Incepe atacul PSD din interior

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 09:40
14385 citiri
Incepe atacul PSD din interior

Au facut valuri zilele acestea criticile neasteptate ale europarlamentarului PSD Corina Cretu la adresa guvernului PSD Dancila, punctate cam in urmatoarele cuvinte, capabile sa te puna pe jar: "avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructua, dar nu avem proiecte".

Mi se pare abominabil sa auzi ca altii se ingrijesc de noi, ca se zbat sa aloce fonduri pentru lucrarile noastre de infrastructura - aici este vorba in primul rand de autostrazi - iar noi nici macar sa nu ne sinchisim de pregatirea proiectelor necesare accesarii fondurilor.

Si asta n-o spune vreun reprezentant al Opozitiei, n-o spun nici cei spre care premierul arata cu degetul acuzandu-i de dezinformare, nici statul paralel. O spune o reprezentanta de seama a partidului aflat la putere, membra a Comisiei Europene, jignita de indolenta unui guvern apatic.

Iar treaba asta nu-i de azi, de ieri. Este veche de cand am aderat la UE. De atunci, numeroasele guverne care s-au succedat, respectiv numerosii ministri ai Transporturilor sau ai "Marilor Proiecte", s-au fandosit si ne-au tot fluturat in fata ecranelor harti brazdate cu linii colorate, reprezentand autostrazile cu care Romania ar fi trebuit sa ajunga pana astazi o tara cu adevarat moderna si europeana.

Cu asemenea infrastructura, puteau creste de-a adevaratelea toate salariile, nu numai cele ale bugetarilor. Cresteau si pensiile pe baza reala, nu pe bani imprumutati.

Ar fi crescut turismul. Minunata natura a Romaniei putea avea darul de a atrage milioane de straini si a-i face dornici sa-si cheltuiasca banii de vacanta pe litoral, in Delta, pe plaiurile bucovinene in obcinele Maramuresului sau pe crestele Carpatilor, numiti de calatorii interbelici "Alpii Romaniei".

De ce nu s-au intamplat toate acestea?

Cauzele pot fi multe, dar imi permit sa punctez cateva:

1. Constructia autostrazilor este o afacere stralucita pentru tara si urmasi, dar nu pentru cei care vor sa se chiverniseasca rapid. Pentru acestia, este stralucita bordurarea strazilor, amenajarea de parcari pe ici, pe colo, impodobirea bulevardelor cu beculete de Anul Nou, ornarea orasului cu iepurasi de Paste si altele de acest fel.

Cu de-astea scoti banii din buzunarul public, ii aduci in buzunarul SRL-urilor si te procopsesti rapid. De pe urma autostrazilor, nu se capatuieste rapid nimeni.

2. Cel mult, se capatuiesc cei care fac studii de fezabilitate, de impact, de eficienta si altele. Nu s-au executat multe autostrazi, din cele brazdate cu linii colorate, dar stau gramada prin dulapuri zeci, sute de studii pe care poate nu le-a citit nimeni, nu le citeste si nici nu le va citi vreodata.

Hai s-o spunem pe-a dreapta: poate au fost facute ca sa fie incasate, nu citite. Ele sunt precum conservele: au termenul de valabilitate strict. Nu le-ai consumat la timp, faci altele. Altele inseamna alti bani, alta factura, alta procopseala, alta capatuiala.

3. O vorba din popor, poate nu tocmai eleganta, dar foarte inteleapta, spune ca un prunc cu mai multe moase ramane nemosit. Numai in ultimii aproape doi ani, dl Dragnea a schimbat trei premieri si tot atatia ministri ai Transporturilor.

Nu apuca unul sa-si suflece manecile, ca venea altul. Cum sa termine el o autostrada, cand nu apuca sa duca la bun sfarsit nici macar studiul de fezabilitate?

