Parcurile nationale in care traiesc gorile se inchid unul dupa altul. Iata si explicatia

Joi, 26 Martie 2020, ora 10:50
8898 citiri
Parcurile nationale in care traiesc gorile se inchid unul dupa altul. Iata si explicatia
Foto: Arhiva Pixabay

O retea de parcuri nationale din Africa se inchide temporar, ca masura de precautie in contextul pandemiei de coronavirus. Se doreste protejarea primatelor, in randul carora COVID-19 ar putea fi mortal.

Unul dintre aceste parcuri, Virunga National Park, din Congo, unde traiesc unele dintre ultimele gorile de munte din lume, a anuntat printr-un comunicat inchiderea temporara, "la sfatul oamenilor de stiinta". Potrivit acestora, primatele, inclusiv gorilele de munte, sunt foarte susceptibile la complicatii, daca se infecteaza cu COVID-19.

La fel a procedat si Agentia Nationala pentru Parcuri Nationale din Gabon. In parcurile pe care le detine se afla alte specii de gorile, si ele in pericol. Intr-un comunicat citat de IFL Science se arata ca "virusurile respiratorii care afecteaza oamenii se transmit usor la primatele mari".

Si in Rwanda s-au inchis mai multe parcuri, in care pana acum erau primiti si turistii. S-au oprit inclusiv activitatile de cercetare in cele trei parcuri nationale in care traiesc gorile si cimpanzei.

Pana acum nu se cunoaste vreun caz de transmitere a virusului la primate mari. Totusi, se stie ca gorilele si alte primate mari "pot lua inclusiv o raceala" de la oameni, nemaivorbind de bolile lor respiratorii, aminteste sursa.

Un studiu din 2008 a fost primul care a adus dovezi legate de transmiterea unui virus de la om la primatele mari, acesta concluzionand ca tocmai rata mare de transmisie de boli de la om la animal a dus la declinul rapid al primatelor.

Mai mult, dupa ce a inceput pandemia de coronavirus, oamenii de stiinta chinezi au infectat intentionat macaci cu SARS-CoV2, pentru a intelege mai bine virusul si infectia.

Animalele au facut o boala respiratorie blanda, fara febra sau simptome serioase, insa plamanii lor prezentau semne de pneumonie comparabile cu ceea ce face COVID-19 in cazul oamenilor.

In acest context, e de inteles de ce aceste parcuri si-au inchis portile, ca masura de preventie. Pur si simplu, nu merita sa fie asumate niste riscuri inutile, aceasta e mentalitatea generala in acest moment.

Gorilele de munte, de exemplu, sunt incredibil de vulnerabile in general. Cu mai putin de 1.000 de indivizi din aceasta specie ramasi in salbaticie, ei pot fi gasiti intr-un parc din Uganda si in muntii Virunga, un sir de vulcani inactivi aflati la granita dintre Congo, Rwanda si Uganda.

Si asa cu habitatul distrus, cu poluarea careia trebuie sa-i faca fata, ultimul lucru de care au nevoie este o astfel de infectie virala.

A.P.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#gorile coronavirus, #rezervatii naturale inchise coronavirus, #primate covid 19 , #animale
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Urmeaza Planeta maimutelor?
Poza alex-7
alex-7
rank 5