Proiect de lege al unui deputat PSD: Drepturi pentru persoanele care se afla in concubinaj, inclusiv cuplurile de acelasi sex

Duminica, 30 Iunie 2019, ora 14:26
6688 citiri
Proiect de lege al unui deputat PSD: Drepturi pentru persoanele care se afla in concubinaj, inclusiv cuplurile de acelasi sex
Foto: Facebook Diana Tusa

Deputatul PSD Diana Tusa a depus la Senat un proiect care acorda drepturi persoanelor aflate in concubinaj, inclusiv cuplurile de acelasi sex, cum ar fi dreptul la bunuri comune, la a lua decizii pentru partener, daca acesta este incapacitat sau reglementari in caz ca unul dintre parteneri moare.

Legea privind protejarea vietii de familie si reglementarea unor situatii juridice in cazul persoanelor aflate in uniune consensuala ar intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, scrie in proiectul de lege.

"Se afla in uniune consensuala persoanele care convietuiesc in scopul stabilirii de relatii specifice celor de familie, fara a incheia casatoria. Intr-o uniune consensuala se pot afla doar doua persoane, indiferent de sex, care nu sunt intre ele rude in linie dreapta sau rude in linie colaterala pana la al patrulea grad si care au fiecare cel putin 18 ani impliniti. Uniunea consensuala poate fi dovedita in fata instantei prin orice mijloace de proba. Persoanele aflate in uniune consensuala se bucura de libertatea de a incheia, inclusiv intre ele, orice act sau contract civil, in conditiile dreptului comun si ale prevederilor prezentei legi. De asemenea, ele pot dispune una in favoarea alteia prin testament, in limitele si conditiile Codului civil", arata deputatul PSD, in initiativa legislativa.

Totodata, bunurile mobile dobandite in timpul concubinajului, cu exceptia celor a caror dobanditor rezulta din insusi actul de dobandire, se prezuma, pana la dovada contrara, a fi comune.

In plus, persoanele aflate in uniuni consensuale pot cere sa fie mentionate impreuna in contractele de achizitie a bunurilor. Salariile, pensiile si orice alte venituri, incasate sau neincasate, nu se considera a fi comune, potrivit sursei citate.

"Cota de dobandire a bunurilor comune este cea precizata in actul de dobandire. In lipsa unei mentiuni explicite referitoare la cota-parte dobandita sau in cazul bunurilor pentru care nu au fost intocmite inscrisuri doveditoare, dispozitiile art. 357 alin. 2 din Codul civil se aplica in mod corespunzator", mai arata propunerea legislativa.

Codul civil prevede la art. 357, alineatul 2 ca: "In acest scop, se determina mai intai cota-parte ce revine fiecarui sot, pe baza contributiei sale atat la dobandirea bunurilor comune, cat si la indeplinirea obligatiilor comune. Pana la proba contrara, se prezuma ca sotii au avut o contributie egala".

Datoriile care apar in perioada uniunii consensuale sunt considerate, pana la dovada contrara, a fi proprii partenerului care le-a contractat. De asemenea, persoanele aflate in concubinaj pot contracta impreuna datorii, credite bancare sau nebancare, in conditiile dreptului comun.

"Persoanele aflate in uniune consensuala pot incheia intre ele conventii, in forma autentica, prin care sa prevada aplicarea raporturilor dintre ei, in mod corespunzator, a regimului comunitatii legale, a regimului separatiei de bunuri sau a regimului comunitatii conventionale, reglementate in Codul civil cu privire la soti. Dispozitiile art. 334 din Codul civil referitoare la inscrierea conventiilor matrimoniale in Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale si, tinand seama de natura bunurilor, in alte registre, se aplica in mod corespunzator", conform sursei mentionate.

Diana Tusa mai sustine, in proiect, ca pentru protejarea tertilor, notarii vor verifica din oficiu, la autentificarea actelor cu caracter patrimonial, daca partile figureaza in Registru.

