Obisnuiesti sa vorbesti cu strainii? Ai numai de castigat! Daca nu o faci, iata de ce ar trebui sa iei foarte in serios asa un obicei

Vineri, 14 Iunie 2019, ora 08:45
9442 citiri
Obisnuiesti sa vorbesti cu strainii? Ai numai de castigat! Daca nu o faci, iata de ce ar trebui sa iei foarte in serios asa un obicei
Foto: Arhiva Pixabay

Desi ne petrecem mare parte din zi inconjurati de straini, adesea in mijloacele de transport in comun, in parc, cafenea sau supermarket, ramanem izolati. E autoizolare impusa, pentru ca plecam de la premisa ca a porni o discutie cu un strain ne va pune atat pe noi, cat si pe interlocutor intr-o situatie inconfortabila.

Dar lucrurile nu stau deloc asa in realitate, arata un studiu recent. Nu doar ca o astfel de initiativa nu va fi primita atat de rau pe cat am crede, dar ne va face bine atat noua, cat si interlocutorului, arata studiul citat de BBC.

In cadrul studiului s-a aratat ca a avea o conversatie in drum spre munca, de exemplu, va face ca ambele persoane implicate in discutie sa se simta mai bine. Si nici nu conteaza daca e vorba despre persoane introvertite sau dimpotriva.

Initial, cei implicati in studiu - derulat intai in Chicago, dupa care la Londra - au fost intrebati cum s-ar simti sa inceapa o conversatie cu un strain aflat in acelasi mijloc de transport, dimineata, in drum spre locul de munca. Mai toti au fost de parere ca situatia nu ar fi deloc confortabila nici pentru ei, nici pentru interlocutor si ca discutia nu va fi deloc placuta.

Apoi, au fost de parere ca mai putin de jumatate dintre cei aflati in acelasi mijloc de transport ar dori sa le vorbeasca. Insa cand au fost pusi sa aiba o astfel de conversatie, fara ca interlocutorul sa stie ca luau parte la un experiment, au observat ca acesta era fericit sa poarte o conversatie.

Practic, un astfel de contact nu are loc pentru ca pornim de la ideea ca cei din jur nu sunt interesati de o conversatie si ca nu ne vor placea.

Insa in toate cazurile s-a aratat ca initiatorul discutiei era mai placut de interlocutor decat si-ar fi putut imagina si dornic sa vorbeasca.

Experimente similare au fost realizate si in taxiuri sau camere de asteptare, rezultatele fiind asemanatoare. Subiectii au descoperit ca a se conecta cu ceilalti, necunoscuti, a fost surprinzator de placut.

Placut a fost si pentru interlocutor, asa ca e o situatie in care castiga toata lumea.

Sigur, astfel de experiente nu vor transforma o viata nefericita intr-una de vis, dar vor conta. Oamenii sunt animale sociale, mai fericiti si mai sanatosi atunci cand stabilesc legaturi, se conecteaza cu cei din jur.

A te simti izolat, singur este un factor de stres cu efecte negative asupra sanatatii. Efectele sunt la fel de nocive precum fumatul sau obezitatea.

De altfel, studiile au aratat ca socializarea este un ingredient-cheie pentru fericire, mai important chiar decat salariul.

Vezi si Cum schimba Facebook modul in care interactionam - socializarea online dusa-n offline

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#socializare efecte sanatate, #socializare straini efecte, #socializare efecte stare spirit , #fericire