Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Life style > animale
A   A   A

Veveritele "trag cu urechea" la ciripitul pasarilor pentru a afla cand a trecut pericolul - studiu

Veveritele "trag cu urechea" la ciripitul pasarilor pentru a afla cand a trecut pericolul - studiu
Foto: Arhiva Pixabay
Veveritele "trag cu urechea" la ciripitul pasarilor din apropiere pentru a afla cand a trecut un potential pericol, sustine un studiu efectuat in Statele Unite.

Veveritele sunt atente la sunetele emise de pasari si ies din ascunzatoare cand ciripitul este reluat dupa sunetele ce indica apropierea unui pradator.

O echipa de oameni de stiinta din Statele Unite a analizat comportamentul a 54 de exemplare de veverita cenusie de est din parcuri publice si zone rezidentiale din statul Ohio, relateaza Press Association.

Cercetatorii au simulat un potential pericol prin redarea unei inregistrari cu sunetele emise de un sorecar cu coada rosie, pradator care vaneaza in mod obisnuit veverite si pasari mici. De asemenea, ei au redat si alte sunete din natura, precum ciripit sau zgomote ambientale.
Comportamentul fiecarei veverite a fost monitorizat timp de trei minute.

Studiul, publicat in jurnalul stiintific PLOS ONE, a concluzionat ca toate veveritele au devenit mai vigilente dupa ce au auzit sunetele emise de soim.

Veveritele care au auzit apoi ciripitul pasarilor au renuntat mai rapid la comportamentul vigilent in comparatie cu exemplarele carora cercetatorii nu le-au redat ciripitul dupa sunetele emise de pradator.

"Cunosteam faptul ca veveritele trag cu urechea la apelurile de alarma ale unor specii de pasari, insa am fost incantati sa descoperim, de asemenea, ca ele trag cu urechea si la alte sunete ce indica faptul ca pasarile se simt relativ sigure. Probabil ca in anumite circumstante, semnele care indica siguranta ar putea fi la fel de importante ca cele care anunta pericolul", au notat cercetatorii.
Cum isi amintesc veveritele unde si-au ingropat ghindele
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 14:32

 Articol citit de 1899 ori

Citeste si: