Brasoavele guvernarii Dragnea-Dancila-Valcov si ale altora ca ei

Luni, 18 Februarie 2019, ora 18:22
8944 citiri
Brasoavele guvernarii Dragnea-Dancila-Valcov si ale altora ca ei

La mai bine de doi ani de cand PSD a preluat guvernarea, romanul se intreaba pe buna dreptate: eu i-am votat, dar cu ce m-am ales? Mai seamana ceea ce fac guvernantii cu promisiunile din 2016? S-a tinut Liviu Dragnea de angajament? Dar partidul?

Raspunsul il vedem cu totii, este in jurul nostru, pe masa noastra, in buzunarul nostru si se afla la butoanele tarii, manuite de o doamna care nu stie unde i-a aterizat avionul, ajutata de un condamnat la ani de temnita (in prima instanta), si condusa de alt condamnat, care tocmai modifica legile, ca sa scape de zdup.

Fireste, aceasta realitate nu figura in programul de guvernare, unde in peisaj nu curgeau decat rauri de lapte si miere, din care trebuia sa ne servim cu polonicul. Daca te gandesti ce a figurat in program si unde am ajuns, te infiori. S-a mai scris despre unele dintre acestea, dar imi permit sa le mai punctez o data, pentru ca mereu apar aspecte noi.

Gogoasa cu cresterea salariilor

I-am spus gogoasa, pentru ca programul de guvernare trambita cresterea salariilor, nu cresterea salariilor la bugetari. Este drept ca asta ar trebui sa rezulte de la sine, dar omul de rand, electorul de la urna, s-a lasat usor pacalit: in naivitatea lui, a crezut ca promisiunile lui Dragnea sunt altfel decat ale altora, care promiteau si ei tot marea cu sarea.

Dublarea salariului bugetarilor urma sa se faca esalonat, cate 25% in fiecare an. Dar in 2018, dupa ingineria financiara numita "trecerea contributiilor de la angajator la angajat", acesta s-a ales cu exact 4%. Pacaleala ordinara.

Prin trecerea contributiilor de la angajator la angajat, multi salariati din mediul privat s-au vazut cu salariul micsorat, statul neputandu-i obliga pe angajatori sa mareasca salariul brut. Unele surse sindicale estimau cifra pagubitilor la 600.000 de angajati. Cat populatia a doua municipii mari.

Apoi, o buna parte din cresterea salariala aplicata bugetarilor se pierde prin inflatie, prin devalorizarea monedei nationale si prin necunoasterea legilor economiei de piata de catre economistii Guvernului. Un program intocmit competent trebuia sa fi prevazut ca masurile din program vor actiona dur asupra unor indicatori precum ROBOR, vor nemultumi investitorii privati si ii vor goni pe cei straini.

Palavra cu cresterea pensiilor

Majorarea anuala a pensiilor a fost practicata cu mult inainte de venirea la putere a coalitiei PSD+ALDE, era prevazuta prin lege si se aplica totdeauna de la 1 ianuarie. In afara de aceasta, mai aparea uneori o majorare in timpul anului, reglementata de asemenea, prin lege.

Ultima majorare la inceput de an s-a aplicat la 1 ianuarie 2017, ca urmare a hotararii Guvernului Ciolos, luata in decembrie anterior, cand a emis o ordonanta in acest sens.

In continuare, programul de guvernare Dragnea-Olguta-Valcov a mutat data majorarii pensiilor de la 1 ianuarie la 1 iulie. Asa s-a aplicat in 2018. Pensionarii au ramas pacaliti cu 6 luni. Noua lege a bugetului muta din nou majorarea la 1 septembrie 2019, pacalind pensionarii cu inca doua luni.

Colac peste pupaza, pensionarii mai sunt pacaliti si dupa ce inflatia le inghite cam toata "majorarea" si, una peste alta, ies foarte aproape de zero.

Tot casa de pensii plateste modestele drepturi ale victimelor razboiului (dizlocati, evacuati din teritoriile cedate, victimele din "trenul mortii", victimele inchisorilor comuniste si altii de acest fel) . Toate drepturile lor au ramas inghetate la nivelul lui decembrie 2018, iar bugetul pe 2019 nu prevede nicio crestere.

Si alocatiile pentru copii ar fi avut aceeasi soarta, daca nu intervenea amendamentul liberal, pe care Liviu Dragnea l-a taxat cu cinism "demagogic", fara sa precizeze de partea cui sta demagogia.

In plus, trecerea unor beneficiari de la categoria "pensionari" la cea de "asistati social" s-a facut cu scopul evident de a stoarce niste bani din veniturile celor mai defavorizate categorii ale societatii.

Programul de guvernare, pe baza caruia a castigat PSD alegerile, nu prevedea asa ceva.

Brasoava cu cele "102 taxe si impozite desfiintate"

Minciunica a fost necesara in campanie, dar naivitatea ageamiilor care au nascocit programul a inceput sa iasa la iveala la scurt timp dupa preluarea puterii, cand guvernantii au avut doar doua alternative: ori sa revina asupra taxelor desfiintate, acoperindu-se de ridicol, ori sa infiinteze altele noi, in locul lor, acoperindu-se de rusine.

