Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Life style > animale
A   A   A

O vietuitoare fascinanta, de la care nu te-ai fi asteptat sa fie asa de prietenoasa

O vietuitoare fascinanta, de la care nu te-ai fi asteptat sa fie asa de prietenoasa
Foto: Arhiva Pixabay
Cele mai multe specii de rechini sunt solitare, insa diavolul de mare, inrudit cu rechinii, nu e deloc asa. E surprinzator de sociabil, au descoperit biologii.

Indivizii din aceasta specie isi copiaza unul altuia miscarile, se joaca impreuna, ba chiar se apropie cu curiozitate de oameni. Iar recent, oamenii de stiinta au descoperit ca formeaza chiar prietenii cu cei din aceeasi specie. Aceste legaturi pot dura saptamani si chiar luni, arata Science Magazine.

In cadrul unui studiu recent, au fost monitorizate peste 500 de grupuri de indivizi din specia Mobula alfredi, una dintre speciile de diavoli de mare. Mare, dar gratios, acesta este inofensiv pentru scafandri, comparativ cu pisicile de mare, a caror intepatura poate fi letala.
Vietuitoarele au fost monitorizate timp de cinci ani in largul coastei nord-vestice a Indoneziei. Creaturile au fost observate in mai multe locuri in care mergeau pentru "manichiura" (asigurata de pesti Garra Rufa) sau pentru a se hrani (cu larve de creveti si chiar cu pestii care anterior le facusera servicii).

Le-au fost observate interactiunile, iar oamenii de stiinta au tras concluzia ca femelele formeaza mai adesea astfel de legaturi (si mai lungi) decat masculii. Cei din urma tind sa evite alti masculi, se arata intr-un raport publicat de journal Behavioral Ecology and Sociobiology.

Insa spre deosebire de alte vietuitoare care formeaza legaturi puternice, asa cum sunt multe specii de delfini, diavolii de mare tind sa aiba doua grupuri: unul format doar din femele si un altul format din femele, pui si masculi. E un conportament similar cimpanzeilor, care merg intr-un grup sa se hraneasca, insa dorm cu un alt grup.
Femelele petrec mai mult timp in locurile ce pot fi numite spa-uri, lasand pestii sa le curete, in timp ce masculii petrec mai multa vreme hranindu-se, au mai observat oamenii de stiinta.

Vezi si Inimile unor animale se pot adapta sa supravietuiasca aproape fara oxigen

A.P.
Facebook ShareTweet
 Joi, 29 August 2019, ora 08:44

 Articol citit de 7982 ori

Citeste si: