BPN al PSD s-a incheiat fara declaratii la final. Singura decizie certa este cine preia interimatul la sefia Camerei Deputatilor

Marti, 28 Mai 2019, ora 16:08
33199 citiri
BPN al PSD s-a incheiat fara declaratii la final. Singura decizie certa este cine preia interimatul la sefia Camerei Deputatilor
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Social-democratii s-au reunit marti in sedinte pentru a stabili ce strategie vor aborda in perioada urmatoare, dupa ce liderul lor, Liviu Dragnea, a fost condamnat luni la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare si au pierdut si alegerile.

Intalnirile social-democratilor au debutat la ora 11:00, cu Biroul Permanent National, iar la final nu au existat declaratii.

A iesit in fata presei doar Lia Olguta Vasilescu, in calitate de secretar al Camerei Deputatilor, si a anuntat oficial ca s-a stabilit desemnarea lui Carmen Mihalcescu in functia de presedinte interimar al Camerei. Ea este acum vicepresedinte al Camerei si deputat PSD.

A urmat o intalnire a grupurilor parlamentare reunite in jurul pranzului, iar de la ora 18:00 social-democratii se reunesc in sedinta Comitetului Executiv.

PSD trebuie sa stabileasca data la care va avea loc congresul partidului, in cadrul caruia va fi ales noul lider.

Pana atunci, interimatul ar putea fi preluat de Viorica Dancila, tinand cont ca in acest moment ea este numarul doi din PSD, fiind presedintele executiv. Aceasta decizie va fi luata insa in CEx, asa ca ramane de vazut daca social democratii o doresc sau nu pe Dancila la sefia PSD pana la congres.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante declaratii ale social democratilor inainte si dupa BPN

15:43 - Gabriela Firea a spus ca Biroul Permanent al PSD a propus ca Paul Stanescu sa fie presedintele executiv al partidului.

"Sustin si apreciez faptul ca pentru functia de presedinte executiv propunerea a fost ca domnul Paul Stanescu sa preia aceasta mare responsabilitate. Este o indreptare a greselilor de anul trecut. Nu sunt adepta situatiei in care trebuie sa platim polite, dar trebuie sa facem dreptate si un pic de curatenie totusi in conducerea partidului", a afirmat Gabriela Firea.

15:15 - Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat dupa intalnirea avuta cu premierul Viorica Dancila ca se gandeste si analizeaza posibilitatea sa revina asupra deciziei luata anul trecut de a demisiona de la sefia PSD Bucuresti.

"Ma gandesc, analizez daca revin asupra deciziei privind demisiile din functiile pe care le-am detinut, trebuie sa analizeze si colegii mei, vedem daca si ei sunt de acord. Nu am discutat despre alte candidaturi, v-am spus ca nu candidez nici la presedintia PSD, nici la presedintia Romaniei", a spus Firea.

Totodata, edilul Capitalei a declarat ca isi doreste ca fostii sai colegi care au plecat acum la Pro Romania, in frunte cu Victor Ponta, sa se intoarca in PSD. Iar in cazul in care decid sa nu faca acest pas, sa existe o colaborare intre cele doua formatiuni.

"Ar trebui sa revina si alti colegi. Le fac o chemare prieteneasca, Marian Neacsu este un om extrem de valoros, la fel domnul Mocioalca, domnul Tutuianu. Si domnul Victor Ponta. Daca nu decid sa se intoarca, sa se faca o alianta, este o dorinta a mea, nu este o decizie, e o opinie personala", a subliniat Firea.

14:43 - Robert Cazanciuc a declarat ca, in cazul in care cineva crede ca partidul va trece din "epoca PSD Dragnea" in cea a PSD Oprisan, atunci se insala amarnic.

"Daca cineva crede ca trecem din epoca PSD Dragnea in epoca PSD Oprisan, se insala amarnic. O sa ducem partidul in istorie daca Marian Oprisan isi imagineaza ca el reprezinta schimbarea la nivelul PSD", a spus Cazanciuc, marti, la Digi24.

14:30 - Sedinta BPN s-a incheiat. Viorica Dancila a intrat la sedinta cu Gabriela Firea.

14:16 - Dan Barna a declarat, marti, ca USR va purta discutii cu celelalte partide din Opozitie pentru a avea candidat unic la sefia Camerei Deputatilor. El a precizat ca propunerea USR pentru aceasta functie este Stelian Ion.

14:14 - Din sedinta BPN a iesit si Marian Oprisan, liderul PSD Vrancea, afirmand ca "de azi avem un alt PSD, un PSD preocupat de problemele romanilor. Discutia pe Justitie in PSD s-a incheiat. Justitia trebuie sa fie independenta, cei care fura de la comunitate trebuie sa ajunga la puscarie".