Au preferat-o pe aceasta din urma. Dar n-au scapat nici de rusine, nici de ridicol. Mai tineti minte de "impozitul pe gospodarie"? A fost o gluma proasta! Dar "impozitul pe venitul global"? O gluma si mai proasta! Nu mai vorbesc despre accize introduse dupa ce tocmai s-au redus... accizele!

Fireste ca, la asemenea topaiala, presedintele Iohannis intreba cu toata seriozitatea: voi aveti bani pentru salarii si pensii? Raspunsul a fost ritos: o-ho-ho, suntem plini de bani! Dar, de plini ce erau, au trebuit sa faca anul trecut doua rectificari bugetare, tocmai pentru plata salariilor.

Anul acesta, pentru a umple golul creat in buget si cu cele "102 taxe si impozite desfiintate", si cu majorarea salariilor si pensiilor "pentru care sunt bani", apare celebra Ordonanta 114, a "lacomiei", care declanseaza un scandal fara precedent, prea recent ca sa mai intru in detalii.

E destul sa amintesc de replicile usturatoare ale BNR la adresa competentei economistilor din Guvern, dar si recenta ciorovaiala intre membrii coalitiei PSD-ALDE, acestia din urma contestand ordonanta.

Nu cred i-a venit prea comod ministrului de Finante, cand a simtit palma administrata in public de catre seful ALDE: "Ii dau un sfat domnului Teodorovici sa isi tina parerile pentru el in ceea ce priveste Ministerul Energiei, pentru ca nu cunoaste cum functioneaza".

Investitiile - niste cai verzi pe pereti

Nimic din program nu se incadreaza mai bine in categoria cailor verzi pe pereti decat investitiile. Circa zero kilometri de autostrada in primul an de guvernare, circa 60 km raspanditi in 7 tronsoane prin tara, in al doilea an, iar acum, in anul al treilea, te umfla rasul, cand auzi cum isi justifica doamna Dancila esecul:

"Stiti foarte bine ca au fost cauze obiective. Stiti foarte bine ca nu s-a dat acord de mediu, pentru ca erau pesteri cu lilieci ..."

Haide, doamna prim ministru, nu ne luati de prosti. Vreti sa spuneti ca, daca nu apareau liliecii, erau terminate autostrazile conform programului? Liliecii sunt o raritate, destule tronsoane nu erau in calea liliecilor, ursilor sau veveritelor, dar tot n-au fost terminate! Deci acesta nu este motiv, ci pretext!

Si, apoi, misuna cumva liliecii in Bucuresti, pe tronsonul Drumul Taberei-Eroilor al liniei de metrou M5? Nici vorba de lilieci, tronsonul trebuia dat in functiune demult, dar a ramas cam abandonat din motive pe care mie - in naivitatea mea - imi vine sa banuiesc ca nici macar nu le intelegeti.

Dar spitalele? Conform programului de guvernare, trebuiau sa fie cel putin incepute 8 spitale regionale in tara si unul republican in Bucuresti. Aud? Ati pus piatra de fundatie la vreunul? Ati depasit faza eliberarii amplasamentului? Sau sunteti tot la faza studiilor de fezabilitate, cele care se elaboreaza in birou, se platesc bine, expira dupa un timp si trebuie facute altele?

Dar canalul Bucuresti-Dunare cu superbul port bucurestean, pentru care ati calatorit in Orient si v-ati intors cu promisiuna ca partenerii arabi vor veni in Bucuresti la inceputul lunii noiembrie? A venit vreun arab? Iar daca nu a venit, ati informat opinia publica despre ce a intervenit? Te pomenesti ca au aparut liliecii in calea arabilor si i-au intors din drum.

Stabilitatea celor trei guvernari

Programul de guvernare initial promitea o guvernare coerenta, stabila si responsabila. Cum poate fi coerent un guvern caruia i se schimba trei premieri in doi ani? Ce fel de stabilitate este asta, cand ministrii sunt evaluati non-stop, schimbati, remaniati, inlocuiti? Cum poate fi responsabil un demnitar cand stie ca nu poate lua altfel de masuri decat cele pe care i le dicteaza un altul?

Dar, cel mai grav, ce fel de responsabilitate este asta cand numirea ministrilor se face nu in functie de competenta, nici de expertiza sau prestigiu, ci numai in baza negocierii de tipul: "eu iti dau postul, iar tu iti tii gura!"?

Pacaleala pacalelilor

Cea mai strasnica pacaleala legata de programul de guvernare 2017-2020 este insa faptul ca respectivul program, cel in baza caruia au votat romanii in 2016... nu este nicaieri. A disparut de pe site.

A aparut in loc un altul, la un timp dupa instalarea Guvernului Grindeanu, apoi altul la instalarea Guvernului Tudose. De fiecare data "actualizat", adica reparat pe ici pe colo, prin partile esentiale. Cel de-al patrulea program este si acum pe site, a aparut la sosirea doamnei Dancila si - bineinteles - isi are "reactualizarile" lui.

Nu pretind ca programele n-ar trebui aduse la zi, dar pretind ca PSD, atunci cand modifica angajamentul initial, pentru ca a schimbat premierul, sa anunte si opinia publica, nu s-o faca pe furis, in eventualitatea ca nu observa fraierii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Viorica Dancila legea bugetului, #Liviu Dragnea program guvernare, #linia metrou M5, #autostrazi intarzieri , #presedinte PSD