4. Pare de necrezut, dar noi nu stim ce vrem. Inainte de '89, era clar, voiam o autostrada in directia Scornicesti si s-a facut, pana la Pitesti. Acum, unii spun ca prioritatea este Pitesti-Sibiu, altii ca e Ploiesti-Brasov. Aiurea! Cea dintai figureaza in programul de guvernare sine die, adica fara niciun termen (pag. 167), iar cea de a doua este inscrisa la pagina 168, cu un termen de te umfla rasul: 2019-2022.

Poftim, lucrarea noastra prioritara are termen nu mai devreme de 2019, cu un an inainte de a-si lua talpasita PSD+ALDE, si nu mai tarziu decat in 2022, adica la doi ani dupa ce talpasita s-a dus, mandatul s-a terminat si asteptam sa vina altii la putere!

Astea-s prioritatile noastre? Recent, Guvernul a aprobat executia in partenierat public-privat a autostrazii "Montana" Targu Mures-Iasi-Ungheni si a autostrazii "Sud" Bucuresti-Craiova-Lugoj, cu derivatie spre Calafat-Bulgaria.

Nu ca as fi malitios, dar imi vine sa ma intreb daca nu cumva asta trece prin Alexandria, cu derivatie spre lacul Belina sau spre Turnu Magurele, unde gurile rele sustin ca Dragnea ar detine un hotel si un restauant, iar gurile bune tac, pentru ca tacerea e de aur, nu-i asa?

5. Guvernul a pus autostrada Tg. Mures-Iasi-Ungheni pe lista prioritatilor, dar iata ce spune tot dna Corina Cretu: "am vazut ca, in sedinta de guvern, Guvernul a anuntat ca doreste sa faca aceasta autostrada pe sistemul parteneriat public-privat. Specialistii nostri nu sunt confortabili cu aceasta abordare, pentru ca inseamna o deprioritizare a investitiei".

Aud? Asadar, "Montana" este prioritara de ochii lumii, ca sa nu observam noi ca urgenta intai este tot Bucuresti-Alexandria, eventual pana la Lugoj, eventual cu ramificatie la Turnu Magurele, daca nu cumva la lacul Belina?

6. Nimeni n-a dat socoteala pentru banii risipiti si - mai ales - pentru timpul pierdut, denuntand contractul Bechtel. Daca partea romana nu renunta la contract, autostrada ar fi fost astazi demult terminata pe intreg traseul: Bucuresti-Targu Mures-Cluj Oradea-Bors.

7. Si, daca tot vorbim de autostrazi, incep sa ma intreb si cu privire la competenta si intelepciunea celor pusi sa ia hotararile. Ramai mut, cand vezi cum au reusit sa dea cu oistea in gard nu numai politrucii nostri, dar si expertii.

Am ajuns sa intrerupem lucrarile pentru ca nu li s-au prevazut cai de trecere a animalelor salbatice sau pentru ca se prabusesc lucrari executate. Chiar nu puteau prevedea spcialistii nostri nimic din toate acestea?

Concluzie

Ma voi intoarce la declaratiile doamnei Corinta Cretu. De cand au aparut in presa, analistii s-au dat in vant sa le comenteze in toate felurile. Unii socot ca isi apara cu ele interesele pesonale, legate de alegerile europarlamentare care urmeaza.

Altora li se pare ca doamnei Cretu pur si simplu i s-a umplut paharul. Adica nu mai suporta sa simta propria ei imagine de la Bruxelles manjita cu noroi de colegii domniei sale din Bucuresti. Ca urmare, a rabufnit: "Din partea noastra exista toata disponibilitatea, dar atata vreme cat nu avem proiecte nu avem ce analiza si nu avem deci ce finanta. Mai simplu de atat nu vad".

La asa ceva, Guvernul, as zice chiar doamna Dancila personal, trebuie sa se hotarasca: este in stare sa faca rapid proiecte de autostrazi sau continua cu proiecte de borduri, beculete si iepurasi, plus parteneriatul public-privat, care poate ar fi excelent, daca partenerii externi s-ar inghesui la poarta noastra, ca sa faca pe banii lor autostrazile noastre.

Eu, unul, nu-i vad nici cu binoclul.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#autostrazi parteneriat public privat, #Corina Cretu fonduri guvern , #Viorica Dancila