Zara si problema "fast fashion"

Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 11:50
13400 citiri
Zara si problema "fast fashion"
Foto: Arhiva Pixabay

Militantii pentru clima acuza "economia aruncatului la gunoi" - tendinta instaurata in industria textila de a arunca bunuri dupa scurt timp, perfectionata mai ales de renumitul concern spaniol.

Pana si regina Letizia a Spaniei poarta, mai nou, haine de la Zara - o mica revolutie in lumea modei. Prin "fast fashion", adica haine la moda si cu preturi mici, concernul Inditex (caruia ii apartine si Zara) a crescut enorm. Conform Brand Finance, Zara se situeaza inca dupa Nike, lasand insa in urma alte branduri din segment, cum ar fi Mango sau H&M.

Dar tocmai aceste firme care produc fast fashion au ajuns in colimatorul activistilor pentru clima. Acestia din urma critica economia aruncatului la gunoi, cerand preturi mai ridicate, mai putina cantitate si salarii mai mari pentru angajati. Prin reducerea fenomenului fast fashion s-ar reduce consumul de energie si apa si s-ar produce mult mai putine deseuri.

Consumatorii cer moda mai sustenabila

"Presiunea din partea consumatorilor cu o aplecare spre ecologie va creste, chiar daca acest lucru nu se simte inca aici in Spania", spune Carmen Valor, experta in moda la Universitatea spaniola Comillas. Aceasta este de parere ca fenomenul economiei circulare se va impune - un model in care reciclarea materialelor joaca un rol central.

Chiar daca fast fashion a fost inca in floare in 2019, piata si modelele economice se schimba.

Livrarea sustenabila nu ajunge

"Si lumea modei trebuie sa se concentreze pe sustenabilitate, nu numai pe profituri. Lucru care este dificil, in contextul concurentei acerbe", marturiseste Valor.

Valul de falimente a atins toate tarile, inclusiv Spania. Concernul Inditex investeste constant in tehnologii de depozitare si de urmarire online a livrarilor, dar miscarile ecologiste, cum ar fi Fridays for Future, cer schimbari substantiale: "Acestea se refera la intregul lant de productie si de livrare, unde conditiile nesatisfacatoare de munca genereaza mereu nemultumiri", adauga Valor.

Clar este ca, daca textilele s-ar recicla in masa, acest lucru ar presupune o calitate ridicata a materialelor, ceea ce se intampla rar in industria fast fashion. Inditex are de gand sa schimbe acest lucru. Prin linia Massimo Dutti, concernul ofera produse premium la preturi rezonabile:

"Dar industria textila nu este inca pregatita tehnic pentru reciclare masiva", crede Valor. In momentul de fata, Inditex este unul dintre cei mai de succes antreprenori in domeniu. Concernul cu sediul in regiunea Galitia nu este un colos numai in domeniul modei, ci si al tehnologiei.

Managementul Inditex in domeniul depozitarii si al platformelor online a devenit un model la nivel mondial. La capitolul modelelor noi de business, spaniolii au ramas insa in urma. Dar de ce sa schimbe ceva, ne-am putea intreba, daca totul merge ca pe roate?

In primele noua luni ale anului 2019, cifra de afaceri a crescut cu 7,5 la suta, ajungand la 19,8 miliarde de euro. Iar castigul a crescut cu 12 la suta, ajungand la 2,7 miliarde de euro.

Moda "circulara" se bazeaza pe reutilizare

Inditex este unul dintre singurii jucatori de pe piata care ar avea bani de investit in tehnologia de reciclare, e de parere Jose Nueno de la scoala spaniola de business IESE:

"Trebuie sa ne gandim insa si la faptul ca procentajul global de fast fashion ajunge la aproximativ 20 la suta, iar urgenta de a schimba ceva pare mai mare decat e in realitate".

Cele mai mari cifre de afaceri le au producatorii de textile sport, cum ar fi Nike sau Adidas, precum si concernele franceze de haine de lux Kering si LVMH. Specialistul spaniol mai crede ca trendul de a inchiria haine, in loc de a le cumpara, va castiga teren. "Inchirierea hainelor se practica deja de un deceniu in America, iar acum ajunge si in Europa."

Sustenabilitatea da bine in ochii consumatorilor

De pilda firma Pislow, din Barcelona, ofera acest serviciu. Pentru 40 de euro pe luna, clientul primeste de la Pislow doua piese de imbracaminte si un accesoriu, care se potrivesc stilului sau de imbracaminte.

Dupa patru saptamani, Pislow primeste obiectele inapoi, le curata si le inchiriaza din nou.

Exista multe alte firme asemanatoare, cum ar fi Patagonia in SUA sau Ecoalf, care are deja o filiala si la Berlin. Brand-ul spaniol Ecoalf se axeaza din 2009 pe moda reciclata, avand un slogan clar: #becausethereisnoplanetB (pentru ca nu exista o planeta B). Marca lui Javier Goyeneche nu participa numai la curatarea marilor, ci refuza sa se implice in actiuni care incurajeaza comertul de masa, cum ar fi Black Friday.

Inditex face tot mai multe reclame pe mediile sociale pentru a-si imbunatati imaginea. Angajeaza si influenceri, foloseste tot mai mult Instagram, pentru a "da bine".

In plus, seful Inditex, Pablo Isla, a anuntat ca, pana in 2025, suta la suta din bumbacul, inul si poliesterul folosite in confectionarea hainelor vor fi "ecologice, sustenabile si reciclate." Schimbari care nu le ajung nici pe departe celor de la Fridays for Future.

Mai putin de bun augur este ca si miliardarul Amancio Ortega, fondatorul Inditex, nu are o reputatie prea buna in societatea spaniola, din cauza unor investitii facute in scopul optimizarii taxelor. Angajamentul sau social si donatiile facute de acesta spitalelor sau organizatiei umanitare Caritas sunt vazute de partidele spaniole de stanga ca "praf in ochii publicului".

Pentru o moda sustenabila, consumatorii trebuie sa gandeasca altfel

Anul 2020 inseamna pentru Inditex, care a semnat, impreuna cu alte 31 de firme, un "Fashion Pact", o serie de provocari. La acestea se adauga si succesul modei second hand: "In acest domeniu vom vedea tot mai multe platforme, targuri, firme si linii de afaceri", prevede Nueno.

Dar toti jucatorii noi din piata, indiferent cat de inovativi ar fi, nu pot eluda o mare problema, la fel ca Inditex: "Pentru a fi cu adevarat sustenabili, noi toti trebuie sa consumam mai putin si sa cream o economie circulara", spune Valor, clarificand prin cifre: "Se presupune ca numai in SUA se arunca anual 15 milioane de tone de haine, adica dublu fata de acum 20 de ani".

Stefanie Claudia Muller

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Zara fast fashion, #reciclare haine , #fashion