Un inalt functionar al statului a dezvaluit la DNA cum se dau HG-uri cu dedicatie pentru baronii PSD

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 20:26
80825 citiri
Un inalt functionar al statului a dezvaluit la DNA cum se dau HG-uri cu dedicatie pentru baronii PSD
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Dezvoltarii ii suna pe subordonatii care avizau proiectele de hotarari de guvern si se interesa de stadiul acestora, in cazul unor judete care erau controlate de lideri ai PSD: Tulcea, Vrancea, Constanta, Teleorman.

Dezvaluirea a fost facuta la DNA de unul dintre sefii Serviciului Avizare Acte Normative din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) . Inaltul functionar a fost audiat ca martor in dosarul Belina, in care au fost trimisi in judecata fostul vicepremier Sevil Shhaideh, fost secretar de stat in cadrul MDRAP, Adrian Ionut Gadea, fost presedinte al CJ Teleorman, si mai multi functionari.

Declaratia acestuia se afla in arhiva dosarului de la Tribunalul Bucuresti.

Practic, totul a pornit in momentul in care procurorii DNA au incercat sa afle cum fostul vicepremier si ministru al Dezvoltarii, Shhaideh Sevil, a initiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare si a prezentat Guvernului pentru aprobare HG 943/2013.

Prin aceasta hotarare, s-a aprobat transmiterea unor parti din Insula Belina si Bratul Pavel catre domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Ulterior, insula a fost inchiriata de Tel Drum si folosita ca loc de relaxare de Liviu Dragnea, potrivit martorilor din dosar.

Ministerul Dezvoltarii a fost condus in acea perioada de Liviu Dragnea (decembrie 2012 - mai 2015) si de Sevil Shhaideh (mai 2015- noiembrie 2015) . Din octombie 2017, ministerul este condus de Paul Stanescu, senator PSD si fost presedinte al CJ Olt.

"Erau cazuri cand ministrul suna"

Seful Serviciului Avizare Acte Normative din MDRAP a explicat la DNA cum erau prioritizate anumite hotarari de guvern.

"Doresc sa mai precizez ca, in functie de conducerea ministerului, erau prioritizate anumite proiecte de hotarari de guvern. In acea perioada, aveau prioritate proiectele initiate de autoritatile locale din Tulcea, Vrancea, Constanta, Teleorman.

Se cunostea faptul ca proiectele care erau initiate de aceste judete trebuie solutionate rapid. Erau cazuri cand ministrul suna si solicita urgentarea procedurii de obtinere a avizelor necesare", a explicat martorul la DNA.

Harta judetelor favorizate de PSD

Exemplele de la Iasi si Bacau

In cazul proiectului pentru HG 943/2013, functionarul nu si-a adus aminte sa fi intervenit cineva in mod special pentru urgentarea procedurii de avizare, "insa avand in vedere ca era initiat de CJ Teleorman a avut prioritate fata de alte proiecte initiate de alte consilii judetene."

"Nu a precizat nimeni in mod expres ca aceste judete au prioritate, insa, de obicei, in cazul proiectelor initiate de aceste judete, in timp foarte scurt de la sosirea in minister a documentatiilor eram intrebati de directorul general care este stadiul proiectului, deoarece se intereseaza ministrul.

Acest lucru nu se intampla pentru proiecte initiate de alte consiliile judetene (cum ar fi Iasi, Bacau) ", a mai declarat inaltul functionar.

Cum se aloca banii

Ministerul Dezvoltarii coordoneaza modul in care sunt impartiti banii de la centru catre primarii si sefii de CJ-uri din teritoriu. Institutia a fost privita ca o pusculita pentru baronii PSD. Declaratiile de martor de la DNA confirma ca au existat mai multe judete favorizate din punct de vedere politic.

De exemplu, la inceputul anului 2017, Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de Sevil Shhaideh, a alocat prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) peste 600 de milioane de lei catre autoritatile din teritoriu. In top cinci al judetelor care au primit bani prin PNLD sunt Olt, Teleorman, Giurgiu, Buzau si Bihor, primele patru fiind fiefuri ale PSD.

Dragnea, nemultumit de functionari

Liviu Dragnea se plangea saptamana trecuta de functionarii din ministere, implicati in procedura de avizare a unor acte, atunci cand a anuntat o viitoare remaniere.

"Sunt foarte multumit de doamna premier. Eu stiu ca este un prim-ministru bun. Stiu ca in fiecare zi demareaza, aproba proiecte, dar din pacate, in unele ministere, unii membri ai Guvernului nu au reusit sa aiba decizia de oportunitate, care este a lor. In unele ministere, in continuare e o problema cu unii functionari care sunt in posturi cheie, care pur si simplu blocheaza sau pur si simplu nu sunt de acord.

Premierul sau SGG poate ar trebui sa publice observatiile care se fac la actele normative. Pana la urma, o decizie politica este facuta praf si cred ca lucrul acesta nu mai trebuie sa continue foarte mult".

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Liviu Dragnea MDRAP, #Sevil Shhaideh MDARP, #ministerul Devoltarii baronii PSD, #barni PSD fonduri , #DNA