"Conventiile incheiate intre parteneri cu privire la apartenenta la patrimoniul comun sau propriu a unor bunuri concrete nu pot aduce atingere drepturilor tertilor de buna credinta", potrivit proiectului de lege.

Cuplurile in concubinaj, inclusiv cele formate din persoane de acelasi sex, pot face partaj

Persoanele aflate in uniune consensuala pot cere oricand instantei partajarea bunurilor in timpul convietuirii. Partajul se va efectua potrivit regulilor aplicabile proprietatii comune pe cote parti. Partenerii pot conveni in instanta ca partajul sa se desfasoare potrivit regulilor din Codul Civil referitoare la lichidarea comunitatii legale de bunuri a sotilor, care se aplica in mod corespunzator.

Partenerii pot, de asemenea, imparti prin buna invoiala bunurile dobandite in timpul uniunii consensuale. "Persoanele aflate in uniune consensuala nu se aplica dispozitiile art. 1031 Cod civil privind revocabilitatea donatiilor intre soti in timpul casatoriei", mai propune deputatul PSD.

"Prezumtia relativa de simulare a donatiei, prevazuta de art 1091 alin. 4 din Codul Civil, se aplica si in cazul instrainarilor facute de defunct cu titlul oneros persoanei cu privire la care se face dovada ca la data incheierii actului de afla in uniune consensuala cu acesta daca au fost incheiate cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere", potrivit proiectului.

Codul Civil prevede la art 1091 alin 4 ca: "Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare".

Reglementari in cazul decesului unuia dintre parteneri

Proiectul are prevederi si in cazul in care unul dintre parteneri moare. Astfel, in cazul decesului chiriasului, prevederile articolului 1824 din Codul civil privitoare la dreptul de a opta pentru continuarea inchierii locuintei "se aplica in mod corespunzator si persoanei cu care acesta se afla in uniunea consensuala la data mortii, in limitele si conditiile acolo prevazute", conform proiectului.

Codul civil stipuleaza la articolul 1834 alineatele 2 si 3 mentionate in proiectul de lege, ca: " (2) Descendentii si ascendentii chiriasului au dreptul, in termenul prevazut la alin. (1), sa opteze pentru continuarea contractului de inchiriere pana la expirarea duratei acestuia, daca sunt mentionati in contract si daca au locuit impreuna cu chiriasul. Dispozitiile art. 323 alin. (3) sunt aplicabile in privinta sotului supravietuitor. (3) Persoanele prevazute la alin. (2), care au cerut continuarea contractului, desemneaza de comun acord persoana sau persoanele care semneaza contractul de inchiriere in locul chiriasului decedat. In cazul in care acestia nu ajung la un acord in termen de 30 de zile de la data inregistrarii decesului chiriasului, desemnarea se face de catre locator".

Totodata, in cazul incetarii uniunii consensuale, "beneficiul contractului de inchiriere a locuintei incheiat in timpul acesteia va putea fi atribuit, in lipsa de invoiala, unuia dintre parteneri, de judecatoria in raza careia se afla imobilul, daca ambii sunt mentionati in contract si prin aplicarea, in mod corespunzator, a criteriile exemplificative prevazute de art. 324 alin 1 si 3 din Codul Civil".

Articolul 323 din Codul civil, mentionat in initiativa legislativa, prevede ca: " (1) La desfacerea casatoriei, daca nu este posibila folosirea locuintei de catre ambii soti si acestia nu se inteleg, beneficiul contractului de inchiriere poate fi atribuit unuia dintre soti, tinand seama, in ordine, de interesul superior al copiilor minori, de culpa in desfacerea casatoriei si de posibilitatile locative proprii ale fostilor soti. (3) Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere se face cu citarea locatorului si produce efecte fata de acesta de la data cand hotararea judecatoreasca a ramas definitiva".