14:09 - Lia Olguta Vasilescu a iesit in fata presei, in calitate de secretar al Camerei Deputatilor, si a anuntat ca s-a stabilit desemnarea lui Carmen Mihalcescu in functia de presedinte interimar al Camerei. Ea a precizat ca au fost trimise la Comisia Juridica solicitari privind incetarea de drept a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, precum si a celui de presedinte al Camerei.

14:01 - Social-democratul Marcel Ciolacu, chestor al Camerei Deputatilor, a declarat ca inca nu s-a primit de la ICCJ motivarea deciziei in cazul lui Liviu Dragnea si, ca urmare, nu poate fi vacantat mandatul de parlamentar al acestuia.

13:40 - Biroul Permanent National al PSD a decis marti sa o sustina pe Carmen Mihalcescu pentru a fi presedinte interimar al Camerei Deputatilor, pana la alegerea unui presedinte plin, potrivit unor surse citate de Agerpres. Ea este acum vicepresedinte al Camerei Deputatilor si deputat PSD.

13:01 - Dupa ce in presa au aparut informatii pe surse potrivit carora PSD vrea sa ofere Pro Romania functia de presedinte al Camerei Deputatilor, in schimbul unei sustineri in Parlament, Victor Ponta a spus ca nu se va alia cu social-democratii.

"Nu ma aliez cu PSD pentru majoritate in Parlament. Vreau sa consolidez Pro Romania. PSD este treaba celor din PSD, iar pe social-democratii de buna-credinta ii astept in Pro Romania", a declarat Victor Ponta pentru HotNews.ro.

12:47 - Potrivit unor surse citate de presa, Titus Corlatean ar putea fi propus sa preia Ministerul Justitiei.

12:40 - La Parlament, unde are loc BPN al PSD, a sosit si primarul Capitalei, Gabriela Firea. Edilul le-a declarat jurnalistilor ca a stabilit cu premierul Viorica Dancila sa aiba o discutie inainte de CEx.

"Sunt simplu membru de partid, dar am discutat cu doamna premier Viorica Dancila si am stabilit sa avem o intalnire dupa BPN. Vom aprofunda problemele grave cu care se confrunta Bucurestiul, s-au taiat foarte multi bani, suntem intr-o situatie foarte dificila. Nu e normal ca populatia sa sufere in urma pedepsei pe care eu am primit-o", a declarat Firea.

In ceea ce priveste o eventuala candidatura la congresul PSD pentru sefia partidului, Firea nu isi doreste acest lucru, desi mai multi colegi i-au spus ca este potrivita pentru aceasta functie.

"Au fost colegi care mi-au spus ca as fi cea mai potrivita si ca ar trebui sa imi asum acest lucru. Dar eu am spus ca sunt un om de echipa, nu imi doresc acest lucru, statutar este firesc ca doamna Dancila sa ocupe aceasta functie, il sustin si pe Paul Stanescu pentru functia de presedinte executiv", a mai afirmat Firea.

12:19 - Rodica Nassar sau Marcel Ciolacu sunt numele vehiculate pentru a prelua functia de secretar general al PSD, in locul lui Codrin Stefanescu, afirma surse citate de Antena3.

12:03 - Potrivit unor surse politice citate de Digi24, Darius Valcov ar putea fi dat afara din functia de consilier al premierului.

11:45 - Liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, nu a dorit sa spuna pe cine vede la sefia partidului, dar nu a exclus o eventuala candidatura pentru aceasta functie. "Cel mai bun coleg dintre noi, in cadru statutar si congres. E prematur (sa spuna daca va candida la sefia PSD - n.red.) ".

Oprisan nu a exclus nici varianta de a candida la alegerile prezidentiale.

"Stiti cum e. Politicienii au o cariera si au un parcurs. Eu zic ca, in principiu, in ranita fiecarui soldat poate sa stea bastonul de maresal. Dar nu pot sa spun acum acest lucru. Vreau sa ne intelegem, nu vorbim de prezidentiale. Au fost europarlamentare", a declarat Marian Oprisan.

11:20 - Viorica Dancila nu este foarte hotarata sa candideze pentru functia de presedinte PSD, insa e sustinuta de lideri cu greutate ca Paul Stanescu, Marian Oprisan, Niculae Badalau si Dumitru Buzatu, potrivit unor surse citate de Adevarul.

11:16 - Primarul Sectorului 3, social-democratul Robert Negoita, considera ca PSD trebuie sa faca un pas in spate si sa renunte la guvernare.

