Ce arata proiectele PSD privind defaimarea tarii: Inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda de pana la 60.000 de lei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 15 Martie 2018, ora 08:02
9435 citiri
Ce arata proiectele PSD privind defaimarea tarii: Inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda de pana la 60.000 de lei
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Un proiect de modificare a Codului Penal care se afla in acest moment pe rolul Comisiei juridice din Camera Deputatilor ar putea fi pus in discutie pentru a sanctiona faptele de defaimare a tarii. Acesta prevede reincriminarea infractiunii, care ar fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Un alt proiect legislativ, initiat de Liviu Dragnea in 2015, dar care s-a blocat in Camera Deputatilor, ar putea fi reactivat pentru a sanctiona contraventional defaimarea. Actul stabilea amenzi care puteau ajunge la 30.000 de lei - in cazul unei persoane sau 60.000 de lei - in cazul unui grup social.

Discutiile despre defaimare au revenit in spatiul public dupa ce liderul PSD a spus ca cei care fac astfel de declaratii trebuie sa raspunda si ca a discutat cu colegii sai din PSD pentru a lucra la o lege.

PSD nu a anuntat ce forma va imbraca viitorul proiect legislativ. Analiza Ziare.com este in cazul celor doua proiecte care se afla deja in Parlament.

Primul proiect: Inchisoare de la 6 luni la 3 ani

In martie 2016, 60 deputati si senatori (PSD, ALDE, UNPR si deputatul PNL Traian Dobrinescu) au depus un proiect de lege pentru completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal.

Proiectul avea un singur articol care privea introducerea unei noi infractiuni in Codul Penal: "Defaimarea tarii sau a natiunii". "Manifestarile publice savarsite cu intentia de a defaima tara sau natiunea romana se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi".

Adoptata tacit in Senat

In martie 2016, proiectul a fost inaintat Senatului. El a fost adoptat tacit pe 1 noiembrie 2016, ca urmare a depasirii termenului de adoptare. Pe 7 noiembrie 2016, proiectul a fost prezentat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si a fost inregistrat pentru dezbatere. Biroul a respins procedura de urgenta a adoptarii care fusese solicitata de initiatori.

Proiectul a fost trimis in noiembrie 2016 la comisii. Pe 15 februarie 2017, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a hotarat, cu unanimitate de voturi, sa ii acorde vot negativ. In acest moment, proiectul asteapta un aviz de la Comisia Juridica.

Fisa completa a proiectului pe site-ul Camerei Deputatilor.

Ce spun initiatorii

Potrivit expunerii de motive, dezincriminarea acestei infractiuni in anul 2006 s-ar fi dovedit falimentara, odata cu "escaladarea actelor reprobabile ce au avut loc in anumite parti ale tarii, unde au fost spanzurate simbolic personaje istorice, unde au fost date jos cu forta de pe cladirile oficiale drapele nationale, unde drapelele au fost inlocuite de Ziua Nationala a Romaniei cu steaguri negre".

Initiatorii arata ca scoaterea in afara ilicitului penal a infractiunii de "defaimare a tarii sau a natiunii" nu ar fi avut niciun fundament real, atata vreme cat in Constitutie se arata la articolul privind libertatea de exprimare ca: "sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri".

Parlamentarii aratau ca cei care savarsesc acte anticonstitutionale risca doar "o banala amenda contraventionala, transformand astfel dispozitiile constitutionale in simple obligatii facultative".

Al doilea proiect: Propunerea lui Dragnea

Pe 17 februarie 2016, Liviu Dragnea a primit o lovitura neasteptata in Camera Deputatilor. Proiectul initiat de acesta a picat dupa ce nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru ca o lege organica sa fie considerata aprobata, fiind astfel respins.

Inca de atunci, Dragnea anunta ca o sa reia acesta lege sub o noua forma, dar cu un continut similar. Cel mai probabil, viitoarea initiativa PSD privind defaimarea va fi inspirata din acest proiect.

Fisa completa a proiectului pe site-ul Camerei Deputatilor.

Sanctiunile

Proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup il are ca initiator pe Liviu Dragnea.

Proiectul prevede ca defaimarea sociala sa fie sanctionata cu amenda de la 1.000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 lei daca vizeaza un grup social.

Potrivit textului legii, defaimarea sociala este: "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartanentei sale la un anumit grup social".

"Spiritul legii nu a fost de a proteja in vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care intr-adevar poate aparea, ca cineva vreodata sa foloseasca aceasta prevedere pentru a-si proteja partidul sau actiunile, aceasta notiune va fi scoasa din lege", a declarat Dragnea la vremea respectiva.

"N-a fost gandita nici pe departe ca un mijloc de cenzura, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare si respectul reciproc si demnitatea umana. Exista posibilitatea ca in perioada urmatoare sa apara in lume foarte multe tensiuni si foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare si la noi acest risc", spunea liderul PSD.

A picat la limita

Plenul Senatului a adoptat pe 7 octombrie 2015 proiectul lui Liviu Dragnea. Dupa cum am aratat, Camera Deputatilor a respins acest proiect, pentru adoptare fiind nevoie de jumatate plus 1 din numarul celor prezenti, iar acest prag nu fusese atins.

"Prezenta in sala - 315, voturi pentru - 152, impotriva - 105, abtineri - 24. In consecinta, legea nu a trecut", a anuntat Florin Iordache.

Avertismentele lui Liviu Dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit recent despre o lege privind defaimarea in doua ocazii, la congresul extraordinar al PSD si intr-o emisiune la Romania TV.

"Defaimarea propriei tari este o fapta foarte grava, care expune Romania la riscuri, la sanctiuni, la intarzieri si la pierderea unor avantaje... Suveranitatea Romaniei este mai pretioasa decat orice lupta interna pentru putere, decat orice mic interes local si de aceea este nevoie sa o protejam si o vom proteja prin legi explicite, dezbatute si votate in Parlament", declara sambata politicianul la congres.

Luni seara, la Romania TV, Dragnea a adus noi precizari: "Am vorbit cu mai multi colegi si am convenit sa lucram la o lege care sa reglementeze sau sa dea posibilitatea statului roman, tarii in ansamblu, sa poata sanctiona acest lucru, pentru ca acesti oameni, gen Monica Macovei si alti europarlamentari, care mint despre propria tara, care defaimeaza propria tara, aduc foarte multe deservicii. Noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect si nu castigam nimic in schimb."

Propunerea de retragere a cetateniei

Adrian Solomon, deputat PSD, a declarat marti ca sanctiunile pot merge pana la retragerea cetateniei. "Depinde de gravitatea lor, lucrurile pot merge pana la retragerea cetateniei. Se vorbeste si in Constitutie despre lucrul acesta. Nu este o lege care sa puna in aplicare prevederile constitutionale, dar cred ca un cetatean de buna credinta nu poate sa defaimeze tara", a declarat Adrian Solomon, citat de Mediafax.

Intrebat ce reprezinta daca un cetatean vorbeste la Bruxelles despre ce se intampla in tara, Solomon a raspuns: "Daca un cetatean transmite la Bruxelles fake news-uri este defaimare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Liviu Dragnea defaimare comunism, #PSD defaimare, #Adrian Solomon defaimare , #presedinte PSD