Cu cat Dragnea ramane in functie, cu atat mai bine pentru Opozitie. De ce nu a fost noaptea cutitelor lungi la PSD si ce vor face baronii Interviu

Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 11:55
17714 citiri
Cu cat Dragnea ramane in functie, cu atat mai bine pentru Opozitie. De ce nu a fost noaptea cutitelor lungi la PSD si ce vor face baronii Interviu
Foto: Arhiva Hepta.ro

Liviu Dragnea este la mana nemultumitilor din PSD si el stie asta, chiar daca, aparent, a vrut sa se prezinte ca un invingator. Marii "baroni" ai partidului nu sunt dispusi sa fie trasi in jos, doar ca trebuie sa joace atat de bine, incat sa scape de Dragnea, dar sa pastreze puterea. Ar putea Opozitia sa capitalizeze mai multe din tot acest spectacol al caderii din PSD?

L-am intrebat pe analistul politic Valeriu Turcan cum arata victoria lui Liviu Dragnea si cine sunt, cu adevarat, invinsii din toata aceasta noua poveste despre putere in Partidul Social Democrat.

Ce le-a spus Viorica Dancila celor doua tabere din PSD si cum arata votul contra-Dragnea

Cum arata lucrurile la PSD, dupa acest nou CEx? E o reconfirmare a lui Liviu Dragnea sau o amanare?

E timp castigat pentru ambele tabere sub lozinca unitatii partidului. Doar aceasta lozinca l-a salvat pe Liviu Dragnea. Liviu Dragnea e constient ca tabara nemultumitilor are cele mai multe carti, pentru ca acestia ii pot destructura multe din manevrele lui derulate prin Guvern si pot cauza probleme majore in Parlament.

Teoretic, au la indemana varianta votarii unor motiuni simple impotriva fidelilor din Guvern ai lui Liviu Dragnea sau chiar sa ia decizia la nivel de grup parlamentar de a propune schimbarea lui de la sefia Camerei Deputatilor. Pe langa multe alte lucruri pe care le-ar putea face, cum ar fi sa-i respinga niste legi foarte importante pentru el sau pentru negocierile facute de el.

Am observat la declaratia de presa a lui Liviu Dragnea un ton aparent ponderat, dar de fapt a fost o prestatie mult mai atent impachetata pentru membrii PSD si pentru opinia publica. In esenta, declaratia de presa a fost in intregime despre el. Despre problemele lui, despre salvarea lui, si despre cum partidul trebuie sa se alinieze, in continuare, la agenda lui.

Nu vad cum tabara nemultumitilor ar putea fi convinsa ca au de a face cu un Liviu Dragnea schimbat. E doar putin timp castigat si atat.

De ce a "esuat" in acest moment aceasta initiativa a disidentilor? Pe cine si, mai ales, de ce nu au convins Stanescu/Tutuianu/Firea?

Liviu Dragnea are Guvernul, are parghii prin banii publici pe care ii poate imparti. Nu s-a repetat noaptea cutitelor lungi de la hotel Confort din 2006, pentru ca PSD acum e la guvernare. Dar tabara celor nemultumiti de Liviu Dragnea este numeroasa. Pe langa cei 11 oameni grei care au votat impotriva sa, 20 de alti lideri au refuzat sa exprime un vot, ca un semn ca sunt preocupati de unitatea partidului, desi nu sunt de acord cu Liviu Dragnea.

Sa nu uitam ca lideri grei, membri PSD de 20 de ani si mai mult, au criticat extrem de dur alinierea totala a partidului si a guvernarii la agenda personala a lui Liviu Dragnea, precum si toate semnele de politie politica. De asemenea, Gabriela Firea, care a ajuns spaima lui Liviu Dragnea pentru ca are legitimitate prin vot, ii poate administra saptamanal o multime de lovituri, daca va continua lupta.

Care sunt, de fapt, grupurile de putere in PSD? De pilda, baronii traditionali - Oprisan, Buzatu - sunt ei in grupul Dragnea, in cel al lui Firea sau joaca, sa spun asa, separat?

Anti-Dragnea sunt mai multe grupari care nu cred ca s-au coordonat pana de curand. Cei cu legitimitate mare, vechime, baza politica, experienta, rezultate sau responsabilitati majore tind sa fie anti-Dragnea, pentru ca probabil vad si simt cat de mult ii trage in jos. Si ei mai stiu ca in viitor situatia nu poate sa fie decat mai rea.

Liviu Dragnea are de partea sa organizatii slabe, lideri interimari sau fara legitimitate si experienta. Asta nu inseamna ca nu are propria-i constructie in PSD in plina criza.

Caderea lui Dragnea pare, totusi, inevitabila. Mai are seful PSD vreun spatiu de manevra?

Spatiul de manevra i s-a ingustat foarte mult, pentru ca opozitia la Dragnea e acum si in interiorul PSD. Problema de fond e gestiunea politica a guvernarii. Aceasta guvernare nu reuseste sa aiba niciun fel de autoritate si nu vad ce initiativa sau proiect ar putea sa duca la recastigarea agendei publice.

Nici referendumul nu se va vedea, pentru ca insusi Liviu Dragnea obtureaza tema. Orice derapaj la Guvern il deconteaza el, doar e al treilea guvern ales personal. Pesta porcina africana o deconteaza tot el.

Dar, desigur, poate fi un spatiu de manevra la nivelul discursului politic, cu teme false, dezbateri artificiale sau fake news. Tocmai ca sa isi largeasca spatiul de joc.

In toata acesta naratiune a PSD, are Opozitia ceva de facut? Poate capitaliza cumva?

Pentru Opozitie, cu cat Liviu Dragnea ramane in functie, e cu atat mai bine. Opozitia are ocazia sa vina cu un plan concret de guvernare, care sa ia in calcul inclusiv posibilitatea aparitiei unor dificultati economice din cauza modului de gestionare a guvernarii din ultimii ani.

Romania se confrunta cu un amestec incredibil de deficite, stagnare in domenii cheie, ratare de oportunitati si descurajare a investitiilor. Toate sistemele publice resimt acut nevoia de modernizare si acest lucru nu se rezuma la cresterea salariilor.

Cine va fi in stare sa propuna un narativ al modernizarii de tip european, pe intelesul celor multi, va avea o sansa. Modernizarea Romaniei nu devenea atat de importanta daca nu am fi avut o saturatie publica fata de modelul falimentar a la Teleorman.

Modelul Teleorman reproduce in 2018 toate practicile care au tinut Romania pe loc in anii '90: saracie, alocare discretionara a banilor si clientelara a functiilor, reprimarea drepturilor fundamentale, politie politica la vedere. S-a ajuns la un contrast atat de puternic intre ce vrea Liviu Dragnea pentru Romania si ce vor romanii pentru Romania incat Opozitia realmente are o sansa uriasa.

E decizia lor cum o vor fructifica. Sunt patru randuri de alegeri in urmatorii doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Dragnea razboi PSD Firea , #presedinte PSD