Strategia aligatorilor de a ramane in viata, in apa inghetata. Initial s-a crezut ca sunt morti

Duminica, 27 Ianuarie 2019, ora 08:47
10596 citiri
Strategia aligatorilor de a ramane in viata, in apa inghetata. Initial s-a crezut ca sunt morti
Foto: Swamp Park

Americanul George Howard, cel care raspunde de rezervatia Swamp Park, din Carolina de Nord, unde se afla inclusiv aligatori, a zarit ceva ciudat iesind din apa, in urma cu exact un an. Initial, parea ca e vorba despre trunchiuri de copaci, dar ceva nu parea in regula. Erau toate in aceeasi pozitie si parea ca au dinti. Unii chiar foarte ascutiti.

S-a apropiat cat a putut de mult si a vazut ca era vorba despre aligatori. Pareau morti, asa ca s-a panicat, arata Science Alert. Ceva i-a spus insa ca ar fi putut fi inca in viata, asa ca s-a panicat si mai tare, incercand sa gaseasca o cale sa-i salveze. Si asta cat mai repede.

A vrut sa se documenteze intai, iar cel mai la indemana a fost Google-ul, unde a citit ca aligatorii pot adopta acest comportament pentru a nu muri, atunci cand apa ingheata. Pur si simplu, atunci cand simt ca apa e pe cale de a ingheta, raman cu botul iesit din apa, pentru a putea respira. Apoi, intra intr-un soi de hibernare, ramanand imobili, cu botul afara din apa.

A crezut atunci ca a avut experienta vietii sale, ca asa ceva nu ii va mai fi dat sa vada. Insa anul acesta, episodul s-a repetat, toti cei 18 aligatori (salvati din diverse locuri) din rezervatie adoptand aceasta postura. De data aceasta, insa, George Howard a scos telefonul, i-a pozat si i-a postat direct pe Facebook.

Potrivit lui Adam E. Rosenblatt, profesor de biologie la Universitatea North Florida, care studiaza tocmai felul in care aligatorii raspund la schimbarile mediului, acesta este un comportament instinctual, ceva ce a aparut pe parcurs, in urma selectiei naturale.

Practic, in perioada in care stau nemiscati in apa, cat timp apa e inghetata, ei doar respira, corpul lor nemaifacand altceva. Metabolismul lor se opreste, nu au nevoie sa se hraneasca, pentru ca nici energie prea multa nu consuma.

Isi incetinesc bataile inimii, sistemul digestiv e pe minimum si tot ce fac e sa astepte sa se incalzeasca.

Exita insa si aligatori care nu supravietuiesc. Temperatura corpului lor poate cobori atat e jos, incat pur si simplu ingheata.

Vezi si Viral: Ratonul care calareste un aligator (Foto)

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#aligatori inghetati, #aligatori hibernare, #aligatori apa inghetata supravietuire , #animale
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
aceasta este si strategia PCR-ului metamorfozat in psd-pnl ... etc