"Este mai mult decat evident ca s-a gresit grav. Greselile trebuiesc indreptate. PSD ar trebui sa faca un pas in spate si sa renunte la guvernare, pentru ca nu poti sa guvernezi cu 23%", a spus Negoita.

11:10 - Nici premierul Viorica Dancila nu a dorit sa faca declaratii inaintea Biroului Permanent National. A spus doar ca nu doreste alegeri anticipate.

"O sa va spun dupa BPN tot ce s-a discutat. Deciziile le luam in cadrul forurilor statutare. Anticipatele nu reprezinta o varianta", a spus premierul.

11:05 - A sosit si presedintele organizatiei PSD Olt, Paul Stanescu, care insa nu a dorit sa faca declaratii: "Daca aveti rabdare, dupa BPN va promit ca vom sta de vorba linistiti. Nu va pot spune nimic acum".

11:00 - Potrivit unor surse citate de Adevarul, mai multi apropiati ai lui Liviu Dragnea isi vor pierde functiile. Printre ei se numara Codrin Stefanescu, Catalin Radulescu, Mircea Draghici.

10:58 - Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, vrea alegeri anticipate. El considera ca este o varianta buna, atata timp cat si Opozitia, dar si presedintele Klaus Iohannnis (caruia i-a gresit numele si i-a spus Constantinescu) au cerut de nenumarate ori anticipate.

"Una dintre ipoteze este ca PSD trebuie sa ramana la guvernare. O alta ipoteza este ca PSD trebuie sa renunte la guvernare. Eu sunt adeptul celei de a treia solutii, mai ales ca exista o opozitie clara a Opozitiei, este o opozitie clara a presedintelui Constantinescu....Iohannis, ma scuzati, cred ca ar trebui sa avem alegeri anticipate. Sa fie in cel mai rapid timp posibil. Au tot cerut anticipate, atunci sa avem anticipate", a spus Buzatu.

Intrebat daca acestea ar trebui sa aiba loc odata cu alegerile prezidentiale, liderul PSD Vaslui a declarat ca "de ce sa fie odata cu prezidentialele? Acum sa declaram aceste proceduri".

10:45 - Social-democratii incep sa se adune pentru sedinta BPN. Secretarul general PSD, Codrin Stefanescu, spera ca ai sai colegi sa nu se delimiteze de Liviu Dragnea.

"Nu vreau sa fiu surprins si sa aflu ca sunt colegi care se vor delimita de Dragnea. M-am saturat sa vad colegi de-ai nostri care se delimiteaza de Olguta Vasilescu cand are catusele la maini, de Gheorghe Nichita cand e condamnat, de Radu Mazare, de Nicusor Constantinescu, de Costica Nita, m-am saturat sa vad oameni care se delimiteaza de camarazi si colegi cand sunt la ananghie, cum e cazul lui Ionel Arsenie", a spus Stefanescu.

Dancila: Condamnarea presedintelui in functie e un moment dificil

Premierul Viorica Dancila, presedinte executiv al PSD, a iesit luni la declaratii, exact in momentul in care Liviu Dragnea se afla in drum spre Penitenciarul Rahova.

Potrivit acesteia, condamnarea presedintelui in functie e un moment dificil.

"Indiferent de sentimentele fata de Liviu Dragnea, va dati seama ca pentru PSD condamnarea presedintelui in functie reprezinta un moment dificil. Uman vorbim de o drama, atat pentru el, cat si pentru familia lui. In caliatate de colegi de partid, suntem alaturi de el si familia sa. Nu vom comenta in niciun fel decizia instantei", a declarat Viorica Dancila.

In legatura cu rezultatul foarte slab obtinut de partid la alegerile europarlamentare, Dancila a precizat ca se va face o analiza si a tinut sa le spuna primarilor PSD ca vor primi in continuare fonduri guvernamentale.

Ea a anuntat si ca nu are niciun gand sa demisioneze.

3 ani si 6 luni de inchisoare pentru Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, luni, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare intr-unul dintre cele mai mediatizate procese din ultimii ani, cazul angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman.

Decizia a fost data de un complet format din 5 judecatori. Patru au fost pentru condamnare - Rodica Aida Popa, fost vicepresedinte al Inaltei Curti, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera si Simona Encean, iar cel de-al cincilea judecator - Alexandra Iuliana Rus, a fost pentru rejudecarea intregului dosar.

Condamnarea primita de liderul PSD reprezinta o premiera, Liviu Dragnea fiind liderul celui mai mare partid din Romania, partid aflat la guvernare, dar si al treilea om in stat - avand functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#BPN PSD, #nou lider PSD, #nou presedinte Camera Deputatilor , #PSD