Ce urmeaza pentru regimul Dragnea, in timp ce Occidentul tace, acoperindu-se de vina si rusine

Luni, 23 Iulie 2018, ora 16:07
13183 citiri
Ce urmeaza pentru regimul Dragnea, in timp ce Occidentul tace, acoperindu-se de vina si rusine
Foto: Arhiva PSD

Regimul Dragnea isi vede franate ambitiile dictatoriale? Asa pare, dupa ce n-au putut fi impuse ordonante de urgenta pe Codurile Penale, amnistie si gratiere. Dar aparentele mai si insala. Viitorul Romaniei arata sumbru.

Se felicita unii observatori in legatura cu aparenta incapacitate a regimului Dragnea de a-si satisface pe deplin ambitiile de modificare grabnica si radicala a situatiei juridice a liderului infractor al PSD. In realitate, multi romani, adusi la disperare de nefacutele coalitiei PSD-ALDE-UDMR, se arata dispusi sa se imbete cu apa rece pentru a nu-si pierde toate sperantele.

Nu sunt bune nici autoamagirea, nici iluzionarea altora, dar nici ca oamenii sa se lase cuprinsi de fatalism si deznadejde. Toate sunt la indemana, dar pernicioase. Realitatea se cere abordata asa cum e.

Regimul Dragnea a reusit mult mai mult

Si realitatea este ca, intr-un an si jumatate, regimul Dragnea a reusit mult mai mult decat parea ca va putea cand au iesit in strada sute de mii de oameni.

Intre timp a izbutit sa puna pe butuci statul de drept, politizand Justitia pe cale legala si, aparent, constitutionala. Beneficiind de ajutorul Partidului, al Parlamentului, al Guvernului si, nu in ultimul rand, cu sprijinul neprecupetit al CCR, i-a facut, ori promite sa-i faca scapati pe marii corupti de pericolul urmaririi, judecarii si condamnarii lor.

In timp ce devoalarea darii si luarii de mita, a abuzurilor in serviciu si a traficului de influenta bat pasul pe loc, iar regimul se debaraseaza de reperele luptei cu marea coruptie, precum Laura Codruta Kovesi, statul de drept se intorce la stadiul de stat feudal, in care oligarhia PSD-ista si acolitii ei se bucura de privilegii enorme, in timp ce societatea romaneasca, critica si democratica, pana de curand, e pe cale sa se vada tot mai nivelata, dezarmata si cumintita.

Pe acest fundal, regimul isi poate permite un respiro si degajarea impresiei, demobilizand Opozitia, ca ar fi fost franat. Ca, in procesul legislativ, ar tine chipurile seama de principii, obiectii si impedimente democratice.

Frica de a ajunge in menghina politica a ministrului Justitiei

Net mai rau ii pica refuzul covarsitoarei majoritati a procurorilor DNA de a avansa cereri de inlocuire a fostei lor sefe. Acest refuz pare alarmant. In fapt, e incurajator. Pare alarmant, pentru ca documenteaza frica multora de a ajunge in menghina politica a ministrului Justitiei si de a fi inghititi de regimul Dragnea.

Ceea ce ilustreaza cat de ingrijorator de departe a ajuns acest regim pe calea desfiintarii statului de drept. Din unghiul meu e, insa, mai degraba incurajator.

Caci, desi ceea ce pare a fi greva neoficiala a magistratilor s-a vazut sparta intr-un tarziu, luni dimineata, de cererea de avansare inaintata de o procuroare cu veleitati, refuzul colegilor ei de a ocupa locul lasat vacant de Kovesi transmite un mesaj reconfortant.

Si-anume, ca magistratii DNA inca n-au capotat. Ca nu admit sa se lase transformati in complicii desfiintarii independentei procurorilor si in cozile de topor ale unui regim politizand Justitia, deci al faradelegii si al statului stramb.

Inutil de subliniat ce puternic efect decredibilizator poate avea asupra regimului PSD-ist, pe langa campania de extraordinar succes #FaraPenali, acest gest al procurorilor, de mare clasa si fara precedent, in peisajul romanesc.

Ca, in revansa, vor continua sicanele la adresa unor magistrati care si-au demonstrat lipsa de propensiune pentru obedienta politica, precum procurorul Alexandra Lancranjan, judecatorul Bogdan Mateescu, ori sefa ICCJ, Cristina Tarcea, era de asteptat.

Fiindca, spre a parafraza un celebru oligarh infractor securist, stie ca nu detine puterea cine nu controleaza si Justitia. Ca atare, sistemului i se pare decisiv sa disciplineze magistrati ce instrumenteaza, ca Alexandra Lancranjan, dosarul Tel Drum in care e implicat Dragnea. Sau care, precum Cristina Tarcea, dau semne ca au inteles ce-a insemnat, pentru Justitie, revocarea sefei DNA.

Dragnea promite marea cu sarea

Ca vrednic colportor al inventiei statului paralel, regimul PSD-ist isi deruleaza deci actiunile tactice in paralel. Intimidarii Justitiei ii anexeaza manevre politice de lingusire si prostire a alegatorilor.

Constient ca demersurile pro-domo ale liderului sau infractor, menite sa-l scape de gratii pe Liviu Dragnea, au discreditat grav partidul, risipindu-i o parte substantiala din electorat, PSD actioneaza cum l-a invatat fostul lider al PCR in ultima sa faza. Promite marea cu sarea. Caci poate mai tine. Atata doar ca, altfel decat Ceausescu in ultima sa cuvantare, in care seful PCR a avut proasta inspiratie sa promita doar o suta de lei in plus la salariu, Dragnea, mai abil, vantura perspectiva imprecisa, gogonata, dar elastica, a unor "salarii mai mari" si "pensionari cu venit decent".

Ar putea prinde asemenea fagaduieli lipsite, probabil, de orice acoperire, de tipul celor sistematic avansate, in scop electoral, de PSD? Evident. Daca oamenii, inclusiv unii educati, n-ar crede in sanse fanteziste nu s-ar risipi considerabile averi pe loterii si pariuri imposibil de castigat.

Multe depind, desigur, de capacitatea Opozitiei de a prinde cheag, de a se uni si de a reactiona eficient, cu ajutorul societatii civile, la nefacutele regimului, eventual prin intermediul unor partide ca USR, ori gruparea Ciolos, mai dinamice si mai curajoase, deci mai promitatoare decat PNL.

Nici restul lumii nu o duce prea bine

Descurajeaza in schimb contextul international si precedentele istorice. Mare parte din Europa a pornit-o pe calea unei accelerate putinizari si erdoganizari. Iar tarile latino-americane furnizeaza prin Cuba, Nicaragua, Venezuela si Bolivia tot atatea exemple persuasive ale dificultatii dislocarii unor dictaturi populist-nationaliste de stanga odata instalat ori reinstalat national-comunismul.

Pe care-l practica si PSD. E lesne de anticipat ca va invata de la regimurile de extrema stanga de peste ocean. Care se prevaleaza in corpore de aceeasi ipocrizie si de aceeasi propaganda anti-occidentala.

Atacati la baioneta de un agitprop contondent, pe baza de conspirationism si de lozinci echivalente "statului paralel", ca prezumtivi "agenti" ai "multinationalelor", ai capitalismului si "colonizatorilor", adeptii democratiei se vad combatuti, simultan, in America Latina si cu politii politice eficiente si cu trupe paramilitare de maxima cruzime.

In rastimp, orbit de progresism si grevat de populism de dreapta, invariabil putinist, Occidentul tace, acoperindu-se de vina si rusine.

Petre M. Iancu

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Dragnea procurori pensii , #PSD