au inteles ca au doua alternative: ori renunta la orgolii si se fac de pomina in toata Romania, ca unii ce nu citesc Legea Fundamentala, ori merg inainte si se fac de rasul curcilor in toata Europa, ca unii ce si-au demis propriul guvern.

Au preferat-o pe cea cu rasul curcilor, dar asta e treaba lor.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Programul de guvernare, #nerspectarea Constitutiei, #dreptul la propria imagine, #dreptul la viata, #Liviu Dragnea presedinte PSD, #Gabriela Firea primar general , #PSD