Imputernicire pentru parteneri de a exercita drepturi si a-si da consimtamantul legat de probleme medicale

"Persoanele aflate in uniune consensuala pot exercita, cu privire la partenerul lor, prerogativele recunoscute reprezentantului legal al pacientului si rudelor acestuia de Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, precum si prerogativa de a exprima consimtamantul cerut primitorului la transplatul de organe, in situatia prevazuta de art. 151 alin. 1 din Legea 95/1996", arata Diana Tusa, in initiativa legislativa.

Potrivit articolului 151, alineatul 1 din Legea 95/1996, "in cazul in care primitorul este in imposibilitatea de a-si exprima consimtamantul, acesta poate fi dat in scris de catre unul din membrii familiei sau de catre reprezentantul legal al acestuia, conform modelului de formular aprobat prin ordin al ministrului Sanatatii".

Dovada dreptului de a exercita aceste prerogative va fi facuta printr-o imputernicire autentificata la notar, care se inregistreaza in Registurl National Notarial de Evidenta a Procurorilor si a Revocarii acestora.

In cazul drepturilor prevazute de Legea 46/2003, acestea pot fi exercitate si in baza unei declaratii scrise prealabile de imputernicire data de pacient si inregistrata in unitatea spitaliceasca.

Motivarea proiectului: O serie de cupluri, respectiv cele de acelasi sex, nu intrunesc conditiile pentru casatorie

Deputatul PSD Diana Tusa motiveaza necesitatea proiectului prin faptul ca in Romania exista si alte tipuri de familie, decat cea intemeiata pe casatorie, iar cuplurile formate din persoane de acelasi sex nu pot apela la aceasta institutie. Ea aminteste si de hotararea CCR in cazul cuplului Coman-Hamilton, in care judecatorii Curtii spun ca e nevoie de un cadru legal de protectie inclusiv pentru cuplurile gay.

"Conform datelor Institutului National de Statistica, in societatea romaneasca exista alaturi de familia standard intemeiata prin casatorie, si alte tipuri de familie. Din datele recensamintelor anterioare rezulta ca un numar semnificativ de romani (cca 3.5%) traiesc in uniuni consensuale (concubinaje) . Pe de alta parte, o serie de cupluri, respectiv cuplurile de acelasi sex, nu intrunesc conditiile incheierii casatoriei. Interesul societatii este acela de a proteja familia indiferent de formele sale de existenta, chiar daca forma optima din punctul de vedere al interesului comunitatii este cea intemeiata prin casatorie. De altfel, decizia nr. 534/2018 a Curtii Constitutionale a Romaniei mentioneaza explicit ca e necesara conturarea unui cadrul legal de protectie inclusiv in ceea ce priveste viata de familie a cuplurilor de acelasi sex", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit sursei citate, "in conditiile in care o eventuala legiferare a parteneriatului civil nu ar aduce decat o rezolvare restransa si nesemnificativa a problemei reglementarii situatiilor juridice cu care se confrunta persoanele ce traiesc in uniuni consensuale, pentru ca solutia parteneriatuui implica un tip de formalizare a relatiei pe care cele mai multe cupluri necasatorite cauta sa il evite, astfel incat acestea vor ramane in continuare in afara sferei de protectie a legii, este necesar un cadru legale cu adresabilitate universala, facil si care sa fie aplicabil oricarui cuplu care nu doreste sa intre intr-o uniune oficializata, fara a fi necesare formalitati de o natura asemanatoare celor intrarii in casatorie".

Initiativa legislativa a fost depusa la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Pe 18 iulie 2018, CCR a admis sesizarea legata de exceptia de neconstitutionalitate din Codul Civil, in cazul Coman-Hamilton, in sensul ca persoanele de acelasi sex casatorite au drept de liberala circulatie si locuire in Romania, insa plenul Curtii nu s-a pronuntat pe recunoasterea casatoriei celor doi. Relatia pe care o are un cuplu format din persoane de acelasi sex intra in sfera notiunilor de "viata privata" si "viata de familie", se arata in motivarea Curtii Constitutionale emisa pe 27 septembrie 2018.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proiect lege parteneriat civil, #proiect lege cupluri homosexuali , #familia