Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Life style > fericire
A   A   A

Optimismul are beneficii ascunse - cine vede partea plina a paharului traieste mai mult

Optimismul are beneficii ascunse - cine vede partea plina a paharului traieste mai mult
Foto: Arhiva Pixabay
Un nou studiu dezvaluie ca persoanele optimiste au sanse mai mari sa traiasca pana la varsta de 85 de ani.

Persoanele care vad partea plina a paharului duc o viata mai lunga, potrivit unor cercetari care sugereaza ca optimistii nu numai ca traiesc mai mult in general, dar au sanse mai mari sa ajunga pana la 85 de ani sau chiar mai mult.

Nu este prima data cand optimismul este corelat cu beneficii pentru sanatate. Anterior, s-a constatat ca persoanele cu o dispozitie buna prezinta un risc mai mic de afectiuni cardiace. Cercetatorii sustin acum ca optimismul ar putea juca un rol important in trairea unei vieti indelungate, relateaza The Guardian.

"Multe dovezi sugereaza ca longevitatea exceptionala este insotita de obicei de sanatate si trai fara dizabilitati, astfel incat descoperirile noastre ridica o posibilitate interesanta: am putea sa promovam o imbatranire sanatoasa si rezistenta prin cultivarea de conceptii psihosociale precum optimismul", a declarat Lewina Lee, autorul principal al studiului, de la Boston University School of Medicine.
Lee si colegii sai au analizat datele din doua cercetari anterioare: una care s-a axat pe asistente de sex feminin, iar cea de-a doua s-a axat pe un grup barbati.

In cazul femeilor, acestea au fost evaluate pentru optimism in perioada 2004 - 2014, participantele avand o varsta medie de 70 de ani. Pentru barbati, optimismul a fost evaluat incepand din 1986, participantii avand o varsta medie de 62 de ani, pana in 2016.

Echipa a impartit aproximativ 70.000 de femei in patru grupuri de dimensiuni egale, pe baza scorurilor privind optimismul. Au comparat apoi durata de viata pentru cei mai optimisti cu cei mai putin optimisti, tinand cont de factori precum varsta, sexul, rasa, educatia, depresia si alte conditii de sanatate prezente de la inceput.
Rezultatele au aratat ca cel mai optimist grup de femei a avut o durata de viata cu aproape 15% mai mare.

Rezultate similare au fost observate si la barbati, chiar daca optimismul a fost masurat usor diferit. Astfel, barbatii mai optimisti au avut o durata de viata cu aproape 11% mai mare decat cea a celor mai putin optimisti.

Dar optimismul nu a fost legat doar de o durata de viata mai lunga, ci si de traitul pana la 85 de ani sau chiar mai mult, adica "longevitate exceptionala".

Nu este clar de ce optimismul este legat de longevitate.

"In studiul nostru, comportamentele mai sanatoase, mai putine simptome depresive si mai multe legaturi sociale au reprezentat doar partial asocierea optimismului cu longevitatea exceptionala", a afirmat Lewina Lee, adaugand ca sunt sanse sa existe si alti factori care pot fi luati in calcul, precum faptul ca persoanele pozitive fac fata mai bine stresului.
Vezi si: Acesta este momentul din viata in care suntem cel mai optimisti! Si lucrurile nu stau asa cum te-ai astepta

A.D.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 28 August 2019, ora 07:32

 Articol citit de 3470 ori

Citeste si: