Un papagal cu extraordinare miscari de dans a devenit obiect de studiu. Iar ce-au descoperit cercetatorii e cu totul neasteptat! (Video)

Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 07:36
13581 citiri
Un papagal cu extraordinare miscari de dans a devenit obiect de studiu. Iar ce-au descoperit cercetatorii e cu totul neasteptat! (Video)
Foto: captura video YouTube/ Cell Press

Cu ani in urma, un papagal pe nume Snowball devenea vedeta pe YouTube, gratie miscarilor sale de dans. Unele dintre ele erau miscari tipice ale papagalilor, dar cele mai multe, nu, asa ca a devenit obiectul unui studiu.

Cercetarea din 2009 a scos la iveala ca papagalul din specia Cacatua galerita eleonora avea un intreg "repertoriu" de miscari, sincronizandu-se perfect cu muzica, in acel caz apartinand Backstreet Boys, arata Live Science.

In raportul publicat dupa incheierea studiului, Aniruddh Patel, profesor de psihologie la Universitatea Tufts, din Massachusetts, arata ca pasarea era capabila sa-si sincronizeze miscarile in mod spontan ritmului muzicii, ceva despre care se stie ca este tipic doar omului, indiferent de cultura.

Niciun animal nu se dovedise capabil de asa ceva. O descoperire imensa, dar care s-a dovedit a nu fi singura.

Insa dupa incheierea studiului, oamenii de stiinta au fost intrigati sa vada ca papagalul a continuat sa creeze noi miscari, preferand sa faca asta decat sa le reia pe cele stiute. Asa ca l-au supus recent unui nou studiu, mai ales ca era clar ca erau creatiile sale, stapana sa nefacand decat sa dea din cap, usor, sau din maini, pe muzica.

Pasarea clar nu fusese invatata sa "danseze". Acest comportament era spontan, au descoperit oamenii de stiinta.

Snowball, acum in varsta de 12 ani, a fost filmat dansand pe "Another One Bites the Dust", melodie interpretata de Queen, si "Girls Just Want to Have Fun" a lui Cyndi Lauper. Fiecare melodie a fost pusa de trei ori, asa ca pasarea a avut la dispozitie 23 de minute sa se desfasoare.

Apoi, inregistrarea a fost cercetata frame cu frame, fiind inventariate miscarile lui Snowball. S-a descoperit ca pasarea folosise nu mai putin de 14 miscari de dans diferite si doua rezultate din impletirea mai multora.

Nu-si folosea doar capul sau picioarele, ci si aripile, practic intreg corpul, au observat cercetatorii.

Mai mult, improviza mereu. E posibil ca o miscare, doua, sa fi fost invatate de la stapana lui, dar asta inseamna ca a inteles ca echivalentul mainilor acesteia il constituie aripile sale, ceea ce e oricum surprinzator.

In plus, atunci cand auzea un ritm deja cunoscut, nu relua miscarile folosite ultima oara pe acea bucata de piesa, ci venea cu unele noi.

Descoperirea are implicatii mai ales asupra felului in care intelegem inteligenta animalelor. Apoi, vine sa demonstreze ca dansul spontan nu este o inventie a oamenilor, ci care poate aparea si in cazul animalelor.

Si mai arata ca papagalii au abilitati surprinzator de apropiate cu ale oamenilor, chiar daca nu suntem inruditi cu ei, se mai mentioneaza in raportul publicat de jurnalul Current Biology.

Vezi si Fermieri terorizati de papagalii dependenti de opiu. Pasarile fac orice ca sa-si obtina drogul (Video)

A.P.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Snowball papagal danseaza, #papagal danseaza video, #papagali inteligenta, #animale danseaza video , #animale