Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Life style > animale
A   A   A

Nu exista dovezi ca animalele transmit COVID-19, dar expertii avertizeaza ca sunt necesare masuri de precautie

Nu exista dovezi ca animalele transmit COVID-19, dar expertii avertizeaza ca sunt necesare masuri de precautie
Foto: Arhiva Ziare.com
Chiar daca nu exista dovezi stiintifice conform carora animalele transmit COVID-19, Academia Franceza de Medicina le-a cerut oamenilor sa isi ia masuri de precautie.

"Pana in prezent, nu exista nicio demonstratie stiintifica cu privire la riscul contaminarii oamenilor cu coronavirus de la animale domestice, nici riscul contaminarii (puternic si cu semne clinice) al unui animal de companie de la o persoana bolnava", a afirmat institutia, care a infiintat pe 19 martie un comitet de monitorizare pentru noul coronavirus, relateaza AFP.

Cu toate acestea, "astfel de riscuri nu pot fi excluse", continua Academia, deoarece coronavirusul SARS din 2002-2003 (inrudit genetic cu cel actual) a putut fi "izolat la mai multe specii de animale" si pentru ca "doi caini au fost testati pozitiv" in Hong Kong, al caror proprietar avea COVID-19.
Cu toate acestea, primul caine a avut un "nivel foarte scazut de virus" si testele urmatoare au fost "negative". Al doilea caine este inca monitorizat, insa niciunul dintre cele doua animale nu a prezentat semne clinice, subliniaza Academia.

Totusi, "aceste date stiintifice sugereaza ca boala poate fi transmisa cainilor de la proprietarul infectat". Pe de alta parte, "nimic nu indica" faptul ca si cainii "pot contamina" oamenii sau alte animale, insista institutia.

Reamintind ca Agentia franceza pentru Alimentatie, Sanatate, Securitate Profesionala si de Sanatate (ANSES) si Organizatia pentru Sanatatea Animalelor (OIE) considera transmiterea coronavirusului prin intermediul animalelor drept "putin probabila", Academia recomanda, totusi, proprietarilor "sa insiste asupra masurilor obisnuite" de protectie, prin spalarea regulata a mainilor atunci cand au grija de animal si sa nu il lase "sa-i linga pe fata".
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus
Facebook ShareTweet
 Joi, 26 Martie 2020, ora 10:08

 Articol citit de 2106 ori

Citeste si: