Cat mai rezista Liviu Dragnea? Frica, singura arma care i-a mai ramas

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 19:46
19811 citiri
Cat mai rezista Liviu Dragnea? Frica, singura arma care i-a mai ramas
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele PSD a supravietuit sedintei Comitetului National Executiv, obtinand sustinerea majoritatii membrilor acestui organism. Dar cu ce pret?

Aceasta incercare e una care i-a stirbit din autoritate, in primul rand pentru ca a fost contestat public de mai multi lideri ai partidului, printre care Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, in al doilea rand, pentru ca la nivelul PSD s-a conturat un nucleu care i se opune in continuare, chiar si dupa votul din CEx, si care ii cere sa paraseasca pozitia de presedinte al PSD.

Trebuie remarcat faptul ca premierul Viorica Dancila nu a facut nicio declaratie publica de sustinere a lui Liviu Dragnea de la inceputul crizei.

Opozitia din partid ii ofera premierului Dancila posibilitatea de a scapa din stransoare

Aparitia acestei grupari formata din contestatari ai presedintelui PSD ii ofera premierului Dancila un grad mai mare de libertate in raport cu Liviu Dragnea.

Dupa sedinta CEx de vineri, liderul PSD are mai multa nevoie de sustinerea premierului pentru a ramane la conducerea partidului decat are nevoie Viorica Dancila pentru a ramane premier, iar aceasta schimbare de forte va avea efecte asupra relatiei dintre presedintele PSD si premier.

"Viorica Dancila va analiza si va evalua ministrii", a declarat Liviu Dragnea reprezentantilor presei la sfarsitul intalnirii din Biroul Permanent National al PSD, organism de conducere format din liderii formatiunii - presedinte, vicepresedinti si conducatorii organizatiilor de femei, tineret etc.

Premierul Romaniei nu a facut nici de aceasta data vreo declaratie, desi, dupa terminarea sedintei Biroului Permanent, l-a insotit pe Liviu Dragnea la intalnirea cu jurnalistii. Tacerea impusa, gestul de la final al lui Liviu Dragnea, care a luat-o pe sus pe Viorica Dancila din fata presei, sunt semne ca tensiunile din PSD sunt departe de a se calma.

Un partid pe tobogan care nu mai are multe solutii

"Lucrurile stau exact cum le vedem. Publicul PSD+ALDE e de fapt foarte mic, extrem de imputinat de guvernare si nu mai poate sustine o candidatura solida de tur doi (la alegerile prezidentiale - n.red.) . Nici macar in turul unu situatia nu e foarte solida. De exemplu, o candidatura comuna USR + MRI i-ar pune probleme lui Tariceanu, riscand sa transforme turul doi intr-o batalie Iohannis vs. Kovesi (ceea ce pare realmente incredibil) ", a scris sociologul Barbu Mateescu pe blogul sau, analizand sondajul realizat la cererea PSD si care a fost discutat pe larg in sedinta CEx de vineri.

Gabriela Firea il contesta in continuare pe Liviu Dragnea si cauta sa-si consolideze pozitia in partid - Foto: Hepta.ro

Aceasta situatie creata de cei doi ani de guvernare PSD nu poate ramane fara urmari la nivelul conducerii, mai ales ca opozantii lui Liviu Dragnea n-au depus armele:

"Au fost 25 de semnaturi pe declaratia comuna, la intalnirea de dimineata (vineri - n.red.) au fost 17, in sedinta au ramas 11 si o abtinere. Trebuie sa-i intrebati pe dumnealor, eu cred ca inainte de orice trebuie sa fim demni (...) Normal ca am fost surprinsa, dar asa e viata politica", a declarat Gabriela Firea, comentand sustinerea pentru scrisoarea adresata liderului PSD inainte de CEx.

In CEx, Liviu Dragnea nu avea cum sa piarda, dar a aratat multa slabiciune

In cea mai optimista situatie, chiar daca ar fi ramas 25 de sustinatori, acestia nu reuseau sa aiba o majoritate in Comitetul Executiv, acest organism fiind format din 68 de lideri ai partidului si presedinti de filiala.

Cei mai multi au renuntat pentru a mai obtine cateva avantaje pe ultima suta de metri. Liviu Dragnea a negociat intens si a promis functii si acces la fonduri publice pentru reprezentantii PSD, daca-l sustin in continuare.

"PSD este un partid de tip mafiotic-leninist... Functioneaza ca un corp omogen, minoritatile se supun majoritatii, boss-ul dicteaza, cei care misca-n front sunt imediat admonestati, urechiati, adusi cu picioarele pe pamant... Puterea acestuia este puterea sefului de banda, de trib, de haita. Iar prada se numeste Romania...", a scris politologul Vladimir Tismaneanu pe pagina sa de Facebook, comentand supravietuirea lui Liviu Dragnea dupa tensionata sedinta de vineri.

Majoritatea PSD-ALDE, o necunoscuta in Parlament

La nivelul Parlamentului, e greu de spus daca PSD-ALDE mai are majoritate. UDMR a cerut public demisia ministrului Educatiei, Valentin Popa, semnaland ca nu va mai vota alaturi de PSD pana cand nu va avea loc o remaniere guvernamentala.

Erodarea PSD e accelerata, iar fosti membri ai partidului descriu acest proces ca fiind unul imposibil de oprit fara o schimbare a liderului, Liviu Dragnea fiind compromis atat de condamnarile penale, cat si de reactiile haotice, cu accente halucinante, din ultimul timp.

"Cred ca vineri, dupa CEx-ul PSD, modelul conducerii unipersonale in politica romaneasca a devenit istorie. Daca a fost nevoie de opt ore pentru a discuta o chestiune care se putea transa foarte rapid (demisia sau nu a liderului partidului) inseamna ca exista dileme serioase privind viitorul leadership-ului PSD.

Scorul acestei sedinte a fost prezentat ca un succes zdrobitor, insa o privire rece, de ansamblu, arata altceva. Acum trei saptamani, la Neptun, existau doar doua voci care contestau liderul. Vineri, au fost 10-12 plus - foarte important - aproximativ 20 de membri CEx care au evitat sa-si arate in mod explicit sprijinul fata de actuala conducere PSD.

La urmatoarea sedinta am putea asista la o confirmare a faptului ca resursele de credibilitate politica ale domnului Liviu Dragnea s-au epuizat si in interiorul partidului, nu numai in exterior - unde este cotat cu sub 4% incredere", a descris Remus Pricopie, fost membru PSD si ministrul Educatiei in Guvernul Ponta.

Ce sanse sunt ca Liviu Dragnea sa piarda sefia Camerei Deputatilor?

In Parlament, in aceste zile, sunt incercari de a crea o noua majoritate care are ca prim obiectiv schimbarea lui Liviu Dragnea din pozitia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Victor Ponta, liderul Pro Romania, a depus un amendament de schimbare a regulamentului pentru a da cale libera unui vot impotriva liderului PSD.

"E nevoie de 10-15 voturi ale deputatilor din PSD, pentru a reusi in acest demers. Daca se alatura fortelor din Opozitie, schimbarea lui Liviu Dragnea va avea sanse de reusita", a declarat fostul prim-ministru.

Conform actualului regulament al Camerei Deputatilor, propunerea de revocare a presedintelui poate fi facuta de liderul grupului parlamentar care a facut nominalizarea. Deputatul Daniel Suciu, 32 de ani, Bistrita-Nasaud, o filiala judeteana care l-a sustinut pe Liviu Dragnea, conduce grupul PSD din Camera Deputatilor.

In aceste zile, presedintele PSD are inamici puternici atat in interiorul partidului, cat si in afara lui, iar cel mai important instrument cu ajutorul caruia se mentine la putere este inocularea fricii printre liderii PSD ca ar putea pierde guvernarea si, odata cu ea, accesul la sursele de bani publici.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dragnea PSD criza, #Dragnea Firea PSD, #Dragnea schimbare Camera Deputatilor, #Dragnea condamnat penal , #presedinte PSD