Cine sunt "gulerele albe" care pot scapa de condamnarile definitive in baza deciziei CCR

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 10:58
12160 citiri
Cine sunt "gulerele albe" care pot scapa de condamnarile definitive in baza deciziei CCR
Foto: Arhiva Hepta.ro

Decizia CCR care a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, privind modul in care au fost constituite completurile de 5 judecatori, nu ar putea duce la o anulare imediata a sentintelor judecatoresti definitive date de aceste completuri.

In cazul dosarelor aflate pe rolul instantelor, Inalta Curte a tras deja la sorti pe noii membri ai completurilor de 5 judecatori.

In cazul dosarelor solutionate definitiv de aceste completuri, din 2014-prezent, situatia este mai complicata. Este vorba de dosare in care au fost condamnati politicieni celebri, deoarece la acest complet ajungeau doar cazurile in care erau judecati ministri, parlamentari, inalti demnitari, generali sau magistrati-sefi.

"Completurile de 5 judecatori au solutionat sub 1% din cauzele din justitie. Dar este vorba doar de dosarele grele. Cele mai cunoscute cazuri sunt cele ale lui Adrian Nastase, Liviu Dragnea, Elena Udrea etc", a explicat un magistrat pentru Ziare.com.

Grebla: Exista o cale de atac

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebla, cel care a reprezentat Executivul la sedinta de miercuri de la CCR, a explicat pentru Mediafax care ar fi pasii.

"Dupa ce va aparea in Monitorul Oficial decizia Curtii, sunt caile prevazute de lege, revizuire, contestatie in anulare, nu pot sa dau acum o opinie general valabila, prin care cei care au fost judecati in apel de catre un complet de 5 judecatori format cu nerespectarea art.32 din Legea 304 au la indemana aceasta cale de atac pentru a reforma deciziile, pentru ca nerespectarea compunerii completurilor de judecata este sanctionata cu nulitatea absoluta", a declarat Toni Grebla, intrebat ce inseamna concret decizia CCR privind formarea completelor de 5 judecatori de la ICCJ.

Revizuirea, exclusa

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca in baza deciziei CCR ar putea fi deschise mai multe cai de atac extraordinare prin care sa conteste modul in care s-au judecat procesele in faza de apel.

"Revizuirea, ca o cale de atac extraordinara, nu este posibila, deoarece in acest caz nu este vorba de o exceptie de neconstitutionalitate solutionata de CCR. CCR a judecat in acest caz un conflict intre puteri", au explicat sursele citate.

Merge contestatia in anulare

Intr-o postare despre decizia CCR, judecatorul Cristi Danilet a aratat ca "Exista un caz de contestatie in anulare cand instanta nu a fost compusa potrivit legii (art. 426 lit.d. Cpp), ceea ce presupune anularea ultimei hotarari si reluarea procedurii doar din calea de atac". "Trebuie de vazut motivarea CCR, dar ma indoiesc ca ar putea fi folosita pentru contestatie in anulare", arata judecatorul.

Articolul 426. Cazurile de contestatie in anulare

Impotriva hotararilor penale definitive se poate face contestatie in anulare in urmatoarele cazuri:

d) cand instanta de apel nu a fost compusa potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;

Exista o limitare de timp!

Apare insa o problema, pentru a putea face aceasta contestatie. Exista un termen in care poate fi introdusa aceasta contestatie in anulare: 30 de zile de la data comunicarii deciziei instantei.

Articolul 428. Termenul de introducere a contestatiei in anulare

(1) Contestatia in anulare pentru motivele prevazute la art. 426 lit. a) si c)-h) poate fi introdusa in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei instantei de apel.

Sentintele din 2018 ar putea fi contestate

Avocatul Toni Neacsu, fost judecator la Tribunalul Vrancea, cel care a reprezentat-o pe Bombonica Prodana in dosarul Angajarilor fictive la DGASPC Teleorman, a trimis la CCR o opinie prin care cerea constatarea conflictului constitutional intre puteri.

Neacsu a fost condamnat in martie 2015 de un complet de 5 judecatori la 1 an inchisoare cu suspendare, intr-un dosar in care era acuzat ca in perioada in care a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a incasat nejustificat salariu si diurna in valoare de aproape 67.000 de lei.

Intr-o postare pe Facebook, Neacsu arata ca acolo unde hotararea completului de 5 nu a fost motivata si comunicata partii este deschisa calea contestatiei in anulare, "iar rejudecarea apelului este aproape o certitudine".

"Asta inseamna cam toate hotararile pronuntate anul asta, avand in vedere ritmul de redactare a hotararilor la completele de 5", a scris Neacsu.

Dosare grele nemotivate

In acest moment, completul de 5 judecatori nu a motivat unele decizii definitive de condamnare in cazul unor persoane mediatizate, printre acestea fiind cazurile: Elena Udrea (Gala Bute), fosta sefa DIICOT, Alina Bica, milionarul Horia Simu sau fostul ministru Dan Sova (CET Govora).

Potrivit avocatului Toni Neacsu, pentru celalalte hotarari, in materia contestatiei in anulare "exista interpretari interesante ale CCR cu privire la limitarea accesului la justitie prin instituirea unor termene care curg de la comunicarea hotararilor, iar nu de la momentul de la care ai luat cunostinta de situatia care justifica cazul de contestatie in anulare".

De unde vine "salvarea" pentru infractori

In cazul celorlalti ministri sau parlamentari condamnati definitiv, a caror motivare a fost redactata deja, acestia nu mai pot face contestatie in anulare. Asa cum este si cazul lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu suspendare, in aprilie 2016, in Dosarul Referendumul.

Ziare.com a scris ca, in motivarea deciziei date de CCR, raportorul din acest caz, Maya Teodoroiu, ar putea recomanda Parlamentului sa gaseasca o cale de remediere. Acesta ar putea fi o varianta.

In acest moment, Comisia parlamentara pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, condusa de deputatul PSD, Florin Iordache, discuta despre modificarea Codului de Procedura Penala.

Astfel, Parlamentul ar putea schimba, prin lege, modul in care se pot face contestatiile in anulare.

Nu in ultimul rand, Curtea Constitutionala are spre solutionare in acest moment trei exceptii care privesc cele doua articole din Codul de Procedura Penala: 426 si 427. Exceptiile au fost ridicate in instante din tara in mai 2017, noiembrie 2017 si mai 2018.

Toate aceste dosare sunt in faza de raport si urmeaza sa fie solutionate de Curtea Constitutionala. O admitere a unei exceptii poate modifica aceste prevederi.

Sursa: Portalul Curtii Constitutionale

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Liviu Dragnea condamnare, #CCR Liviu Dragnea, #coruptie Liviu Dragnea, #CCR infractori, #marii infractori , #condamnat